BNL MD
#

Slik maler du med linoljemaling

Else "Sprossa" Rønnevig har lang erfaring med restaurering av gamle hus. Alltid med bruk av tradisjonelle materialer og produkter, særlig når det gjelder maling. I denne artikkelen svarer hun på de vanligste spørsmålene når det gjelder bruk og kjøp av linoljemaling

Rengjør huset før det males

For å få huset rent for sopp og forurensing. Ta en bøtte, hell i 8-10 liter kaldt vann. Tilsett en kopp salmiakk og rør om. Blandingen skal ikke være sterkere enn nødvendig, lukter det for sterkt så tilsettes mer vann. Du kan også bruke produktet Linsåpa Extra, dersom du ikke vil bruke salmiakk som kan lukte litt sterkt for noen. Blandingen skal bare gjøre veggen ren, ikke virke som malingsfjerner. Skyll til slutt huset med kaldt vann fra vannslangen. Ikke høytrykkspyl! La veggene tørke godt før du maler.

 

Kan jeg male med linoljemaling uten først å vite hvilken type maling veggen er malt med tidligere?

Ja. En god linoljemaling fester på alle typer underlag som er rene og tørre. Som eksempel kan nevnes tre, jern, glass, alkyd- og plastmaling. Linolje har så små molekyler at den trenger godt inn i treverket, men vil ikke danne en tett hinne slik som moderne malinger. Linoljemalingen slipper ut fuktigheten i treet, dvs at den er diffusjonsåpen, og den vil derfor motvirke råtedannelse.

Grunnarbeidet er viktig. Foto: Else "Sprossa" Rønnevig
Grunnarbeidet er viktig. Foto: Else "Sprossa" Rønnevig

 

Sandblåse eller skrape veggen?

Eldre maling er en verdifull historiefortellende del av bygningen. Ta derfor godt vare på eldre malingslag. Vår tids krav om perfekte, glatte overflater gjør at alt for mange faller for fristelsen til å "kjøpe seg litt tid" og "spare seg for arbeid" ved å benytte avluting, sandblåsing eller høytrykkspyling før huset skal males. Alle disse metodene er ødeleggende for huset. Bruk en skarp skrape og sørg for at den er skarp hele tiden mens du holder på. Med skrape har du kontroll over arbeidene og ødelegger ikke verdifulle malinglag og kledningen på huset.

 

Slik behandler du bart trevirke
Påfør bart treverk et tynt strøk med rå eller kokt linolje som er varmet opp til ca.60 gr.C, eller bruk en varmluftspistol for å få oljen til å trenge lettere og lengre inn i treet. Da kan du male veggen eller vinduet med det samme. Grunning på bart tre er bare nødvendig utvendig på gammelt tørt trevirke.

 

Viktig å passe på ved maling med linoljemaling
Det er viktig at grunningen utføres riktig. Stryk tynt på og pass på at grunningen er helt gjennomtørket før neste strøk blir påført. Blæring kan oppstå lenge etter at veggen er ferdigmalt, særlig dersom malingen er fortynnet med white spirit, som kan ha bløtt opp de underliggende malingslagene. Husk også på ikke å male om temperaturen kommer under +10 grader C.

 

Hvordan finne ut hvilken maling som er brukt tidligere
Dersom overflaten kjennes klebrig som kontaktlim når du fukter tommelen med sprit og trykker den mot malingsflaten ca.10 sekunder kan du regne med at malingen er en form for plastmaling. Dersom du stryker rå eller kokt linolje på overflaten og den får sin glans og kraft tilbake er det trolig en linoljemaling du har å gjøre med. Tvilstilfellene kan være når malingen er en blanding av alkyd og linolje. Ren linoljemaling blir med tiden matt og krakkelerer i små, små ruter som sitter godt fast. Alkydmaling blir matt og faller av uten forvarsel i store sammenhengende flak.

 

Hvis linoljemalingen fester dårlig på høvlet panel
Linoljemalingen fester veldig bra på høvlet panel om den er laget for dette formål. I dag finnes det faktisk linoljemalinger på markedet som ikke engang trekker gjennom et porøst gråpapir. Resultatet blir at denne malingen, akkurat som plastmalingen vil oppføre seg som en tape på overflaten. Dersom panelet er laget av et godt trevirke med mye innhold av harpiks, eller det er nyhøvlet, kan det av og til være vanskelig for linoljemalingen å trekke inn i underlaget med eller uten løsningsmiddel. Ekstra fete underlag kan trenge å bli preparert eller "stå åpne" en tid før de blir overmalt for at overskuddet av harpiks skal bli redusert.

 

Er det linoljemalingen som er årsaken når veggen får blærer og rynket skinn?
Nei, alle malinger kan få blærer og rynket skinn. Dersom det kommer blærer er det et tegn på at "noe" under overflaten vil ut. Dette kan ha mange årsaker, som for eksempel, fukt i treet, løsningsmiddel som ikke er ferdig avdunstet, maling som er diffusjonstett, at det danner seg hinne på malingen som hindrer tørkeprosessen m.m. Ofte opptrer dette fenomenet i en eller annen kombinasjon. Årsak kan ligge i hvordan malingen er laget og skal blir håndtert. Dette skal selvfølgelig ikke gi god linoljemaling et dårlig rykte.

 

Er linoljemalingen vanskelig å male med?
Nei, med den linoljemalingen jeg har erfaring med kan du velge farge og male alle strøk med samme maling ute som inne. Malingen er fri for løsningsmiddel. Grunnstrøk og toppstrøk er med samme maling og samme farge. Det har den store fordel at det ikke blir rester til overs. Penslene rengjøres i linsåpe og vann. Alt lukter godt. Ingen fare for gravide å oppholde seg i rom hvor god linoljemaling benyttes.

 

Er linoljemaling vanskelig å stryke ut?
Nei, men det er viktig at man bruker en pensel med spenst i busten, for eksempel Gnesta eller Spekter som er laget av naturbust/svinebust. Det gir mulighet til å stryke ut malingen slik at den blir lagt på i et passe tynt lag. Det er svært viktig å male tynne strøk. En helsyntetisk, moderne pensel med myk topp beregnet for vannbasert maling og tynne lasurer glir bare over malingen, den følger ikke med penselen og blir ikke dradd ut. Det kan lettest sammenliknes med når man vannplaner med slitte bildekk.

 

Kan man male med linoljemaling i direkte sollys?
Ja, dersom linoljemalingen ikke inneholder løsningsmiddel, veggen er varmet opp og forholdene er slik at malingen gjennomtørker i dybden. Er veggen ikke varmet opp av solen først kan malingen for raskt få en hinne som gjør at malingen ikke tørker under dette skinnet.

 

Er linoljemaling giftig?
Før i tiden inneholdt linoljemalingen ofte bly i form av blyhvitt. Dersom store mengder av slik maling må fjernes er dette både miljø- og helsefarlig. Av den grunn er det bedre å la slik maling bli sittende på veggen og bare skrape bort løs maling, rengjøre og male på ny med blyfri linoljemaling. Erstatning for blyhvitt er for lengst løst på annen måte. Ferdig Zinkhvitt maling kan tilsettes linoljemalingen ved utendørs bruk dersom man er redd for soppvekst. Ved innendørs bruk er ikke dette nødvendig. Problemet ligger mange ganger ikke i malingen, men i dårlig trevirke tilvirket på feil årstid og malt på uhøvlet panel.

 

Tåler linoljemaling vår tids forurensing og sur nedbør?
En god linoljemaling klarer seg godt mot dagens miljø. Bare tenk på hvordan luften og miljøet var i London på 1800-tallet. På den tiden brukte alle linoljemaling, og det miljøet var langt tøffere enn det vi opplever i dag. Det er jo også mulig å vaske huset en gang iblant.

 

Er det forskjell på linoljene i malingen?

Ja, det finnes dårlige og gode linoljer. Der linoljen er dårlig inneholder den et proteinrikt slam som ikke er synlig for øyet, men som er i malingen og dette er den beste mat for soppen. Sorte små sopp prikker på veggen kan tyde på at linoljen i malingen ikke er bra for huset, men gourmetmat for soppen.

Bunnfallet viser at linoljen ikke er av god kvalitet. dette er mat for soppen. Foto: Else "Sprossa" Rønnevig
Bunnfallet viser at linoljen ikke er av god kvalitet. dette er mat for soppen. Foto: Else "Sprossa" Rønnevig

En måte å teste om oljen er ren er å riste den ut i et syltetøyglass med vann. Hvis det danner seg et lag med "slim" i bunden er oljen ikke raffinert nok.

  

Tørker linoljemaling sakte?

I løpet av flere hundre år har det utviklet seg en standard for linoljemalingens tørketid. Denne standarden sa at det var akseptabelt om man kunne male en gang hver dag. Det kan vi gjøre i dag også om malingen er laget med dette for øyet. For at linoljemalingen skal tørke, påvirkes den av materialkvalitet, måten den er laget på, temperatur, ventilasjon, dagslys, luftfuktighet, underlagets innsugningsevne og malingsfilmens tykkelse. Allbäcks linoljemaling som jeg har mest kjennskap til har en tørketid på 20-24 timer ved romtemperatur, god ventilasjon, lys, ved lav fuktighet.

 

Linoljemaling mattes over tid
Dersom malingen har for lite linolje (bindemiddel) i forhold til pigment blir den matt med en gang. Dersom man i tillegg sper malingen ut med store mengder løsningsmiddel øker mattheten ytterligere. Malingen kritter raskt og får et meget kort liv. Linoljemalingens tørkeprosess (oksidasjon med luftens syre) pågår hele tiden og gjør til og med blank maling matt, men dette tar mange år. Dette er et positivt og tydelig signal på at det er tid for vedlikehold.

 

Slik tester du om linoljemalingen har god kvalitet
En enkel måte å teste om linoljemalingen er fet, vannavvisende og har god inntrengingsevne er å male en sirkel på et sugende kraftig gråpapir. Sett en malingsboks på papiret og tegn en sirkel rundt. Påfør maling innenfor sirkelen. Vent til malingen tørker. Dersom linoljen i malingen trekker gjennom papiret og ut over sirkelen kan du gå ut fra at det er en bra linoljemaling du har anskaffet deg. Gjør du den samme prøven med alkyd- og plastmaling vil du se at den bare blir liggende på overflaten av papiret, uten å trekke inn i det.

 

Er linoljemaling dyrere?
Den beste måten å finne det ut på er å sammenlikne den informasjonen som står på boksen eller spannet. Sammenhold dekkevne og pris på de forskjellige produktene. Du får som regel det du betaler for. En god linoljemaling som den jeg har brukt gjennom 20 år og er svært godt fornøyd med har en dekkevne på 20 kvm pr. liter på høvlet panel, som jo de fleste hus har som originalpanel. Rundt 15 kvm der hvor panelet er uhøvlet. Sammenlikner vi denne prisen med plast og alkydmalingen er det ikke dyrt å male med linoljemaling av beste kvalitet.

 

Pass på brannfaren!
La aldri filler eller papir som har vært brukt i forbindelse med linoljemaling ligge og slenge. Legg dem i vann før de kastes, eller hiv dem i ovnen. Slik unngår du selvantennelse.

Else "Sprossa" Rønnevig

Få i Norge kan skilte med den erfaringen som "Sprossa" har. Hun har kjempet for gamle hus og bakerovner, utrettelig både som konsulent, forfatter, statsstipendiat, huseier, inspirator og produsent av tapeter for å nevne noe.  

Få har vel lykkes med å begeistre så mange for bygningsvern her i landet - noe hun også har fått Kongens fortjenstmedalje for!

;
;