Male med linoljemaling - dette bør du vite!
Hva er en god linoljemaling?
Hvis du vurderer å male med linoljemaling og trenger råd, kontakt en produsent av linoljemaling eller en forhandler av linoljemaling. Ikke spør i en vanlig fargehandel eller byggevareforretning som ikke fører slike produkter.
De vil finne tusen unnskyldninger for hvorfor du skal la være å male med linoljemaling, og heller anbefale deg å benytte moderne produkter. Overlat samtalen om linoljemaling til dem som er eksperter på det. Akkurat som du bør overlate til eksperter på moderne maling å uttale seg om disse malingssystemene.
Linoljemaling kan males på alle overflater, så lenge overflaten er ren og tørr. Det må være under 15% fuktighet i treverket før du maler. Er du i tvil, benytt fuktighetsmåler.
Slik går du igang:
Først fjernes løs maling ved hjelp av en god malingsskrape. All maling behøver ikke fjernes. Et gammelt hus skal ikke se ut som nytt. En veteranvegg er vakker, og fargespor bevares for fremtiden.
Problemer med blæring?
Har du problemer med gammel linoljeblæring på enkelte vegger (som oftest syd og vestvegg), kan det være nyttig å fjerne all tidligere maling her. Benytt i så fall en varmelampe som f.eks spotheater eller speedheater, som fjerner maling med infrarødt lys. Varmluftspistol kan eventuelt også benyttes hvis du er litt forsiktig. Husk i så fall å lage en fargetrapp først, slik at du har dokumentasjon på tidligere farger.
Linoljeblærer på en vegg er kommet fordi det er malt en diffusjonstett maling, ofte plastmaling, på toppen av en linoljemaling som er diffusjonsåpen. Veggen får da ikke puste, og det har blitt dannet blærer. Linoljeblæring forekommer ikke hvis du maler med linoljemaling på ubehandlet vegg, eller på toppen av gamle malingslag.
Hva er det malt med fra før?
Alle hus som er bygget før 1950 har linoljemaling i bunnen, før denne tid fantes det nesten ikke andre alternative malinger til utvendig bruk. Komposisjonsmaling, tranmaling og tjære var også i bruk. Moderne malinger som alkydoljemaling, moderne beis og plastmaling fikk de fleste ikke tak i før etter 1950, selv om alkydoljemaling ble utviklet i Tyskland under annen verdenskrig.
Jeg er av den oppfatning av at alle hus før 1950 som tidligere er malt med linoljemaling bør males med linoljemaling igjen
Grundig forarbeid er viktig
Før maling må huset vaskes grundig for hånd med skurekost av naturbust (plastbust sliter for mye på treverket). Ikke kjøp dyre sopp og algedrepere som du ikke vet hva inneholder. Vask med salmiakkvann eller klorvann. Jeg anbefaler salmiakk, da det er litt bedre for miljøet, og har samme effekt som klor, den dreper svartsopp. Bruk sterk blanding, 2dl salmiakk til 10 liter vann. Benytt hansker. Veggen skyldes med rent vann, men ikke benytt høytrykksspyler. Høytrykkspyler sliter for mye på treverket, og veggen blir fort for våt slik at du må bruke flere måneder før den er tørr nok til å male. Når du skal male med linoljemaling, er det ingen problemer om det er spor at salmiakk på veggen, malingen sitter likevel.
Torill Margrethe Løvstad har vært daglig leder i bygningsvernbutikken MOLO i Oslo siden 2003. Hun har levert byggevarer til små og store restaureringsprosjekter over hele landet. Av utdanning er hun bioingeniør. En bakgrunn hun har nytte av i arbeid med vedlikehold og overflateprodukter.
God planlegging
Planlegg malingen, slik at du har en godværsperiode foran deg når du skal male. Da får du rask tørk, og best resultat. Lyse farger tørker på ca. 24 timer, mørke farger kan bruke inntil 3 døgn på å tørke i ideell temperatur (ca. 20 grader). Er det kaldere, tar det litt lenger tid. Dette gjelder linoljemaling fra Allbäck og Ottosson, andre produsenter kan variere litt, spør produsent/forhandler!
Når du skal velge en ren linoljemaling, skal den inneholde følgende ingredienser:
- Kokt, kaldpresset linolje. Hvis det på etiketten ikke står kaldpresset linolje, har den ingenting på veggen din å gjøre. Dette er et kvalitetsstempel, og er linoljen kaldpresset, står det skrevet. Varmpresset linolje gir mye unødvendig svartsoppoppvekst.
- Naturlig pigment. Linoljemaling brekkes for hånd ved hjelp av naturlige pigmenter som stort sett er veldig fargeekte, gjerne etter NCS-kode. Dersom du tilbys en linoljemaling brukket etter NCS kode på en blandemaskin, brukes ikke naturlige pigmenter, og du har med et blandingsprodukt å gjøre, ikke en ren linoljemaling. NCS-systemet i seg selv definerer kun fargen. Les mer om NCS.
- Linoljemaling er ofte tilsatt et tørkemiddel i veldig liten dose som f.eks koboltsikativ eller mangansikativ. Malingen kan også være tilsatt kritt i tillegg til pigment, og dette er helt greit.
- For å hindre svartsoppoppvekst tilsettes maling til utendørs bruk ofte sinkhvitt piment. Noen leverandører tilsetter sinkhvitt direkte i sine malinger etter behov, slik at malingen er ferdig til bruk. Andre leverer dette som et tokomponent system hvor kunden blander sink i malingen selv. 2dl sink til 1 liter maling eller 1 liter sink til 3 liter maling. En sinkprosent på 10-‐25% avhengig av farge anbefales. Her kan det være forskjeller fra produsent til produsent, så be om anbefaling fra din valgte produsent.
- En ekte linoljemaling skal ikke inneholde løsningsmidler, da bør du bli mistenksom. Det er imidlertid mulig å tynne enkelte linoljemalinger med terpentin under maleprosessen. Her må du høre nøye på produsent/forhandler.
Slik maler du:
Når du skal male med linoljemaling anbefaler jeg at det benyttes pensler av ekte svinebust. De er spenstige nok til å stryke tynne strøk som er viktig for linoljemaling. Største størrelse pensel du bør benytte er 65 mm oval, eller max 100 mm flat pensel. Runde pensler er også gode til linoljemaling, men ikke benytt for store pensler. Det går ikke fortere, du får bare for tykke strøk, med rynking i malingsfilmen som resultat.
Det er flere måter å male med linoljemaling på, avhengig av de ulike merkene. Det er viktig at du forhører deg med den leverandøren du har valgt om anbefalt metode. "Fra mager til fet": dvs at du tynner strøk 1 med 15% terpentin, tynner 2 strøk med 10% terpentin og deretter male strøk 3 med uspedd maling. Man kan evt tynne siste strøk med litt ekstra kokt linolje (ca 10%). Terpentin i siste strøk vil svekke glansen på malingen. Hvis du ikke liker løsemidler (som feks terpentin). "Litt fet": da tynnes hele malingsboksen før du begynner med 10% ekstra kokt linolje. Mal 3 strøk. Du maler da med like fet maling i alle strøk.
Andre typer linoljemaling er ferdig til bruk på boks, og skal ikke tynnes ekstra hverken med linolje eller terpentin, men males med samme maling i alle strøk. Til utendørs bruk kan man imidlertid tilsette zinkhvit maling i blandingsforholdet 2dl sink til 1 liter maling eller 1 liter sink til 3 liter, for å hindre svartsoppoppvekst.
Alle produsenter har litt ulike anbefalinger, det betyr ikke at noe er feil, hver enkelt maler hadde også sine egne triks i gamle dager som de holdt hemmelig. Det er flere måter som kan være riktig fremgangsmåte for maling, men en god linoljemaling skal inneholde ingrediensene i punkt 1-‐5 over, ellers er det ingen ekte linoljemaling.
Dekningsgraden på en ekte linoljemaling er høy. Strøk 1 på ubehandlet vegg dekker 15 m2 pr. liter , strøk 2 og 3 på vegg malt fra før dekker 20 m2 pr. liter. Prisen på 1 liter linoljemaling er høyere enn prisen på 1 liter moderne maling, men linoljemaling dekker ca 2-‐3 ganger så mye pr. liter maling. Så sluttsummen går egentlig i linoljemalingens favør!
Glansgraden på linoljemaling varierer fra 50 når huset er nymalt, og som går ned til glansgrad 35 etter ca. 1 måned. Andre malinger med glansgrad 25-‐30 som nymalt, går ned til glansgrad 15 etter ca. 1 måned. Dette varierer med ulike leverandører. Innendørs holder disse glansgradene lenge, men utendørs vil all linoljemaling matte seg relativt raskt. Mørke farger matter seg raskere enn lyse farger. Når det er gått en del år begynner malingen å kritte, d.v.s du kan få pigment på hånden når du tar på veggen. Pigmentet vil binde seg på nytt hvis du påfører et nytt strøk kokt, kaldpresset linolje.
Hvor ofte du skal male huset avhenger av beliggenhet, og hvilken vegg det er snakk om. Nord og østvegg pleier holde 2 år mer enn vest og syd vegg. En god regel er å male når det trengs, der det trengs. Jeg malte to vegger av huset mitt i fjor, da var det 12 år siden sist. Jeg skal vente 2 år til før jeg tar de to neste veggene.
Linoljemaling er laget for å males på høvlet panel, noe den egner seg utmerket til. Det betyr ikke at du ikke kan male på uhøvlet panel, men du må regne 1/3 høyere malingsforbruk på uhøvlet panel.
Hvorfor skal du velge linoljemaling ?
- Den beskytter treverket spesielt godt
- Linoljemaling er diffusjonsåpen, veggen puster
- Malingen er miljøvennlig både i produksjon og bruk
- De naturlige pigmentene gir deg tilbake de vakre originale fargene
- Malingen blir et offersjikt, malingen brukes sakte opp av vær og vind mens treverket beskyttes utmerket.
- Du slipper en voldsom skrapejobb neste gang du skal male.
En god leveregel er: mal ferdig når du først er i gang. Generelt trenger vegg malt fra før 2 strøk, umalt vegg 3 strøk maling. Når du er ferdig skal du ha oppnådd en jevn glans. Har du ikke det, kan deler av veggen trenge mer maling, f.eks dersom en vegg er spesielt utsatt for vær og vind, eller det er veldig lenge siden den ble malt sist.
Veggene skal ikke sparkles utvendig. I noen tilfeller er det likevel nødvendig å sparkle litt, benytt i så fall linoljekitt eller en egnet type universalkitt til utendørs bruk.
Vinduer kittes med ekte linoljekitt før de males med linoljemaling. Plastkitt og akrylmasse er fy på gamle hus.
Fargevalg
Vær stolt av den norske fargehistorien som er annerledes enn svensk, dansk og finsk fargehistorie. Velg norske originalfarger, så tar vi vare på norsk bygningskultur sammen. Hos MOLO hjelper vi deg gjerne å komme frem til originale norske farger.
Lykke til!
Vennlig hilsen Torill Løvstad