#

Murvilla settes i stand

Drammensveien 35 i Oslo

Villaleiegården "Schibbyevillaen i Drammensveien 35 i Oslo ble oppført 1898-99 i en nybarokk stil. Bygningen har gjennom årene huset mange ulike leietakere og gjennomgått mange reparasjonsarbeider. I 2024 ble det utført en omfattende restaurering av villaen. Arbeidene avdekket gamle synder som medførte store reparasjoner, men i dag fremstår villaen i sin gamle prakt.

Schibbyvillaen har sitt navn fra byggherren og legen Laurits Waldemar Schibbye fra Østre Aker. Det var arkitekt Christian Fürst, assistert av K. Brun som tegnet villaen. Vi vet også hvem som hadde ansvaret for byggingen av villaen, malermester Theodor Gunerius Rosted. Opprinnelig hadde bygningen 4 leiligheter, men ble utover 1900-tallet ble den ombygget til et kontorbygg. Blant annet hadde selskapet Osram kontorer her i mange år. Villaen er oppført på Byantikvarens gule liste.

Bygningen er oppført i pusset tegl, i to og en halv etasje. Fasaden er symmetrisk med to fremskutte sidefløyer med imitasjon av kvaderstein i hjørnene. Rundt vinduer og gesimsen er det rikt utsmykket ornamentering laget i portlandsement og noen detaljer i gips. På taket er det satt inn vinduer og tekkingen er sink.

I 2022 ble murvillaen kjøpt av Møller Eiendom AS. da var det store utfordringer med villaen, særlig på grunn av tidligere reparasjoner og på grunn av en diffusjonstett overflatebehandling.  

Byggherre: Møller Eiendom AS

Entreprenør: Juuhl og Bratfoss AS og Arcon Entreprenør AS

 

Utskiftning-av-ornamenter-og-utsmykning.-Foto:-Malermestrene-Juuhl-og-Bratfoss

Store deler av ornamenteringen måtte byttes ut med nye kopier. Foto: Malermestrene Juuhl og Bratfoss AS

Store-skader-paa-puss-og-ornamenter-Foto:-Malermestrene-Juuhl-og-Bratfoss

Bildet viser deler av den fremskutte sidefløyen. Det er store skader på ornamenter og puss. En del reparasjonsarbeider var utført med sement, noe som har ført til ytterligere skader på villaen. Foto: Malermestrene Juuhl og Bratfoss AS

 

Murbygning med utfordringer

Våren 2023 fikk malermestrene i Juuhl og Bratfoss AS i oppdrag å sette i stand Schibbyevillaen, som da hadde en forvitret fasade malt med diffusjonstett maling. Utgangspunktet var opprinnelig å rense den tidligere malt overfalte, utføre mindre murreparasjoner og male fasaden med silikatmaling. I tillegg skulle vinduene skiftes med moderne kopier og taket skulle tekkes med ny sink, nye takrenner og nedløp.

Pussen-er-fjernet-fra-murverket-Foto:-Malermestrene-Juuhl-og-Bratfoss

Den gamle pussen ble fjernet og avdekket en del frostskadet teglstein. En del av omrammingene på bygget er originalt av naturlige og svake sementer. Foto: Malermestrene Juuhl og Bratfoss AS

Store Skader Paa Balkong Foto Juuhl Og Bratfoss AS

 

Da arbeidene med å fjerne malingen var ferdig viste det seg at fasaden hadde en armeringsduk på flatene. Det kom også frem at man hadde benyttet sementmørtler ved tidligere reparasjoner, noe som ikke er egnet i bygninger som skal mures og pusses med kalkmørtler. Da duken ble fjernet falt nesten all gammel puss av, slik at teglsteinskonstruksjonen ble avdekket. Der var det også behov for å bytte en rekke teglstein som var frostsprengt. Fuktinntrenging hadde også skadet flere H bjelker i jern. Disse måtte pusses ned og rustbehandles. Det ble også lagt inn en del nye bjelker for å forsterke fasaden. Det samme gjaldt balkongene, som måtte rehabiliteres for å kunne benyttes. Etter disse reparasjonene ble ødelagt teglstein erstattet før muren ble pusset med et tresjikt lag med kalkmørtel. Til sist ble bygningen malt med silikatmaling, som er diffusjonsåpen.  

 

Ferdige-trekninger-i-gesimsen.-Foto:-Malermestrene-Juuhl-og-Bratfoss

Vakkert utførte trekninger i den rikt dekorerte gesimsen. Ornamentene i nedkant venter på tur Foto: Malermestrene Juuhl og Bratfoss AS

 

Ornamenter og detaljer settes i stand

Fasaden er en av de mest detaljrike i Oslo fra tidsepoken, med sirlige ornamenter, tenner, kvader og trekninger. Mange bygninger fra denne perioden har utsmykninger opprinnelig utført i naturlige sementer. Fordelen er at den herder raskt. En del av utsmykningene ved gesimsen er imidlertid laget i gips. Det ble laget nærmere 250 nye avstøpninger av gispdetaljene som ble montert på nytt. Omtrent halvparten av sementornamenteringen ble også byttet ut.

Bygninger har en rekke trekninger, det vil si profiler på fasaden i kalkmørtler. Disse har ulike former, derfor ble det laget en rekke trekningsprofiler. Arcon Entreprenør AS har utført murarbeidene.