Håndverkets viktige rolle i bygningsvern
Nominer til Bygg og Bevar-prisen
Janne Wilberg, tidligere byantikvar i Oslo og nå kjent som “friantikvar”, har sett hvordan godt håndverk kan gi nytt liv til gamle bygninger. Hun understreker viktigheten av håndverkskunnskap for å bevare eldre bygg. – Når en bygning er godt restaurert, elsker jeg å klappe på den, sier Wilberg og fremhever at håndverk handler om fysiske kvaliteter, god materialbruk og solid utførelse.
Endringer i materialbruk og restaurering
Wilberg mener det har skjedd en endring i bruken av materialer og restaureringsmetoder. Folk er mer oppmerksom på håndverksmessige kvaliteter.
– Et høvlet gulvbord er godt å gå på. Riktige materialer gir ofte bedre inneklima. Håndverkere har kunnskapen, og vi trenger fagfolk til å hjelpe oss med å ta gode valg, sier Wilberg.
Hun påpeker også at utviklingen de siste ti årene har ført til at gamle bygninger nå verdsettes på en helt annen måte.
– Det er blitt populært å restaurere bygninger. Når ett prosjekt lykkes, kan det inspirere andre til å forbedre en hel gate, sier hun.
Økt fokus på bærekraft og ombruk
Wilberg mener det har blitt en økt bevissthet rundt bærekraft, der både ombruk og gjenbruk spiller en sentral rolle i bygningsverdenen.
– Bærekraft handler om å utnytte ressursene bedre. Gjennom ombruk finner vi nye måter å gi bygninger eller deler av dem nye funksjoner. Gjenbruk, derimot, handler om å ta vare på og gjenbruke materialer som takstein, trebjelker og teglstein, forklarer hun.
– For å sikre en mer bærekraftig fremtid må vi ombruke og gjenbruke langt mer enn tidligere, sier Wilberg.
Engasjert som hun er, understreker hun viktigheten av at bransjen aktivt nominerer bedrifter som har gjort gode prosjekter til Bygg og Bevarprisen 2024.
– Det er gjennom deling av gode eksempler vi kan løfte frem de beste løsningene og inspirere til fortsatt satsing på kvalitet, ombruk og bærekraft i bygningsvernet, avslutter Wilberg.