For første gang er landets kirkeskatter kartlagt
For første gang er det gjort en kartlegging av landets kirkeskatter nasjonalt nivå. Onsdag 4 mai ble rapporten om kirkenes særskilte verdier overlevert statsråd Kjersti Toppe under en høytidelig seremoni i Oslo domkirke.
– For første gang har vi fått en komplett oversikt over tilstanden på kirkeskattene våre, sier tros- og livssynsminister Kjersti Toppe (Sp) om rapporten «Kirkenes særskilte verdier».
Rapporten ble lansert under et miniseminar i Oslo domkirke onsdag ettermiddag og ble overrakt statsråden av riksantikvar Hanna Geiran.
Viktig å ta vare på
– Dette gir oss et godt grunnlag for å ta tak i vedlikeholdsbehovet i årene som kommer, sier Toppe.
– Vakre kunstverk og verdifullt inventar er ikke bare i de store domkirkene våre. Det finnes over hele landet. Dette er viktige kulturminner som forteller om håndverkstradisjoner, men viser også hvilke skatter som har møtt folk i grend og bygd i generasjoner. Det er viktig for meg at vi tar vare på den arven, sier statsråden.
Godt grunnlag for vurdering
På oppdrag fra Barne- og familiedepartementet og Riksantikvaren har KA og Norsk Håndverksinstitutt kartlagt omfanget av og tilstanden på kunst og inventar i kirkene. Det er første gang en slik kartlegging er gjort. Prosjektet har også kartlagt håndverkskompetansen som trengs for å ta vare på skattene i årene som kommer.
I hovedsak har prosjektet skaffet ny kunnskap om kirkenes særskilte verdier i form av kunst og inventar, men også om bygningselementer som glassmalerier og tårnur.
– Riksantikvaren er godt i gang med å lage ny bevaringsstrategi og tilskuddsordning for kirkene, sier Hanna Geiran.
– Oppdraget fra Barne- og Familiedepartementet har gitt oss en ramme for ordningen på cirka 10 milliarder. Vi skal vurdere om inventar og interiør i kirkene bør være en del av tilskuddsordningen, og rapporten vi har fått i dag gir oss et godt grunnlag for å gjøre denne vurderingen.
Trenger et løft
Avdelingsdirektør Randi Moskvil Letmolie i KA takker kirkeeierne over hele landet for innsatsen:
– De har nedlagt et enormt arbeid for å skaffe oss denne unike oversikten over kirkens skatter. Prosjektet gir innblikk i en utrolig verden med stor rikdom. Samtidig forplikter denne kunnskapen oss til å ta et tydelig ansvar for at disse skattene blir bevart for fremtiden. Det vi nå vet har gjort oss enda sikrere på at dette området trenger et løft, sier Letmolie.
I tillegg til å være en oversikt over inventar, kunst og andre gjenstander knyttet til kirkene, sier rapporten mye om behovet for håndverkere i årene som kommer.
– Da Stortinget ratifiserte Unescos konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven i 2006, tok Norge også på seg en nasjonal forpliktelse for å sikre tradisjonell håndverkskunnskap, sier instituttleder Eivind Falk ved Norsk håndverksinstitutt.
– For å sikre kirkens skatter trenger vi dyktige håndverkere som gjørtlere, tårnurmakere og treskjærere. Denne rapporten blir derfor en viktig påminnelse om hvordan de materielle og immaterielle kulturminnene er uløselig knyttet sammen.