#

Teak er topp!

Dette er historien om et sameie i Oslo som oppdaget at Teak er topp! 

I et sameie på Frogner i Oslo er eierne samlet til kakefest. De skal markere at vinduene som i åresvis har fått stemoderlig behandling, endelig er restaurert. Med god hjelp fra maler Gunvald Nyhus, glassmann Egil Eriksrud og Kulturminnefondet, står nå vinduene nyoljede og skinnende i teglsteinsgården ved Frognerbekken. 

Ingar Nilsens vei.JPG

Komplisert jobb

For maleren som har utført arbeidet, var dette en utfordring han ikke hadde sett på noen år. De færreste vet hvilken skatt de har i gårder med detaljer som denne, og mange vinduer som tidligere hadde teakrammer er nå byttet ut. Men her ønsket man å restaurere, og et miniverksted ble laget i garasjen slik at håndverkerne kunne gjøre store deler av jobben på stedet.

- Vi har løst det ved å ta ut vinduene og fjerne lakk og olje. Det er den ytre rammen det er teak i, så her har vi hatt av rammen, skiftet kittet og oljet opp igjen rammen. Vi har også malt den hviten kanten som er imellom og gjort ren falsen som tilhører karmen. Deretter tok vi av listen og det som er ute og har fått malt opp igjen det, forteller Gunvald Nyhus. 

verksted teakvindu.JPG

Teakrammene ble fjernet og pusset opp i et provisorisk verksted i garasjen. 

Nyhus synes det er bra at det finnes eiere som tar vare på denne typen vinduer. 

- Disse vinduene finnes det veldig få av, det finnes mange bygg med disse detaljene, men de blir ikke tatt vare på. Jeg tror ikke folk skjønner hva det er de sitter med, og dermed bytter de vinduer eller vedlikeholder de med feil type maling og olje. Det som selges i malingsbutikken i dag er ikke egnet for denne typen jobber. Det gjør bare vondt verre med plastmalinger, fortsetter han. 

For denne jobben er det brukt linolje som pigmenteres med fargen rødberg. 

detaljer teakvindu.JPG

Stolte eiere

Dette prosjektet er imidlertid også en historie om eiere som setter pris på detaljer og kvaliteter i de originale bygningsdelene i gården sin. 

- I 2017 bestemte vi oss for å se på vinduene i bygget. Det ble snakket om å kjøpe nye vinduer, men etterhvert som vi fikk innspill fra arkitekter og andre fagpersoner, så gikk vi raskt bort fra dette og bestemte oss for å restaurere de originale vinduene,  forteller prosjektleder og sameier Frode Nilsen. 

Etter et juleselskap i 2017 skrev alle sameierne under på at vinduene skulle restaureres, koste hva det koste vil og jakten på rett håndverker ble satt i gang. 

Sameiet.jpg

Kakekalas og feiring av vellykket vindusprosjekt på Frogner. 

Jakten på rett kompetanse

Jakten på de rette håndverkerne til jobben startet i Sandnes der prosjektleder Frode Nilsen hadde fått tips om at det fantes en spesialist på teakvinduer. Reiseveien ble dessverre litt for lang for han, men han fikk tips om å ringe Bygg og Bevar. 

- Jeg fikk mange gode tips til gode maler hos Bygg og Bevar, men ingen av dem hadde tid til å gjøre jobben for oss. Men så var det noen som hadde hørt om en maler på Gran som skulle være flink med teakvinduer, så jeg sa "For himmelens navn, få dem på banen", forteller Nilsen leende. 

beslag teakvindu.JPG

Maler Gunvald Nyhus og makker med glasskompetanse Egil Egildsrud ble kontaktet og tok med seg ett vindu som et prøveprosjekt. 

- Vi ble veldig begeistret og de fikk jobben, forteller Nilsen. 

Hjelp til finansiering

Ett annet råd sameiet fikk, var å søke støtte til prosjektet fra Kulturminnefondet. Frode Nilsen hev seg over telefonen og fikk kontakt med ansvarlig for Oslo hos dem. Deretter ble søknadsprosessen satt i gang, og innen jul 2018 var søknaden inne. 

- Vi sendte inn søknaden 29 desember 2018 og i februar 2019 kom det svar om at vi hadde fått innvilget 100 000 kr i støtte. Det syntes vi alle var helt fantastisk. 

Kake teak.jpg

Kaken er spesiallaget fra Bonzo i Tvedestrand. 

IMG_0720.jpg

Gunvald Nyhus og Egil Eriksrud