Statlige tilskuddsordninger
Støtte til gamle hus og kulturminnetiltak
Her får du en oversikt over ulike statlige tilskuddsordninger til kulturminnevern. De ulike ordningene har forskjellige prioriteringer og satsningsområder. Ta også kontakt med din kommune for informasjon om hvilke tilskuddsordninger de tilbyr.
Tilskudd til tekniske og industrielle kulturminner
Tilskuddsordningen skal medvirke til å sette i stand og sikre forvaltning, drift og vedlikehold av de tekniske og industrielle anleggene som er valgt ut for spesiell oppfølging.
Søknad sendes til: Riksantikvaren
SMIL - Spesielle miljøtiltak i jordbruket
Formålet med SMIL er å ivareta natur- og kulturminneverdiene i jordbrukets kulturlandskap. Et viktig siktemål med ordningen er å få en mer målrettet innsats med utgangspunkt i lokale behov, utfordringer og målsetninger.
Satsningsområde: Avhengig av kommunenes prioriteringer og tiltaksstrategi.
Søknad sendes til: Kommunen
Tilskudd til vern og sikring av freda bygg og anlegg
Eiere av fredete bygninger og anlegg er målgruppen. Tilskudd skal benyttes til å dekke merkostnader ved vedlikehold og istandsetting etter antikvariske prinsipp, restaurering av fredete bygninger, store oppgaver av nasjonal verdi og tiltak i forbindelse med nye fredningssaker. Det blir lagt vekt på utvikling av håndverkskompetanse og bruk av tradisjonelle håndverksteknikker og materialer.
Satsningsområde: Bevaringsprogrammet for fredete bygninger i privat eie.
Søknad sendes til: Fylkeskommunen
Tilskudd til samisk kulturminnevern
Brukere av samiske kulturminner og – miljø kan søke om tilskuddet. Prosjekter skal dokumenterer, formidler og forvalter kunnskapen om fortida og for framtida, som samiske kulturminner og kulturmiljøer representerer. Som del av kulturmiljøet og forvaltningsgrunnlaget inngår både materielle og immaterielle kulturminner.
Satsningsområde: Vedlikeholds- og restaureringsarbeider
Søknaden sendes til: Sametinget
Tilskudd til middelalderbygninger og anlegg
Tilskuddsordningen skal medvirke til å verne og sikre automatisk fredete bygninger og ruiner fra middelalderen, under dette stavkirkene, slik at de når et ordinært vedlikeholdsnivå. Målgruppen for ordningen er private eiere og forvaltere av disse kulturminnene. Ordningen omfatter tilskudd til bygninger som er automatisk fredet etter kulturminnevernloven.
Satsningsområde: Bevaringsprogrammet for stavkirker, baveringsprogrammet for ruiner og bevaringsprogrammet for fredete bygninger i privat eie.
Søknad sendes til: Riksantikvaren
Tilskudd til kystkultur
Ordningen skal medvirke til å sikre og sette i stand fredete og spesielt bevaringsverdige kulturminner og kulturmiljøer som er typiske for liv og virksomhet langs kysten. Målgruppen er private eiere og forvaltere av fredete eller spesielt bevaringsverdige verneverdige kulturminner og kulturmiljøer.
Satsningsområde: Bevaringsprogrammet for fredete bygninger i privat eie
Søknad sendes til: Fylkeskommunen
Tilskudd til freda og andre særlige verdifulle kulturmiljø og landskap
Tilskuddsordningen skal medvirke til å ta vare på fredete kulturmiljøer og andre særlig verdifulle kulturmiljøer. Målgruppen for ordningen er private eiere og forvaltere av slike områder.
Satsningsområde: Fredete kulturmiljø etter kulturmineloven eller andre viktige kulturmiljø og landskap
Søknad sendes til: Fylkeskommunen
Tilskudd til forvaltning og vedlikehold av kulturminner på World Heritage List
Tilskuddsordningen skal medvirke til å sikre og sette i stand de norske verdsarvområdene i tråd med de internasjonale retningslinjene fra UNESCO. Målgruppen for ordningen er private eiere og forvaltere av de norske områdene som er oppført på UNESCO sin verdsarvliste.
Satsningsområde: Bevaringsprogrammet for verdensarven
Søknaden sendes til: Kommunen/Fylkeskommunen/Fylkeskonservatoren/Riksantikvaren
Tilskudd til brannsikring og beredskapstiltak
Målet med ordningen er å sikre et utvalg trehusmiljøer og de 28 stavkirkene mot brann. Midlene går til tilskudd og drift av sikringsanlegg ved de 28 stavkirkene, og til brannsikring av utvalgte tette trehusmiljøer etter søknad. Det blir lagt vekt på prosjekt som har overføringsverdi.
Satsningsområde: Bevaringsprogrammet for brannsikring av tette trehusmiljøer og stavkirker
Søknad sendes til: Fylkeskommunen/Riksantikvaren