Drømmen om en kakkelovn
Kim André Skarsgård og Yngvild Nyborg ønsket seg veldig en kakkelovn. De fant en gammel ovn rimelig til salgs på nettet og slo til. Men Kim André ville mure selv, og det var lettere sagt enn gjort.
Siden Kim André er nevenyttig og praktisk anlagt ønsket han å sette opp kakkelovnen selv. Det førte til mye grubling og funderinger, samt flere telefoner til Harald Sjødalstrand i firmaet Antikke og nye kakkelovner AS.
– Jeg ringte flere ganger og han skjønte nok at jeg ikke hadde peiling. Tilslutt tilbød han meg og komme på et dagskurs i verkstedet. Det var utrolig interessant og lærerikt.
Etter kurset fikk han med en bruksanvisning med bilder av prosessen trinn for trinn, noe som var til stor hjelp.
Materialene ble kjøpt inn fra Einar Stange AS; rød Oskarsborg teglstein, sand og leire, ildfast Flensborgstein til brennkammeret (gul), samt kritt til fugemasse.
– Egentlig er jo alle kakkelovner som mures opp nye. Innvendig er de like. Men det er stor forskjell på en gammel og en ny kakkelovn utvendig. Vi ønsket oss en kakkelovn som hadde patina, krakeleringer og ujevnheter, derfor kjøpte vi en brukt. Det vi ikke tenkte på var at denne kakkelovnen selvfølgelig var tilpasset rommet den opprinnelig ble murt opp i. Ovnen vår kommer fra et torp i Sverige hvor veggen har vært litt skjev på den ene siden. Det førte til at jeg måtte justere underveis og så må man godta at resultatet ikke blir perfekt, men godt nok. Vi fant også ut at den nederste raden med kakler var i svært dårlig stand. Heldigvis fikk jeg kjøpe noen som passet av Harald Sjødalstrand. De har en litt annen fargenyanse, men vi syntes det fungerte.
Møysommelig arbeid
– Den største utfordringen var å måle ut sokkelen og komme riktig ut, noe som selvfølgelig er veldig viktig. Man bruker noe som kalles en radiestikke, for å få korrekt mål på innmaten. Først må man finne sentrum av kakkelovnen og passe på at malen stemmer overens med ovnens diameter. Det skal også være en luftspalte i bakkant av ovnen. Deretter laget jeg en mal på gulvet. Starter man feil forplanter det seg videre oppover i skiftene, så det er viktig å være nøyaktig. Da jeg var kommet halvveis oppdaget jeg at båndet over fotsokkelen var satt feil på. Da var det bare å plukke alt ned igjen. Veldig ergerlig selvfølgelig, men om jeg ikke hadde gjort det ville jeg irritert meg over feilen hver eneste dag.
– Det mest krevende var å beregne høyden slik at jeg kom riktig på røykrøret. Heldigvis fikk jeg god hjelp av Harald Sjødalstrand som sjekket fundamenteringen. Han kom også innom underveis og sjekket blant annet kanalene før jeg murte ovnen helt ferdig. I tillegg røyktestet han ovnen før vi tok den i bruk og sjekket at den ikke lekket, forteller Kim André.
Familien er veldig fornøyd og bruker kakkelovnen flittig i vinterhalvåret.
– Det var en bratt læringskurve, men absolutt verdt både kurset og de tre ukene det tok å mure den opp. Den gir en god og lun varme i huset, og så er den selvfølgelig flott å se på.
I magasinet Norske Hjem kan du lese om levende hjem med en historie, byggeskikk og arkitektur – alt fra husmannsplasser til herregårder.
Alt som gjør gamle hus så spennende!
Etter flere års erfaring med restaurering av egne hus savnet Kari-Marte og Tor Harald Frøyset et norsk interiørblad med fokus kun på eldre boliger.
Så da laget de et riktig godt et!
Visste du at..
Kakkelovnen er fremdeles den mest energieffektive vedovnen som finnes, med virkningsgrad på 85% eller bedre. I Norge er kakkelovnene unntatt fra krav om ekstra tiltak mot avgassforurensing på grunn av ovnenes fullstendige forbrenning. Røyken går 10-15 meter inne i kanalene før den når skorsteinen.
Reinstallering av ildsted krever ikke søknad og tillatelse, men installeringen skal meldes til brann- og feiervesenet i kommunen. Det er anbefalt å kontakte feier for å sjekke skorstein og fundamentering før montering.
Kakkelovnens historie
Den svenske kakkelovnen slik vi kjenner den, med røykkanaler og effektiv forbrenning, ble utviklet på 1760-tallet. Arkitekt Carl Johan Cronstedt og general Fabian Wrede fikk i oppdrag av den svenske stat å konstruere et ildsted som var effektivt og utnyttet varmen fra veden maksimalt. Bakgrunnen var de mange jernverkene, som hadde behov for mye virke, noe som førte til avskoging og vedmangel. Rundt 1840 endret man også lovverket slik at man ikke måtte være borger for å drive industri, og antall kakkelovnsprodusenter eksploderte. I 1857 klarte Rörstrands porselensfabrikk i Stockholm å lage rimeligere kakler. Dermed fikk allmuen også råd til kakkelovn. På det meste fantes det 107 kakelovnsfabrikker som tilbød utallelige modeller i Sverige, hvor av Rörstrand var den
største.
Slik ble ovnen murt opp
Gjennom bildene Kim André tok under arbeidet får vi en fin illustrasjon på murarbeidet.
Det viktigste er å fyre riktig
Firmaet Antikke og nye kakkelovner AS drives i dag av Harald Sjødalstrands sønn, Øyvind Martinsen. Han forteller at de aller fleste velger å overlate muring av kakkelovn til fagfolk.
– Man står fritt til å mure opp eget ildsted selv, men er da også ansvarlig. De aller fleste overlater denne jobben til fagfolk, som bruker en arbeidsuke på en ovn. Noen nevenyttige folk, som Kim André, får det til selv, men mange som starter blir stående fast og ringer for å få fullført kakkelovnen. Vi tilbyr i utgangspunktet ikke kurs innen muring, men svarer så godt vi kan dersom noen ringer med spørsmål, forteller han.
– Den største feilen nordmenn gjør er å fyre for hardt. Noen ganger sprekker faktisk kaklene på grunn av for høy varme. Her i landet er vi er vant til jernovner, og fyrer på en annen måte. Kakkelovner magasinerer varme og skal fyres opp i et par timer for deretter å avgi varmen som er magasinert i teglen over tid. En fin test for å sjekke om ovnen er passe varm er å legge håndflata på overflata. Kan du gjøre dette uten å brenne deg er ovnen passe varm, og du skal slutte å fyre. Moderat fyring morgen og kveld er fint. Ved slik bruk kan kakkelovnen stå i minst 80 år før den må plukkes ned og mures opp på nytt. Og husk at ventilen, øverst midt på kakkelovnen alltid skal være lukket, ellers fyrer du for kråka, tipser Martinsen.
Slik fyrer du i kakkelovnen
Åpne spjeldet helt opp. Sørg for at ventilen i toppen er lukket! Sotluker skal alltid være lukket. Det er lurt å varme opp pipeløpet før du starter å fyre for fullt. Legg inn litt opptenningsved og/eller never og la det brenne i ca. 5 minutter før du fyrer opp.
Bruk tørr ved, helst av løvtre, som gir mindre bek. Ikke lag for stort bål. La det være luftig mellom kubbene, legg gjerne noe på tvers, slik at luften kommer til.
Det vil ta omtrent 2 timer før ovnen er god og varm.
Når bålet har brent ned stenges lukene helt og spjeldet 2/3. Ryker det inn må du åpne spjeldet litt mer.
La bålet brenne ned til det er bare glør igjen. Steng spjeldet helt og nyt den lune varmen fra ovnen.
Ikke fyr på nytt før det har gått 6-8 timer. Men fyr før ovnen har blitt helt kald, for best mulig virkningsgrad.
Fyrer du for hardt vil både leirbruk og kakler kunne sprekke og ovnen ødelegges.
Fra Villa Skovly i Oslo. Foto: Norske hjem
Stilepoker
1700-talles kakkelovner kan minne om skap og sto gjerne på understell/føtter. Under rokokko-en ble de gjerne dekorert med blomstermotiver og andre populære mønster, og profilerte kroner. I rom som ikke skulle vises fram kunne de være ensfargede. Ovnsluken var laget av jern.
På 1800-tallet er ovnene påvirket av empirens stramme formspråk og fikk et enklere uttrykk. Kakkelovnene var gjerne ensfargede, og fikk sokkel.
Fra midten av århundret ble kakkelovnenes utseende mer overdådig, påvirket av ny-stilene som møbler ellers ,og man laget ovner i til eksempel ny-rokokko eller ny-renessanse. Ovnslukene ble laget av messing.
Rundt forrige århundreskifte dominerte de hvite, enkle kakkelovnene med profilert krone. De kunne være runde eller rektangulære i formen. Jugendovnene fikk dekor inspirert av naturens organiske former. Noen kopierte 1700-talls ovnenes dekor og form.
Kakkelovner i Norge
I Norge ble det produsert kakkelovner ved Herrebøe Fajansefabrikk (1758–72) i Halden, i en kort periode rundt 1760. Det ble kun laget ytterst får eksemplarer. Svenske kakkelovner ble eksportert til Norge og finnes blant annet i byleiligheter og boliger som har tilhørt den velstående delen av befolkningen, samt ellers også i boliger i grensetraktene.
Ny eller gammel kakkelovn?
Kakkelovnenes storhetstid var fra midten av 1800-tallet og fram til 1920-tallet. . Etter dette kom sentralfyren og andre moderne oppvarmingsløsninger og kakkelovnen ble sett på som umoderne. Om du velger å kjøpe en nyprodusert kakkelovn, en stilkopi, eller en antikk kakkelovn er smak og behag. Noen liker at ovnen ser strøken ut, mens andre foretrekker patina og ønsker seg en kakkelovn laget under en bestemt epoke. Innvendig vil både antikke og nye kakkelovner være like, dersom de mures på tradisjonelt vis med sand og leire. Noen moderne ovner lages i moduler, med ferdigstøpte kakler, som monteres med flislim.
– Om du velger ny eller antikk ovn er det ikke noe som er dårligere eller bedre. Prinsippet er det samme. Forskjellen ligger i om man murer på tradisjonelt vis med leire og sand, eller moderne vis, sier Øyvind Martinsen i Antikke og nye kakkelovner AS.
Kilder:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kakelugn
Gård och Torp 9 2019 «Evig varme av sand och vatten», Karin Hylander Gård och Torp 9 2012 «Värmekälla för nytta och mys», Nella Bergström Gård och Torp 9 2014 «Så eldar du», Caroline Swartling
Norske hjem 6 2016 »Den ekte kakkelovnen», Petter Øijord
«Demontering og gjenoppbygging av eldre ildsteder»,
Byggforskserien, 752.130 SINTEF, 2017
https://www.antikke-kakkelovner.no
Denne artikkelen ble første gang publisert i magasinet Norske hjem nr. 5 - 2019