BNL MD
Stavanger i farger. Foto: CEWG

Utradisjonelle fargevalg

Tidligere var man mer uredd i bruk av klare og kraftige farger. I dag velges ofte hvitt og lysegrått. Men noen er slett ikke redd for å live opp med kulører og fargekombinasjoner vi ikke er vant til å se på hus. 

Farger på hus er i aller høyeste grad mote. Det var det i gamle dager også. De lyse grå og hvite nyansene som tok over etter oker og jordfargene i Rokokkoen hadde klare forbilder i europeisk mur og marmor.

Alle stilperioder har sine fargefavoritter

Alle stilperioder har sine favorittkulører, ofte er de veldig overraskende spreke. Man finner gjerne kombinasjoner av farger som vi i dag ser på som voldsomt eller tildels glorete.

Funkisen var ikke så hvit

Funksjonalismen ser vi i dag som veldig hvit. På 1930-tallet var disse husene rikt fargesatt. Interiørene hadde ofte ulike farger på forskjellige vegger og med klart markert listverk for eksempel i blankt sort. Utvendig var det ikke uvanlig å dele fasaden i 2, kalt "skjørt og bluse-hus". 1. etasje var gjerne i hvitmalt mur og 2. etasje i malt panel i en kraftig grønn, gul eller rød.

Alt er ikke like pent i dag

"Variasjonene i smak, stil og fargeholdning og materialbruk har vært store gjennom tidene og alt er i våre øyne nødvendigvis ikke like vakkert." Skriver Jon Brænne i Fortidsminneforeningens hefte "Gode råd om farger og stil".

Vi ønsker ofte å sette vår egen signatur på omgivelsene våre. Mange tenker ikke over hvorfor de velger som de gjør, det er slik nabolaget er fargesatt og så blir det bare sånn.

Den blå byen Sortland

Møtested Sortland forteller om opphavet til idéen på sin nettside:  "Ideen om "Den blå by" ble først lansert under en idedugnad i 1998 for tusenårskomiteen i Sortland.  Idèen kom fra Elvenes og lokalpolitiker Jørun Drevland (forøvrig nabo til kunstneren), filmskaper Eva Charlotte Nilsen og forfatter Lars Saabye Christensen (som da bodde på Sortland) tente på forslaget.  Ideen ble bragt videre til ordføreren, og da begynte malerullen å gå."

Sortland kommune har utviklet en egen grafisk profil med utgangspunkt i blåfargene. Prosjektet er med på å gjøre Sortland til mer enn et "vegkryss på vei til Lofoten". Blåfargen har skapt oppmerksomhet og brukes blant annet i markedsføringen av Sortland som turistmål.

Et brudd med tradisjonen til det bedre?

Å bryte de tradisjonelle valgene og sette ny farge på de gamle husene kan være både spennende og uttryksfullt. Men det skader ikke å vite hva det er man bryter med. Og kanskje heller ikke å tenke to tanker om hvorfor. Ofte henger arkitektur og fargesetting nøye sammen, og man vil oppnå et godt resultat ved å male i de opprinnelige kulørene. Et brudd mad tradisjonen krever mer planlegging og omtanke for å bli vellykket. Både i Stavanger og i Sortland er det foretatt artige, spreke fargevalg - og begge steder er det kunstnere som står bak ...

;
;