Malermesteren velger linoljemaling
- Linoljens egenskaper er best!
Hva skal man male huset med? Det er det store spørsmålet mange stiller seg. Og spesielt hvis bygningene er eldre og trolig har vært malt med mye ukjent opp i gjennom tiden. Hva velger du da? Til våre mest verdifulle bygninger anbefales linoljemaling. Både inne og ute. Og det er det mange grunner til.
På Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet på Ås, NMBU, er det store arbeider på gang med bygningsmassen. Området består ikke bare av de store bygningene i rød tegl med hvite detaljer, her er det også flere flotte sveitservillaer, professorboliger fra begynnelsen av 1900-tallet og funkisbygg. Felles for alle er at det velges det linoljemaling. Vi tok en tur ut for å finne ut hvorfor.
Leif Erixson fra Malermester Buer og Johnny Spangen som er daglig leder i Miljømal AS og grossist for Wibo Linoljemaling ble med som omvisere. Miljømal AS har vært rådgiver og leverandør av malingen til bygningene på NMBU, Malermester Buer er utførende.
- Disse bygningene er så flotte – og fortjener det beste, sier Spangen. Ikke minst er interiørene flotte! Da er linoljemaling det beste produktet på markedet. Som malermester har han malt med, og solgt, Wibo linoljemaling siden 2006. Tilbakemeldingene har vært gode. Så gode at han i 2014 satset på butikkdrift på heltid.
Godt for treet
- Ikke bare gir linoljemalingen en historisk riktig utseende på fasaden, det finnes ikke et bedre malingssystem for treverk på markedet i dag. Det er mange fordeler med linoljemaling. Det er et gjennomprøvd system uten tilsetting av aromatiske løsemidler (som for eksempel Whitespirit eller Terpentin). Man må starte med en Linoljegrunn for nytt virke. Den trekker seg godt inn i treet å danner en god heftbro mellom treet og de neste malingssjiktene. Over grunningen kommer Mellomstrøk, her anbefaler vi 2 strøk. Så har vi toppstrøket som kun males et strøk. Toppstrøket Wiboline inneholder 20 % sink som gjør at vi ikke har noe større svertesopp problem på Wibo sine malinger.
Molekylene i linoljen er små, og det gjør det mulig for dem å trekke inn i treverket. I motsetning til moderne malingssystemer som skal være så tette som mulig, er linoljemalingen diffusjonsåpen. Det betyr at malingsfilmen har evnen til å slippe fuktighet ut.
Grunnarbeidet er viktig
Etter mange år vil en bygning ha blitt malt mange ganger. Tykke malingslag reduserer evnen til å slippe fuktigheten gjennom – og gjør det vanskelig for linoljen å trenge inn i treet. Kanskje er det malt med ulike produkter som også inneholder tette plaststoffer. Det er ikke lett å vite hva man skal gjøre da. Det kan være på tide å fjerne mye, og begynne på nytt.
For mange bygninger er selve lagene av maling en del av historien. Man skal aldri ta bort mer enn det som er nødvendig. Før det gjøres kan det være interessant å dokumentere fargene som huset har vært malt i opp igjennom.
Selv om man har tenkt å gjøre malejobben selv, vil det lønne seg å betale en malermester noen timer for en befaring og sjekke tilstanden på kledningen, og om du må fjerne tidligere maling eller om det holder å skrape.
Grunnarbeidet er viktig for hvordan resultatet blir – og for hvor lenge det blir til neste gang man må male.
Holdbar maling
Når man restaurerer interiører i eldre bygninger må man ta praktiske hensyn også. Det skal ikke bare være pent – det må være holdbart.
- Et offentlig miljø utsettes for stor slitasje, og man kan ikke bare male opp igjen etter kort tid. Løsningene må være til å stole på, forteller Erixon fra Malermester Buer, utførende på Ås.
- Som her i et av interiørene i en av murbygningene. Det er valgt linoljemaling også i trappen. Mange tror ikke denne malingen vil tåle slitasjen en skoletrapp utsettes for, men det gjør den altså. Det pussige med linoljemaling er at den blir hardere med årene. Jo lenger den står jo sterkere!
Løsemiddelfritt
Mange malermestere og også huseiere føler ubehag ved å arbeide med løsemidler. Stor eksponering kan gi varige helseskader. Derfor har det blitt mindre av alkydmalingene i handel – og vanntynnbare malinger har overtatt markedet.
- Nå viser det seg at det ikke er så enkelt å lage vanntynnede malinger uten kjemi som kan påvirke helsen negativt, sier Johnny. – Der er linoljemalingen fantastisk. Den kombinerer det beste med en tradisjonell oljemaling samtidig som den er løsemiddelfri. Linoljemalingen består stort sett av pigment, kritt og olje.
Johnny Spangen har 38 års erfaring som maler, og som bedriftsleder har han hatt mange karer i arbeid. De har utført malearbeider på mange eldre bygninger gjennom årene.
- Men det er først nå når jeg har startet kommersielt at salget har tatt av. Jeg tror også at Linoljemaling av god kvalitet kommer til å øke i fremtiden, sier Spangen.
Ikke bare for gamle hus
Selv om linoljemaling er den malingen som anbefales på de gamle og historiske bygningene, er det slett ikke et produkt som kun tilhører bygningsvernet. Også moderne bygninger kan males med linoljemaling.
- Vi ligger litt etter her i Norge, men om vi ser på Sverige så har en ferdighusfabrikk startet å levere husene linoljemalt. Det er mange som mener de nye, tette malingene ikke er en god løsning. Til passivhus ser vi en økende interesse for fullstendig åpne malinger som komposisjonsmaling og linoljeforsterkede kompmalinger. Denne malingstypen er også løsemiddelfri, den er vanntynnbar og egner seg godt på uhøvlet og høvlet kledning.
5 tips for et perfekt resultat
Når man velger en maling er man opptatt av vedlikeholdet og holdbarheten. Hvor lenge ser dette bra ut? Når må jeg male igjen? Kan jeg male oppå den gamle malingen. Her har fagmannen klare råd:
1 Huset må vaskes. Bruk avfettende vaskemiddel, børste skyll godt
2 Hvis malingslagene er for tykke etter mange overmalinger, må det skrapes, eller fjernes med infrarød varme. Hus skal ikke sandblåses.
3 Bart treverk skal grunnes med Linoljegrunn (skal ikke tynnes)
4 Så anbefales 2 strøk med mellomstrykning, samme farge som toppstrøk
5 Avslutt med et toppstrøk i samme farge som mellomstrøket, kun et toppstrøk
Dette gir en varig og vakker, malt flate.
- Det er en myte at maling ikke sitter på høvlet kledning. Linolje sitter meget godt på høvlet kledning og på beslag av metall. Fremgangsmåten her er basert på Wibo sitt system. Noen linoljemalinger bruker samme produkt i alle strøk. Les produsentens anbefaling før du går i gang, er Johnny Spangens råd.