BNL MD
Historiske gulvfliser, Liten norsk stjerne. Gamletrehus.com. Foto: Sturla Bakken

Historiske fliser

I trappeoppganger og entreer i bygårder fra slutten av 1800-tallet kan det ennå finnes rester etter det originale flisegulvet. Dessverre har mange av disse ganggulvene gitt tapt, ikke for slitasjen men mote og i sin tid nye produkter som linoleum og terrazzo. 

Sjansen for at du finner den gamle flisen hos bakeren på hjørnet er større. Interessen for disse historiske flisene har økt i samspill med den antikke trenden som har vært så populær de siste årene, Shabby Chic. Kvaliteten på dem og tilhørigheten til murgårdsarkitekturen gir dem et marked også for de som er ute etter et opprinnelig uttrykk.

Internasjonale mønstre

Mønstrene er hentet fra både Europa og Norge. Funn viser at gulvfliser av denne typen ble produsert i Spania allerede på slutten av 1700-tallet. Det var først etter at franskmannen Felix Guilhon utviklet den hydrauliske pressen at produksjonen fikk et større omfang. Kvaliteten ble bedre og mer forutsigbar enn tidligere. Flisene ble solgt over hele Europa og Nord Amerika.

Håndlaget

Gulvflisene håndlages etter de samme metoder som ble benyttet for 160 år siden. En moderne hydraulisk presse sørger for den solide kvaliteten og slitestyrken som kreves av en gulvflis. De tåler vann og er egnet til gulv med varmekabler. Slitesjiktet er en gjennomfarget overflate på 3-4 mm. 

Gamle mønstre

Mønstrene til Änglagårds kolleksjon er hentet fra funn i Norge, Frankrike, Spania og Portugal. Fargene er designet for denne kolleksjonen. Fliser produsert på denne måten omtales ofte som Marokkanske fliser. De har gjerne geometriske mønstre og friske farger.

Noen leverandører av denne typen fliser:

Gamletrehus.com / Änglagård

Far-far sementfliser fra orienten

;
;