Einar har funnet et gammelt tapet inni veggen.

På sporet, eller Archeology for Dummies

Jobber man i gamle hus, bygger om, rehabiliterer og isolerer, senker eller hever tak, så er det et par ting jeg synes det er verdt å nevne. Særlig hvis du finner ut at veggene er full av tapetrester!

 

Det kan absolutt være kjempeinteressant å grave seg ned gjennom en hel bunke med forskjellige tapeter, den ene mer forseggjort enn den forrige, farger så sterke og mønstre så ville at man kan bli både imponert og forbauset over fortidens bravour. Spenstigheten overgår til og med den villeste Tid for Hjem-designer

Og, hvis det er interessant for deg nå, kanskje som virkelysten eier av et gammelt hus, så er det helt sikkert kjempeinteressant for fremtidige eiere òg. Gamle ting og fortidens spor blir jo bare mer interessante jo eldre de blir, ikke sant?

Grave seg ned - lag på lag. Foto: Einar Nilsson
Grave seg ned - lag på lag. Foto: Einar Nilsson
Einar Nilsson portrett 2023
Einar Nilsson

Einar Nilsson har en mangfoldig bakgrunn innen interiør og restaurering.

Han driver firmaet EinArt - et vekselbruk innen grafisk formgiving, utstillings- og romdesign, maling, tapetsering og interiørarbeid med hovedvekt på gamle teknikker.

Etter hvert kjent som malemannen i TV2-serien Tid for Hjem.

Klikk her for å gå til Einars hjemmeside.

Når vi vet at tapeter med tre-fire forskjellige farger slett ikke var allemannseie, men ganske så kostbart, så forteller det en god del om husets historie. Og da kan det være flott å beholde noe av det, kanskje er en liten "titteluke" en fin løsning. Som vi laget i et av årets Tid for Hjem program?

Jeg har laget flere slike titteluker. Det trenger ikke være med dør en gang; et lite stykke plexiglass skrudd direkte på veggen hvor du kan se inn i ett eller flere tapetlag? Du skal i alle fall ha litt omtanke for det som veggene opprinnelig er kledd med. Og hvis du absolutt skal ha tømmerveggene synlige og rensket og rene, så tar du bare vare på lagene med tapeter; la disse følge med huset som dokumentasjon. Sett noe av det i glass og ramme. Fremtidens nysgjerrigperer og arkeologer vil være deg svært takknemlig. Det finnes dessverre nok av eksempler på foretaksomme huseiere som med stolthet viser sine blankskurte tømmervegger og opprømt forteller om hvor mye "gammalt skit" de fjernet og brente på bålet utenfor.

Bord som skal beholdes. Foto: Einar Nilsson
Bord som skal beholdes. Foto: Einar Nilsson

Malerglede - bare tid til sånt i gamle dager?


Ikke bare tapeter, men også dekormaling var svært mye brukt i fordums tid. Vi hører ofte om sveitserstilens "snekkerglede", med utskjæringer i mønet og balkonger med snirklerier og snurrefreste hjørner.

Men det er klart at også malefaget var mye mer omfattende før; lasurer på lister og dører, trappegelendere med farger som forløper fra mørk til lysere, og selvsagt dekormotiver med blomster og blader, både som sjablonger og frihåndsdekor.

Om jeg skal gjøre noe arbeid i gammelt hus, kanskje trekke nytt tak like før det gamle faller i hodet på noen, så pleier jeg alltid ta meg tid til å undersøke hjørnene i det originale taket (himlingen).

Kanskje en vakker hjørnesjablong? Og strekdekor langs listene som binder det hele sammen?

Vanskelig å se med det blotte øye, men om du setter en god arbeidslampe tett opptil; av og til kan du ane konturene av dekormaling under alle lagene med hvitmaling. Og da er det frem med pirkeverktøyet; skalpeller og småskraper, kanskje litt malingsfjerner og pensler og forsiktig avdekking.

Da er det gode muligheter til å tegne av og dokumentere dette, husk å ta bilder underveis!! Ta vare på det, kanskje du velger å male opp igjen noe av det eller bruke elementene i huset på andre måter.

Min egen arkeolog

Uten sammenligning for øvrig; jeg har gjort vane av å legge igjen spor etter meg når jeg gjør jobber her og der. Spesielt når jeg trekker nye himlinger (lerretstak) eller vegger, så skriver jeg gjerne en lapp med dato og mitt navn, hva jeg ellers gjorde i huset, av og til kanskje hva jeg tok i honorar for jobben. Har sett for meg sånne futuristiske vesener i ca 2070, i en tid da kontanter ikke lenger er i vårt vokabular, kanskje byttearbeid er "in" igjen? Hva vet vi?

Gammelt spor. Foto: Einar Nilsson
Gammelt spor. Foto: Einar Nilsson

Derfor var det litt moro og uventet at det var meg selv som fant lappen jeg skrev for 10 år siden. Over en vannskadet himling jeg trakk opp i 2002; jøss, der stod det skrevet. Og nå har jeg lagt inn en ny lapp, méd prisinfo denne gangen. Håper ikke det blir meg som finner den neste gang!

Min læremester I Florida, Steve Boyleston ropte alltid til meg når jeg gjorde noe vanskelig oppe i høyden, SIGN YOUR NAME TO IT, EINAR! DO IT LIKE A PIECE OF ART! Og den gode følelsen når du har gjort noe helt skikkelig, 100%. Da kan du signere på et lurt sted og gå hjem og ha en god helg :-)