BNL MD
#

Unngå rotter og mus i hus!

Når dagene blir kortere og kaldere, trekker mus og rotter inn der det er mulig å lage seg et vinterbol. Gamle hus er utsatt for uvelkomment besøk nå om høsten.

- Skader etter aktivitet av rotter og mus i bolighus utgjør store verdier. I mange tilfeller oppdages ikke skadene før konstruksjoner eventuelt åpnes for tilbygg, reparasjoner eller vedlikehold, sier Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil Skadedyrkontoll i Norge.

 

Hva du kan gjøre for å forebygge og hva du må gjøre hvis du har fått mus eller rotter i huset.

Det er viktig å forebygge muligheten for at mus og rotter skal kunne ta seg inn huset på høsten. Disse smågnagerne yngler fort - og det lukter. Ikke bare utgjør de en helsefare, de kan også gjøre skade på det elektriske anlegget og forårsake brann. Rotter utgjør også en helsefare ved at de kan overføre salmonella, E-coli og tuberkolosesmitte. De kan også være bærere av lopper og midd som kan fremkalle akutte allergiske reaksjoner hos mennesker.

 

Slik hindrer du mus og rotter fra å komme inn

- Skal man inn å foreta sikring av eldre bebyggelse må man først undersøke hvor eventuelle svake punkt og åpninger befinner seg, sier Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil Skadedyrkontoll i Norge. Svake punkt kan være:

  • Under kledning
  • Hjørnekasser
  • Hull i bygningskropp fra kabelgjennomføringer
  • Eventuelle trær som står tett på hus med overheng av greiner over tak
  • Ventiler
  • Kjellervinduer

Mus trenger ikke store sprekken for å lure seg inn. En ung husmus kan komme seg gjennom en 7 mm glippe. Det vil si alle steder du greier å presse en kulepenn inn. Man bør tette sprekker med stålbånd som fås kjøpt i byggvarehuset.

- Spesiallagde musebånd som festes under kledning er bra sikring. Ved bruk av musebånd blir god ventilasjon bak kledning sikret, sier Arne Nese.

Man kan også montere børstelister under dørene. Ikke tett sprekker med skum eller sparkel - det kan føre til fukt og råteskader.

Rotter og mus

Husmus

  • 5-10 cm lang kropp og med litt kortere hale
  • Lever i hager og parker nær bebyggelse, men kommer den seg innendørs lever og formerer den seg der gjerne hele året.
  • 3-4 kull pr år kan komme opp i 10, vanlig med 5-8 unger pr kull, 12 er registrert hos mus i vill tilstand.
  • Avføring: små avlange perler 5 mm lange

 

Rotter

  • Blir 45 cm lang, hvorav 20 cm er hale
  • Voksen hann veier normalt 250 - 300 g hunnen litt mindre
  • Milde vintre eller med bol inne formerer rottene seg hele året, med 3-5 kull med opptil 12 unger i hvert. Og ettersom ungene blir kjapt kjønnsmodne, har undersøkelser vist at et rottepar kan bli til 862 rotter hvis de har gode betingelser og får være i fred.
  • Avføring: opp til et par cm i lengde og 4-6 mm i daiameter

Kilde: Store norske leksikon og Bolius.dk

 

Høsten er musetid

Musene trekker inn på høsten, i oktober/ november. Er de først inne vil de kunne bo og trives året rundt. Husmus er ikke kravstore når det gjelder kosten. De trenger lite veske og bare 3 gram mat om dagen. De er derfor i stand til å greie seg nesten hvor som helst. Mus gnager på alt unntatt metall og stein, og kan gjøre stor skade på treverk, tekstiler og elektrisk anlegg.

- En isolert yttervegg vil raskt få en betydelig dårligere isolasjonsverdi etter at rotter har vært på ferde. Kanaler graves ut, samt at det graves ut rom til rede, sier Arne Nese.

 

Margarin og potetmel avslører rotter

Det kan være vanskelig å vite om du har rotter eller mus i huset, hvis du ikke har sett dem. Men du kan avsløre dem med potetmel og margarin!  Legg et glatt stykke margarin på en pappskive og dryss rikelig med potetmel rundt. - På bittet i margarinstykket kan du lett se om det er snakk om rotter eller mus, forteller Claus Schultz fra Rentokil. - Musetenner er små mens rottene har 3 mm brede fortenner. Man ser også på fotsporene om det er rotter for de har opp til 3 cm lange føtter.

 

Regler for bruk av gift

Det har kommet strengere regler for hva slags gift og hvordan den skal legges ut. Årsaken til dette er at giftkorn og pellets tidligere lett kom på avveie, og man fant rester av gift i døde fugler som Hubro og Kongeørn. 

Alle giftstoffer som brukes mot gnagere eller insekter reguleres av EU. Er stoffet først godkjent på EU nivå, avgjør Miljødirektoratet om det kan godkjennes i Norge. Rottegift er vurdert som så farlig at det kan bare håndteres av profesjonelle.

Blant de nye musegiftene som har kommet på markedet, finnes de nå også som pasta i ferdigfylte åtestasjoner. Da slipper man å ta i gift eller i døde mus. Åtestasjonene kan bare brukes en gang.

 

Slik blir du kvitt dem

Bruk engangshansker når du håndterer gift og feller.

Rotteplage bør meldes til kommunen. Det kan være vanskelig å bekjempe rotter selv. Spesielt hvis det er mange av dem, anbefales det å ta kontakt med et skadedyr-firma.

  • Sjekk at kloakk, avløp og toaletter er ok
  • Sjekk avløp med kamera ved mistanke om defekte rør
  • Monter metallnett på alle lufterør og ventiler
  • Tett alltid åpne soilrør
  • Sørg for å stenge av gamle og ubenyttede soil og avløpsrør
  • Skru fast slukristen  i gulvet
  • Unngå søppel og bygningsavfall i bakgård, kjeller og loft
  • Sørg for at dører og vinduer slutter tett til karmen
  • Ikke mat fugler og dyr ute på bakken
  • Ta opp nedfallsfrukt i hagen

 

Gift, feller eller lyd?

Kan du bekjempe skadedyr med lyd? Svaret er : Nei. Skadedyrslaboratoriet i universitetet i Århus har gjort forsøk med apparater med både ultralyd og artsspesifike lyder. Umiddelbart vil dyrene rømme lydkilden, men returnere kort tid etterpå. Etter ett døgn var det ingen målbar effekt på antallet mus eller rotter i testområde. 

Gift bør unngås innomhus. Har du tettet huset med netting kommer ikke musa seg ut, og dør i møbler eller i gulv/ vegg. Muselik gir en stygg lukt som kan sitte i en god stund. Gift bør legges rundt huset utendørs, og må etter regelverket legges ut i egnede bokser/ åtestasjoner.

- Jeg anbefaler bruk av feller til kontroll av rotter og mus i private hjem, sier Arne Nese fra Rentokil.

- Plager med lukt, samt farene for forgiftning av " ikke target " er stor når privatpersoner benytter gift. Lukkede stasjoner enten tilpasset rottefelle eller musefelle er gunstig å benytte seg av innendørs med tanke på tilgang av små barnehender, eller mindre kjæledyr. Husk på at alle som arbeider med skadedyrbekjempelse i Norge skal være godkjente skadedyrbekjempere fra Folkehelsa. Dette bør forespørres ved første konsultasjon. 

 

Feller er å foretrekke - men uten ost!

Det er bedre å sette opp flere, og plasser dem langs vegger eller der de kan tenkes å bevege seg. Kjøp kraftige feller, gjerne slike som er beregnet på rotter så er du sikker på å ta livet av musa og ikke bare skade den.

Hva med lokkematen? Ost er uegnet. Den tørker inn fort og lukter ikke fristende lenge. Derimot kan du med hell lokke musa i fellen med sjokolade, rosiner, spekepølse eller peanøttsmør. Rottefeller er svært kraftige og skal settes slik at barn eller kjæledyr ikke kommer til.

- God kontroll og preventive tiltak er absolutt den beste måten å sikre seg mot uønsket aktivitet av gnagere. Kalde høstnetter, kanskje med nattefrost er tiden hvor disse små firbeinte skapningene kryper i hus, avslutter skadedyrseksperten.

 

Unngå musepest

Med muselorten kan det overføres virus, som i verste fall kan forårsake dødsfall. Hytteeiere opplever gjerne å måtte fjerne muselort innimellom. 

Da er det viktig ikke å virvle opp støv som kan inneholde virus. Bruk hansker og munnbind. Fjern muselort med fuktig papir og vask etterpå med klut og såpevann. Kosting og støvsuging bør unngås.

mange opplever at musene har holdt til i vedtabelen, og det er lett å dra med seg muselort inn med veden. 

Ser du muselort i vedstabelen bør man banke kubbene godt før de tas inn.

Symptomer på musepest er vondt i hodet, ryggen, magen og hals, kvalme og oppkast. Pesten kan ikke behandles, men symptomene kan. Følger man forhåndsreglene, er det små sjanser for å bli smittet. i 2011 ble det registrert 39 tilfeller, og siste gang noen døde var i 1998, melder ANB.

Arne Nese, teknisk sjef Rentokil
Arne Nese, teknisk sjef Rentokil
;
;