Vepsen liker trevirke angrepet av svertesopp. Ill: CEWG

Svertesopp – gir trivelige forhold for råte og veps!

Sopp, det høres veldig skummelt ut. Når veggen er full av sorte prikker, så er det som første kapittel i historien om forfallet er skrevet. Svertesopp er vanlig i hele Sør- og Midt-Norge og trives på maling, beis og ubehandlet tre. Ubehandlet treverk vil bli grått over tid når det står eksponert for vær og vind. Dette skyldes vekst av en type mørkfargede muggsopp-arter, som kalles malingssopp, svartsopp eller svertesopp. På lyse, malte flater kan soppen se ut som skitt, og være svært skjemmende. Svertesoppen er ikke farlig, men den kan gi større risiko for råtesopp og den kan gjøre at vepsen vil elske å bygge bol i huset ditt. Derfor kan det lønne seg å ta et oppgjør med soppen nå, og la sommersolen være med å tørke veggen for deg.

Slik blir du kvitt svertesoppen

  • Svertesopp trives på fuktige flater. Derfor kan det være lurt å ta ned vegetasjon og trær slik at veggen tørker raskere etter nedbør.
  • Fasaden bør vaskes en gang i året. Bruk husrens, sopp og grønskevask, linsåpe eller et annet produkt egnet for vask av fasader. Produktet bør få stå litt på veggen før det vaskes av.
  • I motsetning til skitt kan soppen være vanskeligere å vaske av. Den kan sitte godt på uhøvlet overflate og da kan man bruke en litt stiv børste.
  • Veggen kan settes inn med alge- og soppdreper. Denne skal ikke skylles av, men tørke på veggen før evt overmaling.
  • Når veggen skal males på nytt bør malingen tilsettes soppdreper eller sink.
  • Tjære og tjærebeis får sjelden svertesoppgroing. I noen tilfeller tilsettes tjæra linolje og da kan det være lurt å tilsette litt soppdreper.

Kilder:

Jotuns faktablad om overflatesopp 

Klimakommune: Svertesopp