Slik sikrer du huset mot uvær
Varmere, våtere, villere vær gir flere skader
Klimaet blir stadig mildere, våtere og fuktigere. I fremtiden må vi regne med at husene blir utsatt for større påkjenninger fra vær og vind enn tidligere. Med godt vedlikehold og gode løsninger kan du forebygge skader og sikre verdiene. Har du ikke gjort det? Da har du listen her: 4 kjappe, og veldig viktige tiltak du bør gjøre i dag!
1 Sjekk taket
Sjekk om taktekkingen er tett
Fest løse takstein, beslag, plater og takrenner. Sjekk tilstand på beslag som vindskibeslag og israftbeslag. Fjern mose og grønt fra taket som hindrer at vannet renner bort. Er det skader som må utbedres bør du kontakte en fagmann, gjerne en blikkenslager eller byggmester.
Rens vannrenner og nedløp
At vannet renner unna - og bort fra huset er en enkel men viktig måte å unngå skader. Rens vannrenner for løv, sand, mose og lav. Sørg for at nedløpene er åpne. Kontroller at alle rør er tette - og gjør det når det regner! Sprukne vannrenner og nedløp fører raskt til skader på kledningen, grunnmur og vinduer.
Kontroller skorsteinen
Lekkasjer i overgangen mellom taket og skorsteinen kan føre til kostbare skader. Sjekk at pipebeslaget er i god stand, særlig festepunktene på taket. Dersom pipen ikke er heltekket, kontroller at beslaget er ført godt inn i mørtelfugen og tilstanden på fugene generelt.
2 Dører og vinduer
Hengsler, hasper og låser
Vind kan føre store skade på vinduer og dører. Både på hengsler, rammer og glass. At det regner inn er heller ikke heldig. Kontroller at alle mekanismer er i god stand og holder vindu/dør lukket. Kontroller dessuten at de kan lukkes uten å "lugge" i karm. Kontroller at alle tettelister er i god stand.
Beslag
Dersom du har et beslag under vinduet (sålebenkbeslag) må du kontrollere om det virker som tiltenkt. Beslaget skal drenerer vannet bort fra vinduet og må stikkes oppunder vinduskarmen.
3 Hage
Rydd!
Sett verktøy, koster og spader inn. Selv ganske små gjenstander kan gjøre stor skade på folk eller bygninger. Noen gjenstander kan sikres med tau eller stropper. Fjern trær og busker som vokser inntil huset. De holder på fuktigheten og skygger for god tørk av kledningen.
Drenering
Vannet skal ledes bort fra huset. Sørg for at terrenget har fall fra husveggen og at nedløpet fører vannet bort fra grunnmuren. Det bør være gode drenerende masser rundt huset - vannet skal dessuten føres fra grøftene til egnet sted. Er det fuktig i kjelleren kan det være på grunn av utilstrekkelig drenering, men her er det også viktig å sørge for god ventilering!
4 Sjekk ytterveggen
Malingsavflassing og pusskader
Dårlig vedlikehold fører raskt til skader på ytterkledningen. Kontroller eventuell avflassing og oppsprekking av puss og gjør noe med dem. Vær oppmerksom på at slike skader kan komme fra dårlige takrenner/nedløp, begroing, feil materialbruk m.m. Vær derfor nøye med å kartlegge årsaken til skadene.
Lufting av kledningen
Dersom du har byttet kledning og særlig dersom du har etterisolert må du kontrollere at luftingen bak ytterveggen er tilstrekkelig. På eldre hus er det ikke alltid luftet kledning - da sørger varmetapet fra innsiden for opptørking.
Når stormen har lagt seg
Ta en tur på eiendommen og en om det er noe som er skadet. Fotografer skadene og kontakt forsikringsselskapet med en gang. Husk at mye vann kan gi skader over tid. Sørg for å rydde opp og at utsatte områder får tørke. Det viktigste er at du kan forstå årsaken til skadene - hvor er svakhetene og hvor skal tiltakene settes inn.