Jobb på taket i kraftig regnvær, Nordnes Bergen. Foto: Christel Wigen Grøndahl, Bygg og Bevar

Slik sikrer du huset mot uvær

Varmere, våtere, villere vær gir flere skader

Klimaet blir stadig mildere, våtere og fuktigere. I fremtiden må vi regne med at husene blir utsatt for større påkjenninger fra vær og vind enn tidligere. Med godt vedlikehold og gode løsninger kan du forebygge skader og sikre verdiene. Har du ikke gjort det? Da har du listen her: 4 kjappe, og veldig viktige tiltak du bør gjøre i dag!

1 Sjekk taket

Sjekk om taktekkingen er tett

Fest løse takstein, beslag, plater og takrenner. Sjekk tilstand på beslag som vindskibeslag og israftbeslag. Fjern mose og grønt fra taket som hindrer at vannet renner bort. Er det skader som må utbedres bør du kontakte en fagmann, gjerne en blikkenslager eller byggmester. 

Råteskadet forkantbord, skudeneshavn

Nydelig patinert tegltak, et i overkant råteskadet forkantbord på sjøhuset i Skudeneshavn. Foto: Bygg og Bevar

Rens vannrenner og nedløp

At vannet renner unna - og bort fra huset er en enkel men viktig måte å unngå skader. Rens vannrenner for løv, sand, mose og lav. Sørg for at nedløpene er åpne. Kontroller at alle rør er tette - og gjør det når det regner! Sprukne vannrenner og nedløp fører raskt til skader på kledningen, grunnmur og vinduer. 

Takrenner og nedløp vedlikeholder ikke seg selv. Enkle tiltak kan spare huseier for mange senere frustrasjoner. Foto: Bygg og Bevar
Takrenner og nedløp vedlikeholder ikke seg selv. Enkle tiltak kan spare huseier for mange senere frustrasjoner. Foto: Bygg og Bevar

Kontroller skorsteinen

Lekkasjer i overgangen mellom taket og skorsteinen kan føre til kostbare skader. Sjekk at pipebeslaget er i god stand, særlig festepunktene på taket. Dersom pipen ikke er heltekket, kontroller at beslaget er ført godt inn i mørtelfugen og tilstanden på fugene generelt.

2 Dører og vinduer

Hengsler, hasper og låser

Vind kan føre store skade på vinduer og dører. Både på hengsler, rammer og glass. At det regner inn er heller ikke heldig. Kontroller at alle mekanismer er i god stand og holder vindu/dør lukket. Kontroller dessuten at de kan lukkes uten å "lugge" i karm. Kontroller at alle tettelister er i god stand.

Vindu foto cewg

Vanlige skader på gamle vinduer er løst kitt, flassende maling, skade i bunnrammen, rust på beslag og at vinduet er vanskelig å lukke eller åpne. Her et vindu på folkemuseet i Oslo. Foto: Bygg og Bevar

Beslag 

Dersom du har et beslag under vinduet (sålebenkbeslag) må du kontrollere om det virker som tiltenkt. Beslaget skal drenerer vannet bort fra vinduet og må stikkes oppunder vinduskarmen.

3 Hage

Rydd!

Sett verktøy, koster og spader inn. Selv ganske små gjenstander kan gjøre stor skade på folk eller bygninger. Noen gjenstander kan sikres med tau eller stropper. Fjern trær og busker som vokser inntil huset. De holder på fuktigheten og skygger for god tørk av kledningen. 

Reperasjoner Der To Takflater Møtes .Uforutsigbart Norsk Sommervær Forutsetter God Dekning

Reperasjoner der to takflater møtes. Uforutsigbart norsk sommervær forutsetter god dekning. Foto Bygg og Bevar

Drenering

Vannet skal ledes bort fra huset. Sørg for at terrenget har fall fra husveggen og at nedløpet fører vannet bort fra grunnmuren. Det bør være gode drenerende masser rundt huset - vannet skal dessuten føres fra grøftene til egnet sted. Er det fuktig i kjelleren kan det være på grunn av utilstrekkelig drenering, men her er det også viktig å sørge for god ventilering!

4 Sjekk ytterveggen

Malingsavflassing og pusskader

Dårlig vedlikehold fører raskt til skader på ytterkledningen. Kontroller eventuell avflassing og oppsprekking av puss og gjør noe med dem. Vær oppmerksom på at slike skader kan komme fra dårlige takrenner/nedløp, begroing, feil materialbruk m.m. Vær derfor nøye med å kartlegge årsaken til skadene. 

 

Lufting av kledningen

Dersom du har byttet kledning og særlig dersom du har etterisolert må du kontrollere at luftingen bak ytterveggen er tilstrekkelig. På eldre hus er det ikke alltid luftet kledning - da sørger varmetapet fra innsiden for opptørking. 

Loes murpuss

Vi må forvente at det blir økt behov for hyppigere og grundigere tilsyn og vedlikehold. Frostsprenging og skadet puss. Foto: Bygg og Bevar

Flom. Foto: Bjarte Gullachsen, Bymuseet i Bergen

Vann! Noen skader ser man umiddelbart. Langvarig høy vannstand eller mye vått vær kan gi store og kostbare skader over tid. Foto: Bjarte Gullachsen, Bymuseet i Bergen

Når stormen har lagt seg

Ta en tur på eiendommen og en om det er noe som er skadet. Fotografer skadene og kontakt forsikringsselskapet med en gang. Husk at mye vann kan gi skader over tid. Sørg for å rydde opp og at utsatte områder får tørke. Det viktigste er at du kan forstå årsaken til skadene - hvor er svakhetene og hvor skal tiltakene settes inn. 

;
;