Dette er unntak i Plan- og bygningsloven
Muligheten for å få unntak fra tekniske krav
Dersom du skal utføre tiltak på en eksisterende bolig så regulerer plan- og bygningsloven hvordan du skal prosjektere og utføre dem. Mange som setter i gang tiltak opplever at tekniske krav går på bekostning av kulturhistoriske verdier. For at eksisterende bygg skal kunne ombrukes og utvikles har kommunene mulighet til å gi unntak fra tekniske krav. Her finner du reglene for unntak
Hovedregelen er at relevante tekniske krav i byggteknisk forskrift også gjelder tiltak på eksisterende bygninger. Men det er ikke alltid kravene lar seg tilpasse eksisterende bygninger på en fornuftig måte. Utfordringene blir som regel større jo eldre bygningene er. Kravene er tilpasset nybygg, derfor legger også regelverket opp til en rekke unntaksmuligheter. Det er bedre å ta vare på det vi har enn å bygge nytt, derfor legger loven opp til en rekke unntaksmuligheter for eksisterende bygg. Hvis et tiltak på et eksisterende bygg gir et bedre resultat enn å la bygget stå slik det er, skal kommunen normalt gi helt eller delvis unntak fra det bygningstekniske regelverket.
Blant kravene som kan være vanskelig å oppfylle i eksisterende bygninger er:
- Konstruksjonssikkerhet – TEK17 § 10-2
- Brannsikkerhet – TEK17 kapittel 11
- Tilgjengelighet og universell utforming – TEK17 kapittel 12
- Inneklima – TEK17 kapittel 13
- Energi – TEK17 kapittel 14
I et ombruksprosjekt er det bare relevante krav i TEK 17 som får konsekvenser, og kravene gjelder bare de delene av byggverket som tiltaket omfatter. Dersom det er snakk om en hovedombygging eller en bruksendring gjelder imidlertid kravet helle bygningen. men terskelen for hva som er en hovedombygging er høy. Det kan gjelder blant annet:
- totalrenovering av bygget der kun bærende konstruksjoner står igjen
- gjenoppbygging etter brann hvor bærende konstruksjoner må erstattes
- erstatte, forsterke eller endre det vesentlige av byggets bærende konstruksjoner
Plan- og bygningsloven § 31-4 åpner for unntak
Dersom det er forsvarlig ut fra sikkerhet helse og miljø, åpner § 31-4 for at kommunen gir unntak fra TEK 17.
Ved tiltak etter § 20-1 på eksisterende byggverk kan kommunen gi helt eller delvis unntak fra tekniske krav, dersom det vurderes forsvarlig ut fra sikkerhet, helse og miljø. Ved vurderingen skal kommunen legge vekt på følgende:
a. Byggverkets alder, formelle vernestatus, type, formål, plassering, varighet av tiltaket og nåværende tekniske tilstand.
b. Forhold som kan redusere negative konsekvenser ved at det gis unntak
c. Fordeler som oppnås med tiltaket.
Innen rammen av de hensyn loven skal ivareta, kan kommunen stille vilkår som kan redusere ulemper eller skadevirkninger tillatelsen kan føre til.
Hva skal en søknad om unntak inneholde?
Ved en søknad om unntak fra tekniske krav skal tiltakshaver, eller en ansvarlig søker på vegne av tiltakshaver redegjøre for følgende.
- Definere omfanget av tiltaket
- Opplyse om hvilke tekniske krav som er relevante
- Opplyse om hvilke krav det er behov for å søke unntak fra
- Redegjøre for hvor langt man er fra å oppnå krav
- Beskrive eventuelle kompenserende tiltak
- Grunngi og dokumentere at unntak vil være forsvarlige ut fra trygghet, helse og miljø
Les mer om Plan- og bygningsloven
Riksantikvarens veileder om unntak fra teknisk forskrift
Byggereglene hos Direktoratet for byggkvalitet (DiBK)
Hva er reglene for ombruk og hva betyr begreper som ombruk, gjenbruk og sirkulær økonomi? Bygg og Bevar har samlet svarene på dine spørsmål om konkrete eksempler, regelverk, definisjoner, forskning, forhandlere og mer under en egen ombruksportal.
Kilder:
"Tekniske krav ved tiltak i eksisterende bygg. Eksempler på unntak etter plan- og bygningsloven § 31-2" Norsk Kommunalteknisk Forening 2016.