#

Ombrukskartlegging: Hva, hvorfor og hvordan

Alle bygg som er over 100 kvadratmeter og som skal rives, eller som danner over 10 tonn avfall, må gjennomgå en ombrukskartlegging før arbeidet starter. Men hva innebærer dette, og hvorfor er det viktig?

Hva er ombrukskartlegging?

Ombrukskartlegging er en systematisk gjennomgang av et bygg før det rives eller rehabiliteres, med fokus på å identifisere materialer, bygningsdeler og inventar som kan gjenbrukes. Dette er i tråd med kravene i Byggteknisk forskrift (TEK17) § 9-8, som pålegger ansvarlige foretak å vurdere mulighetene for ombruk av materialer før bygg blir revet.

 

Hvorfor er det nødvendig?

Bygg- og anleggssektoren står for en betydelig andel av alt avfall i Norge. Ifølge Avfallsforskriften (Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall) § 11-10, er det nå et krav om å gjennomføre ombrukskartlegging for bygg over 100 kvadratmeter eller som vil generere over 10 tonn avfall ved riving. Ved å kartlegge muligheter for ombruk er formålet å redusere avfallsmengden, spare kostnader og bidra til en mer bærekraftig byggepraksis.

 

Hvordan gjennomfører du en ombrukskartlegging?

Kartleggingen innebærer at man gjør en grundig inspeksjon av bygget. Da skal det identifiserers materialer og komponenter som kan demonteres og gjenbrukes, enten i eget prosjekt eller av andre. Dette inkluderer alt fra dører, vinduer og gulv, til teknisk utstyr som varmeovner og belysning. Det kan være lurt å ta med seg en ekspert på ombruk, som kan bidra til en mer effektiv kartlegging. Statsbygg og Grønn byggallianse har utgitt en veileder som gir konkrete råd om hvordan bestilling og gjennomføring av en ombrukskartlegging kan gjøres. Denne veilederen gir også tips til hvordan man kan dokumentere prosessen for å sikre at man oppfyller kravene.

 

Hva betyr dette for deg som håndverker?

For deg som håndverker betyr det at du må ta ombruk med i planleggingen fra starten av. Det kan være nyttig å bygge opp et nettverk av aktører som er interessert i å kjøpe eller bytte gjenbrukbare materialer. Ved å følge kravene til ombrukskartlegging bidrar du ikke bare til et mer bærekraftig byggeprosjekt, men du unngår også potensielle bøter for manglende overholdelse av regelverket. Brudd på disse kravene kan føre til sanksjoner i henhold til Plan- og bygningsloven § 32-8.

For mer informasjon kan du besøke nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) eller Miljødirektoratet

Noun Reuse 6595548 Green
Besøk våre sider om ombruk

Hva er reglene for ombruk og hva betyr begreper som ombruk, gjenbruk og sirkulær økonomi? Bygg og Bevar har samlet svarene på dine spørsmål om konkrete eksempler, regelverk, definisjoner, forskning, forhandlere og mer under en egen ombruksportal.

Besøk den her