#

Forklaringer og definisjoner

Dette menes med ombruk, gjenbruk og gjenvinning

Ombruk og gjenbruk er viktige begreper, spesielt i sammenheng med en bærekraftig utvikling og sirkulær økonomi i byggenæringen. Her finner du definisjoner på hvordan disse og andre begreper brukes.

Dette menes med ombruk

Ombruk er å bruke brukte byggevarer som byggevarer, om igjen.  Det kan være til samme formål som det opprinnelig var, til en annen funksjon, og med eller uten bearbeiding. Ombruk inkluderer også demontering og flytting av hele bygg, bæresystemer, og lignende. Ombruk inkluderer ikke rehabilitering, destruktiv gjenbruk eller gjenvinning. (Forsvarlig ombruk av byggevarer - DiBK FoU prosjekt 2019)

 

Dette menes med gjenbruk

Gjenbruk er en samlebetegnelse for materialgjenvinning og energiutnyttelse. (Miljødirektoratet)

  • Materialgjenvinning betyr at avfall omdannes til nye produkter, for eksempel ved at et plastmateriale smeltes om til plastpellets som kan brukes til å lage nye plastprodukter. Dette blir ofte kalt for resirkulering.
  • Energiutnyttelse brukes om prosesser der energien fra avfall som brennes utnyttes i fjernvarmeanlegg som varmer opp bygg eller til å generere elektrisitet

 

Dette menes med gjenvinning

Gjenvinning er utnyttelse av avfall slik at materialet beholdes helt eller delvis. Ved direkte gjenvinning brukes materialet som råstoff for tilsvarende produkter. Ved indirekte gjenvinning brukes materialet som råstoff til andre typer produkter. (“Prosjektering for ombruk og gjenvinning” (Rådgivende Ingeniørers Forening 2008)

 

Dette menes med sirkulær økonomi

I en Sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Slik utnytter vi de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt (Miljødirektoratet).

 

Dette menes med en ombrukskartlegging

Ombrukskartlegging handler om å analysere og identifisere muligheter for gjenbruk av materialer og produkter i en sirkulær økonomi. Dette innebærer å vurdere hvordan ressurser kan utnyttes på en bærekraftig måte, redusere avfall og fremme gjenbruk. Ombrukskartlegging er et krav i byggteknisk forskrift (TEK17). Her finner du en fremgangsmetode for å gjøre en ombrukskartlegging fra Statsbygg og Grønn byggallianse

 

Dette menes med en livsløpsanalyse (LCA)

Livssyklusanalyse eller livsløpsvurdering (LCA) er en metode for å skape et helhetsbilde av hvor stor den totale miljøpåvirkningen er under et produkts livssyklus fra råvareutvinning, via produksjonsprosesser og bruk til avfallshåndtering, inklusive all transport og all energibruk i mellomleddene. (Wikipedia)

 

Dette menes med livssykluskostnader (LCC)

LCC eller livssykluskostnad. LCC-beregninger av et bygg- eller anleggsprosjekt, ser på kostnader for oppføring, såkalte investerings- eller kapitalkostnader, og årlige kostnader i driftsperioden inkludert vedlikehold, også kalt FDVU-kostnader (Forvaltning, drift og vedlikehold). (Wikipedia)

 

Dette menes med EU-taksonomien

EU-taksonomien er et klassifiseringssystem som definerer hvilke økonomiske aktiviteter som kan anses som miljømessig bærekraftige. Målet er å hjelpe investorer og selskaper med å identifisere og navigere bærekraftige investeringer.

 

Dette menes med CE-merking

CE merket betyr at en byggevare er i samsvar med byggevareforordningen og kan fritt omsettes over landegrenser innen EØS/EU. (Forsvarlig ombruk av byggevarer - DiBK FoU prosjekt 2019)

 

Dette menes med nedsirkulering

Nedsirkulering (downcycling på engelsk) er prosessen med å bryte ned et produkt til enkeltbestanddeler, for potensiell materialgjenvinning, energigjenvinning eller deponi. Innebærer som regel nedbrytning til et produkt av lavere verdi. (Forsvarlig ombruk av byggevarer - DiBK FoU prosjekt 2019)

 

Dette menes med en ytelseserklæring

En ytelseserklæring er et dokument fra produsenten som beskriver egenskapene og tilsiktet bruk av en byggevare. Ytelseserklæring er obligatorisk for produkter som er dekket av en harmonisert produktstandard eller der produsenten har skaffet seg en europeisk teknisk vurdering fra og med 01.07.2013 for Europa og 01.01.2014 i Norge. Ytelseserklæringen skal være på norsk, dansk eller svensk når byggevaren omsettes i Norge. (fra DiBK sine nettsiderhttps://www.dibk.no/)

 

Dette menes med vedlikehold

Vedlikehold er definert som arbeid som er nødvendig for å opprettholde kvaliteten på bygningen, det vil si arbeid som sikrer at bygningen fungerer etter hensikten. Det skilles mellom periodisk og løpende vedlikehold. Jf. Veiledningen til TEK 17 §1-2

Løpende vedlikehold er tiltak for å rette på tilfeldige skader eller mangler. Ikke planlagte utskiftinger av bygningsdeler eller komponenter som følge av hærverk, innbrudd, akutte skader el.lign.

Periodisk vedlikehold er arbeider som må utføres for å hindre forfall som følge av jevn og normal slitasje. (fra DiBK sine nettsider)

 

Dette menes med grønne materialer

De grønneste materialer er de som fortsetter å være i byggene de opprinnelig ble brukt. Men ofte må bygg endres, rives eller rehabiliteres. På denne siden finner du en oversikt over eksempler på bærekraftige materialer

Noun Reuse 6595548 Green
Besøk våre sider om ombruk

Hva er reglene for ombruk og hva betyr begreper som ombruk, gjenbruk og sirkulær økonomi? Bygg og Bevar har samlet svarene på dine spørsmål om konkrete eksempler, regelverk, definisjoner, forskning, forhandlere og mer under en egen ombruksportal.

Besøk den her