Dette er reglene for ombruk av byggevarer
Regelverket for å kunne omsette en byggevarer skal sammen med kravene i Teknisk forskrift gi oss gode og trygge bygg. For nye byggevarer skal kravene i to regelverk oppfylles, Byggevareforskriften og Byggevareforordningen. Men hvordan er regelverket for omsetning av brukte byggevarer
Byggevareforskrift
Byggevareforskriften er en del av det norske regelverket som regulerer omsetning og bruk av byggevarer. Denne forskriften er viktig fordi den sikrer at byggevarer som selges i Norge er trygge, oppfyller nødvendige standarder, og er egnet til sitt formål.
Byggevareforskriften handler blant annet om:
- Sikring av kvalitet og sikkerhet: Forskriften stiller krav til kvaliteten og sikkerheten på byggevarer. Dette betyr at produkter som brukes i bygging, som for eksempel isolasjonsmaterialer, vinduer, og dører, må være av en slik standard at de ikke utgjør en risiko for mennesker eller miljø.
- CE-merking: En av de viktigste delene av byggevareforskriften er kravet om CE-merking. CE-merket viser at produktet oppfyller de europeiske kravene til helse, sikkerhet, og miljø. For forbrukere betyr dette at man kan stole på at produktet holder en viss standard.
- Dokumentasjon: Produsenter, importører, og distributører er pålagt å kunne dokumentere at produktene de selger oppfyller de nødvendige kravene. Dette kan inkludere tekniske spesifikasjoner, testresultater, og andre typer dokumentasjon som viser at produktet er trygt og egnet til bruk.
Etter endring av byggevareforskriften i 2022 er det ikke lenger krav til å dokumentere brukte byggevarer når de selges, eller gis bort. Det innebærer at "produsentene/forhandlerne" ikke lenger må dokumentere egenskapene til byggevaren, men at de som skal bruke den har ansvaret for å vurdere om produktet kan brukes i et bygg. Tiltakshaver og de ansvarlige foretakene i byggesaken har ansvar for å sikre at byggevaren har forsvarlige egenskaper som bidrar til at byggverket oppfyller kravene i byggteknisk forskrift. Egenskapene må kunne dokumenteres. Se byggteknisk forskrift § 3-1. Hvordan dette kan gjøres må vurderes av de som skal benytte byggevaren. Det kan skje gjennom testing. Det er laget enkelte testmetoder for å vurdere byggevarer som skal ombrukes. Blant annet for hulldekker, stål og teglstein.
Hvis en byggevare har produktdokumentasjon som er i tråd med byggevareforskriften, trenger ikke tiltakshaver eller ansvarlig foretak gjøre egen test av produktets egenskaper før det blir brukt i et byggverk.
Kravene til dokumentasjon vil variere med bruken. Dersom man eksempelvis skal benytte et vindu for å bygge en innvendig vegg, så trenger man ikke å dokumentere egenskapene som et vindu, men at vinduet oppfyller kravene til en innvendig vegg.
Lenker for deg som skal bruke eller omsette brukte byggevarer
Her finner du korte forklaringer på sentrale begreper som ombruk, gjenvinning og gjenbruk
Kravene til dokumentasjon for byggevarer får du oversikt over her
Hva er reglene for ombruk og hva betyr begreper som ombruk, gjenbruk og sirkulær økonomi? Bygg og Bevar har samlet svarene på dine spørsmål om konkrete eksempler, regelverk, definisjoner, forskning, forhandlere og mer under en egen ombruksportal.
Byggevareforordningen
Byggevareforordningen er et europeisk regelverk som gjelder for alle EU- og EØS-land, inkludert Norge. Den regulerer omsetning og bruk av byggevarer på det europeiske markedet, og er en del av det større systemet som byggevareforskriften i Norge bygger på. Den har blant annet som mål å harmonisere kravene til byggevarer i hele EØS – området. Det vil si at det stilles samme krav til produktene, uansett hvilket land de omsettes i.
Et annet sentralt komponent i forordningen er krav til ytelseserklæring, som produsentene av byggevarer som omfattes av harmoniserte standarder må lage. Den inneholder informasjon om produktets egenskaper, som for eksempel bæreevne, brannmotstand, og isolasjonsevne.
Byggevareforordningen er utformet for å regulere nye byggevarer som settes på markedet for første gang. Den omtaler ikke brukte byggevarer, men det er ventet at det kommer nye reguleringer fra EU på dette fområdet.