Her finner du eksempler på ombruk. Både av byggevarer og hele bygninger. Godt vedlikehold er også ombruk
Døm ikke panelet ut i fra utseende! Panelet er en vesentlig del av husets identitet, og kan fortelle mye om husets alder og historie. Som regel er panelet i en bedre tilstand enn det ser ut til. Lær deg triksene for å ta vare på det.
Godt vedlikehold forebygger skader og dyre reparasjoner. Her er tipsene som sikrer tømmerveggene din.
Alle hus er bygget på noe. Det kan være steiner lagt enkeltvis under hushjørnene eller forseggjorte natursteinsmurer. Etter krigen ble mange hus bygget på fundament av betong, senere kom også blokker av porebetong. I denne artikkelen kan du lese om vanlige skader og enkelt vedlikehold av grunnmurer.
Husets vinduer har stor betydning for fasader og interiør. Vinduenes hovedform sammen med beslag og profiler i rammer, karm og listverk kan fortell mye om en bygnings alder og historie.
Inngangspartiet med dør og omramming er en viktig del av bygningen. Skiftende stilretninger har medvirket til at utformingen har endret seg mye opp gjennom århundrene. Inngangspartiet sier derfor mye om en bygning. I denne artikkelen får du tips om hvordan du kan forebygge skader og vedlikeholde ytterdøren
Taktekkingen er viktig for helhetsvirkningen av en bygning og et bygningsmiljø. Takstein av tegl finnes i en rekke forskjellige varianter: flat, enkeltkrummet og dobbeltkrummet, med og uten fals, med og uten glasur, rød eller svart. Den absolutt vanligste tradisjonelt sett er rød enkeltkrum stein uten fals.
Taktekking av tre har lange tradisjoner i Norge, blant annet i form av flistak. Her får du noen tips om hvordan du tar vare på et gammelt tak tekket med flis.
Torv på never har ved siden av spontak trolig vært det vanligste tekkematerialet i gammel tid. Det er først og fremst nevra eller nyere erstatningsmateriale som står for tetthet mot vann. Torva har holdt nevra på plass.
Bygninger som er tekket med skifer eller steinheller preger mange av våre flotteste kulturlandskap. Norge har svært mange ulike skifertekkingsformer og vår variasjonsrikdom er stor i internasjonal sammenheng. Skifer er også vårt mest varige taktekkingsmateriale. Både for vårt kulturlandskap, våre bygninger og vår håndverkstradisjon er det viktig at vi holder skifertradisjonene i hevd.
Mange eldre bygningar er prega av store setningsskadar. Veggar kan bule, det kan vera loddavvik i konstruksjon eller store skeive utslag på tak. Det kan vera vanskeleg å finne årsaka til skadane. I denne artikkelen har forfattaren utvikla ei enkel sjekkliste som gir eit bilete av kvifor, og i kva rekkefylgje, konstruksjonen har fått desse skadane. Det kan gjere det enklare å vite kvar ein skal sette inn tiltak i konstruksjonen, for å få bygget tilbake i originalposisjon.
Tradisjonsmurar Eystein Greibrokk skriv om utviklinga av dei opne eldstadene og vedlikehald av eldre konstruksjonar. Blant anna om korleis ein veljer rett material og handverksteknikk i høve til det originale murverket. Han peiker dessuten på ein del kritiske punkt i lovverket
Å flytte et gammelt hus kan høres ut som et håpløst prosjekt for de fleste, men har man først forelsket seg i et hus, som kanskje ellers er dødsdømt, er det utrolig hva man kan få til. Skal man ha det som egen bolig er min erfaring at man kan komme veldig godt ut av det økonomisk. Husk at verneverdige hus kun bør flyttes dersom det ikke er andre muligheter for bevaring. I mitt tilfelle var det ikke noe annet alternativ.
Da jobben med å ta ned og flytte tømmerkjernen var utført og alle bygningsdeler fraktet til den nye plassen, var det bare å sette i gang med gjenoppføringen. Når det gjelder arbeidet med å flytte hus består store deler av jobben i å planlegge, administrere og organisere arbeidene.