#

Ombruk av dører

Gamle dører kan ombrukes. Dersom du trenger en dør, er det et godt alternativ å finne en brukt, fremfor å kjøpe ny. Her finner du tips til hvordan du går frem for å ombruke og reparere en gammel dør.

Dører er også en bygningsdel som gjennom tidene ofte har vært ombrukt. Det er ikke sjelden man kan finne en dør som har stiltypiske trekk fra en annen periode enn da huset ble bygd. Det er ingen grunn til å slutte med dette, og det finnes veldig mange brukte dører der ute som mangler et hus. Her får du noen praktiske tips til hvordan gå frem for dersom du har en ombrukt dør. 

Før du begynner 

Et første tips når du er på søken etter en dør, er om det er mulig å få med dørkarmen i tillegg til selve dørbladet. Det er fullt mulig å få laget til en ny dørkarm, det skal du få se litt lenger ned, men det er enda mer praktisk å ha med en dørkarm som allerede passer. Det andre du må tenke på er hvilken vei skal døra slå? Er den høyrehengslet, eller venstrehengslet? Hvis du står foran en dør og åpner den mot høyre når du drar den til deg, da er den høyrehengslet. Dette har betydning for hvordan låskassa og hengslene er installert, men også for hvordan selve dørbladet er laget, da dørbladet kan ha en svak skrå innover. Det er mulig å bruke en dør, selv om den ikke er riktig hengslet. Men da krever det gode snekkerferdigheter for å bygge den om. Det finnes eventuelt snekkerbedrifter som kan gjøre dette. 

En siste ting som er lurt å sjekke er om døra er vindskeiv/propell. Det går an å ordne på dette, men da kreves det ytterligere snekkerferdigheter så her må du vurdere hvor mye du selv ønsker å legge i arbeidet med døra. 

Dører finnes det gjerne mange av på finn.no, eller hos bedrifter som for eksempel Materialbanken for bygningsvern, Gamle trehus på Hasle eller Tradisjon tro. Lenke til ombruksbutikker Eller det kan dukke opp i uthuset til naboen, eller i en tilfeldig annonse. Den som leter finner. 

Er du heldig kan det tenkes at det dukker opp enten ådring eller dekorasjonsmaling på de innerste lagene. Dette kan det være mulig å skrape frem, så lenge du går forsiktig til verks. Bruk en veldig skarp skrape, eller finn frem en skalpell, og jobb deg gjennom malingslagene. Ønsker du å reparere dekorasjonsmalingen du finner, særlig hvis dørene tilhører et historisk miljø, er det lurt å ta kontakt med en dyktig dekorasjonsmaler, konservator eller lignende fagperson. Er det derimot en dør som nærmest er plukket opp fra søpla, kan du jo vurdere å prøve deg frem selv. Det finnes flere kurs innen dekorasjonsmaling. 

Når du har kommet deg dit at du har skrapet de malingslagene du skal ha av, kan du gå over med et fint pussepapir for å ta unna kantene etter malingsrestene. Vær veldig restriktiv med å pusse i selve profilene, de blir fort avrundet og kan endre karakter. 

Christine Kvalvik Jørgensen

Christine er utdannet agronom, og har senere gått studiet bygningsvern I ved Fagskolen Innlandet. Hun har tatt emnet Sirkulærøkonomi ved Universitetet i Sørøst Norge og har deltatt på en rekke kurs innenfor bygningsvern. Christine har jobbet deltid med restaurering av vinduer og har arbeidet i Kartverket, siden 2008. Hun starter nå i ombruksselskapet Omtre

Utstyr 

  • Skarpe skraper, både for profil og for flate partier 

  • Speeadheater kan være praktisk 

  • Såpe og vann 

  • Pussepapir 

  • Beskyttelsesbriller 

  • Maske 

  • Linoljekitt, ved behov 

  • Malingsutstyr 

  • Evt. trebiter og trelim 

Dekorasjonsmaling-dør-Bilde 2 (1)

Noen ganger kan man finne de utroligste dekorasjonsmalinger under flere lag med moderne maling – her dukket det frem en nydelig ådring, kan se ut som valnøttrot i speilet og eik i ramtreet. Populært mot slutten av 1800-tallet.

Reparasjon 

Gjennom årene kan det ha oppstått skader på døra, i form av at trevirket er sprukket opp for eksempel. Er det mindre sprekker kan disse fylles med kitt eller linoljesparkel. Rengjør sprekken, og prøv å grunne sprekken først, slik at oljen i kittet ikke trekker ut i trevirket. Er det større sprekker, eller hull, kan du sette inn mindre stykker med trevirke. Lim med et godt trelim. Dersom det er en ytterdør kan det også ha oppstått råteskader, særlig nederst. Er det skader på døra, kan man bytte ut deler av trevirket. Dette krever mer snekkerferdigheter. 

Bilde 4 (1)

Maling 

Etter at døra er skrapet og reparert, kan den males om du ønsker det. Før andre verdenskrig ble det stort sett malt med linoljemaling, og dette er en maling som trevirket har godt av. Både ved at den gir pleiende linolje, men også ved at den bygges opp av tynne lag – slik at eventuelle profiler ikke blir borte bak tykke malingslag. Følg leverandørens anvisning på hvordan bygge opp malingslagene. 

Beslag 

Beslag som sitter på dørene kan ofte være overmalt flere ganger, og det kan noen ganger være vanskelig å få tak i skruene som holder hengslene. Skrap eventuelt frem skruene med en sløv kniv eller lignende redskap.(Her kan du lese mer om skruer.) Et tips for å få løs skruer med rette spor er å legge nok press på når du skal skru ut. Det kan være lettere å bruke en flattrekker, fremfor drill, da har du mer kontroll. 

Når du har fått av hengslene må de rengjøres for maling. Og her kommer et bra tips. Legg hengslene i en kjele (en som ikke er bruk til matlaging lenger), og kok opp i en blanding av 50/50 linoljesåpe og vann. Grønnsåpe kan også funke. La det koke et par timer, før du slår av varmen og lar hengslene ligge i vannet til det har kjølt seg ned. Ta de deretter ut, og tørk av de siste restene av maling.  

Diverse beslag med malingsrester.
Diverse beslag med malingsrester.
Beslag-dør-rensing-Bilde 7 (1)

Beslag etter å ha blitt kokt i såpevann og renset. Tips om denne måten å rense beslag for maling, kommer fra Bygningsvern-studiet ved Fagskolen Innlandet. 

Doer-beslag-vrider-Bilde 8

Malingsrester fjernet fra skiltene, og ny dørvrider satt på. Er du heldig sitter det på dørvrider på din gamle dør. Dersom det ikke gjør det er det mulig å anskaffe dette brukt, eller det finnes også nye kopier. Vær obs på at dørhåndtaket passer overens med låskassa og tykkelse på døra, og finn dørhåndtak som stilmessig passer din dør. Christiania, som vist her, er en nyprodusert dørvrider inspirert av en klassisk modell som var vanlig fra slutten av 1800-tallet.  

Dørkarm 

Det er mange dørblad der ute som mangler dørkarm. En ny dørkarm kan lages til av en dyktig snekker. Selve emnene til dørkarmen er det mulig å få høvlet til på et lokalt høvleri. Det kan være fint å få en dørkarm som stilmessig er tilpasset din dør. Når dørkarmen blir tilpasset er det viktig at den faktisk blir tilpasset. Vær obs på at døråpningen ikke blir for stor, og husk at hengslene skal felles inn. Det skal ikke være for stor glippe mellom dørblad og dørkarm, i ytterkant kan det være 2-4 mm klaring. 

Doer-karm-Bilde 9 (1)

Emner til dørkarm. Profilen på dørkarmen er kopiert fra en gammel modell, og høvlet på et lokalt høvleri. 

Karm tilpasset den gamle døren.
Karm tilpasset den gamle døren.
Skyvedører kan også ombrukes. Det krever litt mer planlegging og eventuelt ombygging av veggen.
Skyvedører kan også ombrukes. Det krever litt mer planlegging og eventuelt ombygging av veggen.