To overskap kan bli til ett vitrineskap.

Hvem trenger et nytt kjøkken?

– det er jo så mange muligheter med det gamle!

Vi nordmenn er veldig glade i å pusse opp. Noen ganger kanskje litt for glade i det. Kjøkkenet er husets hjerte, og ofte et rom vi ønsker at skal være både funksjonelt etter dagens øyne, samtidig som det ser pent og innbydende ut. Da hender det at eldre kjøkken fort må gå. Og det skal du heller ikke ha dårlig samvittighet for – et hjem man er fornøyd med er viktig for oss mennesker. Det er likevel muligheter for å gjøre oppussingen av kjøkkenet mer bærekraftig. Her kommer noen tips til kjøkkenfornying.

Før du går i gang 

Tenk over hvordan kjøkkenet er i dag. Hvor lite kan du gjøre, men likevel få et bra resultat? Et uttrykk fra Johan Mattsson i Mycoteam, som passer godt på flere felter. Det er nettopp dette avfallshierarkiet, eller avfallspyramiden, legger opp til. På toppen troner Avfallsforebygging, deretter kommer Ombruk. Og det er disse to på toppen vi skal ha med oss videre.  

I tillegg er det fint å tenke over hvilke kvaliteter det eksisterende kjøkkenet har. Er det i utgangspunktet gode materialer som er brukt, har det noen fine håndtak av god kvalitet som sitter godt, har det noen artige detaljer eller gode, funksjonelle løsninger? Eller kanskje det er en viktig del av historien til det bygget det er i. Er det i en leilighet fra 50- eller 60-tallet for eksempel kan det originale kjøkkenet være både godt bygget og med fine løsninger. Da kan det være artig å beholde kjøkkenet så autentisk som mulig, og kanskje heller prøve å sette inn ekstra benker eller skap for å gjøre det mer praktisk ut fra dagens standard. 

 

 

Christine Kvalvik Jørgensen

Christine er utdannet agronom, og har senere gått studiet bygningsvern I ved Fagskolen Innlandet. Hun har tatt emnet Sirkulærøkonomi ved Universitetet i Sørøst Norge og har deltatt på en rekke kurs innenfor bygningsvern. Christine har jobbet deltid med restaurering av vinduer og har arbeidet i Kartverket, siden 2008. Hun starter nå i ombruksselskapet Omtre

Design Uten Navn

Ønsker du vite mer om hvordan kjøkkenet har utviklet seg gjennom tidene, og hvordan det praktiske kjøkkenet fra 30-tallet og fremover så ut, kan du ta en titt på denne artikkelen 

 

Kjøkkenfronter 

Det er en del kjøkkenfronter som er i heltre, eller med heltre i rammene. For å få et nytt utseende på disse, er et relativt enkelt grep å male disse. En god vask med et fettløselig vaskemiddel må til først. Er de malt fra før, eller kanskje lakket, må du deretter matte ned dette før maling. Du kan male selv, eller det finnes firmaer som kan spraymale det. Det er lurt å velge en slitesterk maling. Dersom du fortsatt ønsker en lakket overflate, kan du lakke de på nytt. 

Dersom kjøkkenfrontene helt klart er modne for utskifting, er det mulig å kun bytte kjøkkenfrontene og ikke selve skapstammene.  

Knotter og håndtak 

Et annet enkelt grep kan være å bytte knotter og håndtak. Det finnes et hav av ulike varianter der ute, så der er det bare å velge og vrake. Er du heldig får du kanskje tak i noen brukte? Det er ikke sikkert de nye håndtakene passer overens med de gamle hullene, så det er mulig du må gjøre en tilpasning i så tilfelle. De gamle hullene kan du tette igjen med lim og en fyrstikk, eller annet passende trevirke som kan stikkes i hullet. Deretter sparkle/kitte over, pusse og male. 

 

Benkeplate 

Har du en gammel oppvaskkum av stål, av den typen hvor det er godt med plass til ekstra oppvask på siden, eller det er stål som er selve benkeplata, er denne absolutt verdt å beholde. Superpraktisk med tanke på vann fra oppvasken. Da trenger man ikke være redd for å ødelegge skapene, og den holder lenge uten annet vedlikehold enn å holde den ren. 

Har du en sliten benkeplate i tre kan denne pusses ned og oljes eller lakkes på nytt. Det finnes flere produkter på markedet til dette formålet, og du kan bruke linolje, hardvoks-olje eller andre passende produkter som passer deg og ditt kjøkken. 

Hvis benkeplata er for dårlig, er det mulig å kun bytte benkeplata og ikke hele kjøkkenet. 

 

Overskap 

Overskap er noe som har forsvunnet litt ut fra kjøkkenmoten, og mange ønsker åpne hyller. Har du mange overskap på kjøkkenet ditt som du skal ta ned, kan du vurdere å lage vitrineskap av dem istedenfor. Vitrineskapet kan du sette på benken, og avhengig av takhøyde, men to i høyden skal gå fint. Da har du fortsatt lagringsplassen, men med mer veggplass til for eksempel åpne hyller.  

 

To overskap kan bli til ett vitrineskap.
To overskap kan bli til ett vitrineskap.

Skuffer 

Har du et eldre kjøkken med treskuffer som er vanskelige å åpne og lukke, kan det være til frustrasjon. En kjerringråd er å smøre skliflatene med stearin for at det skal gli lettere. Ønsker du et mer varig tiltak, er det mulig å feste på skinner på skuffene. Det kan freses et spor på sidene av skuffene, som du kan plassere nye skinner i.  

Det er mulig å tilpasse nye skinner til gamle skuffer.
Det er mulig å tilpasse nye skinner til gamle skuffer.

Tilpasning av et eldre kjøkken med moderne funksjonaliteter 

Noen kjøkkenbenker er rett og slett litt for lave. Selv om kjøkkenbenken er lav, er det likevel mulig å beholde den. Det man kan gjøre da er å heve sokkelen. Er det en benk hvor vasken er, må du huske på å tilpasse rørene også. Tilkall rørlegger om nødvendig. 

Vi er i tillegg alle glad i å ha en oppvaskmaskin, eller andre moderne kjøkkenelementer. Det kreves kanskje litt mer snekkerferdigheter, men det er mulig å bygge inn en oppvaskmaskin i eldre inventar – som en eldre kjøkkenbenk eller sjenk.  

Bytte hele kjøkkenet 

Om hele kjøkkenet skal byttes, kan du være heldig å finne et brukt kjøkken. Det finnes mange hele kjøkken til salgs, og er du heldig kan du gjøre et kupp på et kvalitetskjøkken. Noen ganger ligger de også til gis bort, mot at du hjelper til med demontering. Siden skapstammene ofte er i single moduler, kan de tilpasses ditt kjøkken. 

Kjøkken er dyrt, så alle tiltak du kan gjøre for å redusere ressursbruken er både bra for lommeboka – og for miljøet.