#

Bergen

Norges nest største by skiller seg ut fra Oslo med sine hvite trehus i sveitser- og ‘ny-norge’stil som klamrer seg fast i åssiden. Her får du byliv, kultur, historie og kulturminner servert på løpende bånd!

På vei oppover får du nydelig utsikt over sentrum og ikke minst Bryggen med fotavtrykk fra middelalderen. Gå inn i smugene og få en følelse av hvordan det kunne ha vært langs kaia flere hundre år siden. Ta Fløibanen opp til toppen og ta en matbit på Fløien Folkerestaurant, 320 meter over havet – en del av ‘De historiske’. Besøk Håkonshallen, et av Norges best bevarte gotiske bygg eller ta steget tilbake til renessansen og Rosenkrantztårnet.

Kryss Fisketorget oppover mot Torgallmenningen og du vil passere historisme og mange «funkisperler». Bergen er en smeltedigel av forskjellige stilarter med spor av historien som lurer rundt ethvert hjørne. Er du i et oppdagelseshumør kan du ta turen ut til Ole Bulls hjem ‘Lysøen’ som virkelig er et fyrverkeri for sansene. Ved å hente inspirasjon fra hver verdensdel han fremførte har dette blitt et storslått hjem i alskens stiler, kanskje du selv tar med en ting eller to som kan sprite opp din bolig.

Bergen Kart

Ting å se i Bergen

Foto: Erlend Hofstad, Vestland fylkeskommune

I over 150 år har «Dyremuseet» gitt utallige bergensere deres første og uutslettelige inntrykk av museenes verden. Den monumentale museumsbygningen fra 1860-årene fremtrer nå nyrestaurert og med allsidig, fersk formidling av naturens mangfold. Som en del av dette er de viktigste utstillingssalene beholdt komplett med sine historiske montre, utstoppete dyr, hvalskjeletter og andre gjenstander. De er på samme tid et «museumsmuseum» og en fullt integrert del av den samlete, mangfoldige museumsopplevelsen.

Sjøverts handel og samferdsel er selve grunnlaget for Bergen som bysamfunn, og det er først på 1900-tallet at kommunikasjon over land er blitt viktigere enn sjøveien. De små passasjerfergene Beffen 1 og 2, som har hatt sin tradisjonelle rute tvers over Vågen, går nå i trafikk mellom Fisketorget og Gamle Bergen og gir en utmerket mulighet for å oppleve byen slik de fleste reisende gjennom tidene har møtt den – fra sjøsiden.

Jernbanelinjen fra Bergen til Voss åpnet i 1883 som smalsporet jernbane, siden utvidet til normalspor da den ble første del av Bergensbanen. Museet Gamle Vossebanen drives som et levende kulturminne, der besøkende kan reise gjennom et vestnorsk fjordlandskap i historiske togsett på en fredet jernbanetrasé.

En tur til Vestlandet og dets hovedstad er et must! Her er det flere kulturminner som er verdt et besøk, men bryggen og dets historie er uunngåelig. 

Bryggen i Bergen omfatter den gamle trebebyggelsen på østsiden av Vågen, den innerste armen av Byfjorden i Bergen. Fra rundt 1350 til 1754 var Bryggen sete for Det tyske kontor og dermed knutepunkt for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge. Til Bryggen regnes i dag et område på omkring 13 dekar med 61 fredede bygninger, med byggeplan og hustyper fra både førhanseatisk og hanseatisk tid. 

Bryggen er kjent for de aller fleste, men den historiske trebyen Bergen er mye mer enn bare den. Rett bak Bryggen, i skråningen opp mot Fløyen, ligger et av de største og mest komplette av de eldre bystrøkene. Fjellsidens labyrint av smitt og smau med 17- og 1800-talls trehus er et utmerket sted å rusle rundt på måfå, kanskje til og med gå seg vill?

Historisk overnatting i Bergen

Hotel XVI Bergen

Foto: De Historiske

Bergens Kreditbank tok i bruk sitt bankpalass i italiensk nyrenessanse i 1877, og etter flere store utvidelser frem mot første verdenskrig fylte banken nesten et helt kvartal. I dag er bygningen hotell med navnet Opus XVI. Bankens store og nyrestaurerte ekspedisjonshall, preget av klassiske søyler, stukkmarmor og forgylling, er blitt til hotellets lobby, restaurant og konferanselokaler.

Steens bergen

Foto: Erlend Hofstad / Vestland fylkeskommune

Strøket øverst på Nygårdshøyden ble bygget ut på slutten av 1800-tallet som et idyllisk boligstrøk for byens mest velstående lag. Midt i en rekke av nygotisk pregete herskapshus fra rundt 1890 ligger Steens Hotel, med den nyrestaurerte Nygårdsparken som nærmeste nabo. Innvendig er det særlig spisesalen i tidstypisk, gedigen nyrenessanse som formidler stemningen fra det sene 1800-tallets høyborgerlige hjem.

Terminus Bergen

Rett ved siden av jernbanestasjonen åpnet Grand Hotel Terminus i 1928 som et topp moderne storbyhotell. Hotellet ble fredet i 2012 som et fremragende eksempel på moderne hotellarkitektur fra det 20. århundre. Både eksteriør og fellesarealer er bevart slik arkitektene Arnesen og Darre Kaarbø utformet dem i gjennomført nyklassisisme.

Vegg i vegg driver de samme eierne Villa Terminus, i deres egne ord et «boutique-hotell» innredet i Zander Kaaes stiftelse. Denne fredete og svært godt bevarte bygningen er bygget i 1770 som et hjem for eldre og trengende, og denne bruken som sosial institusjon fortsatte i mer enn 200 år. Huset har form som et lite barokkpalé, med trefløyer rundt et gårdsrom på forsiden, og en stor hage bakenfor.

Historiske spisesteder i Bergen

Kjottbasaren, Bergen

Foto: Diego Delso.

Kjøttbasaren åpnet i 1877 som en ordnet og hygienisk ramme for utsalg av kjøtt og andre matvarer. Arkitekt Conrad Fredrik von der Lippe gav basarbygningen en monumental, nyromansk utforming. Kjøttbasarens mattradisjoner er i dag holdt i hevd av en serie serveringssteder. Under hovedetasjens rundbuete arkader ligger Restaurant 1877 og Bien basar, mens kjellerens solide teglmurer er ramme om en Egon-restaurant.

Bien Bar Desk

Foto: Wikipedia Commons

Rett sør for sentrum, på Danmarksplass, er apoteket Biens art deco- eller funksjonalistiske interiør fra slutten av 30-tallet blitt til serveringssted. Navnet Bien er beholdt, og arkitektene Arnesen og Darre Kaarbøs opprinnelige innredning i flammebjørk med detaljer i blankt stål er supplert av spesialtegnede nye møbler.

Bod 24

Foto: Øystein Monsen / Vestland fylkeskommune.

Kafeen ligger i en sjøbod fra 1700-tallet, en av et 40-talls bevarte av de flere hundre sjøbodene som fylte hele strandlinjen i Sandviken. Sammen med flere av nabo-bodene gir denne boden også rom til Norges fiskerimuseum, og fra kafeen er det utsikt over Bergen kystkultursenters båthavn med en mengde historiske fartøyer.

;
;