#

Tilbake til Ydstebøhavn

Med en kjeller rigget for flo og hengekøyer klare for overnattingsgjester, er laftehuset på Kvitsøy, bygget tidlig på 1830-tallet, blitt et fritidssted i fred og fordragelighet.

Her ute i havet på Kvitsøy, på en gård som har vært i familien Ydstebø i århundrer, får livet et nokså annet innhold enn ellers, hjemme i Bærum. Måten familien lever i takt med vær, vind og lys, som det er mye av her ute, blir ekstra viktig.

Tett på bryggekanten, der flo og fjære er hensyntatt, ligger et nytt, men gammelt hus. Et hus der gammelt treverk innlemmes med nytt og der moderne løsninger har gitt gammel byggeskikk nytt liv. I løpet av en lengre periode har det nedslitte huset vært modent for en grundig rehabilitering. Og i påsken i 2019 skjedde nettopp det, da delvis riving av innvendige vegger startet opp. Riving av øvrige deler startet sommeren 2020 og sommeren etter var huset beboelig.

Nytt tre - gammel byggeskikk

– Jeg har alltid likt meg veldig godt her i Ydstebøhavn. Ikke bare fordi det er hjemplassen min, men det er noe spesielt med lyset og med utsikten. Etter hvert som årene har gått og Kvitsøy bare har vært et feriested, vokste ønsket om å være her mer, forteller Palle Ydstebø. For mange kjent som en av det norske Forsvarets kommentatorer rundt krigen i Ukraina.

Spisestue Ydstebøhavn

Spisebord med nydelig utsikt og full oversikt over havnen. – Dette var det vi gledet oss mest til.
Denne utsikten, sier Palle Ydstebø som til vanlig bor i Bærum.

Kjøkken Ydstebøhavn

Et romslig kjøkken i bjørk med gode arbeidsforhold og rikelig med benkeplass.

Han er en av tre brødre som for noen år siden fikk hver sin tomt, utskilt fra slektsgården som har vært i familien fra 1900, da den ble skilt ut fra den gamle Ydstebøgården.

Dette huset som opprinnelig var bygslet og kom inn i familiens eie rundt 1970, hadde mistet sitt opprinnelige særpreg. De fine, gamle vinduene var erstattet med det som var mer tidsriktig gjennom undt 1960. Det trengtes en betydelig rehabilitering.

Det ble lyst

– Vi hadde et sterkt ønske om å bevare så mye som mulig av det gamle, med unntak av de uoriginale elementene, forteller Palle.

Det medførte en til dels krevende jobb der noe skulle bevares og noe rives. Det ble viktig å ha gode fagfolk med i prosessen. Palle og kona Hilde kontaktet Meling på Kvitsøy, som satte de i forbindelse med byggmester HøieUeland og deretter Haga & Grov AS sivilarkitekter. Til sammen har disse tre gjort mange tilsvarende oppdrag og er kjent for å gå grundig til verks.

Stue Ydstebøhavn

De opprinnelige lafteveggene, med sin lange historie, får spille hovedrollen i stuen.

Peis Ydstebøhavn

Legg merke til hvordan den eldste delen av den laftede veggen er skjøtet med ny tømmer. En «åpen»
planløsning er også godt synlig. Fra sofaen ser man både kjøkken og gang, hems og kjeller.

Trapp Ydstebøhavn

Gamle laftevegger og nye furu-vegger utgjør til sammen lune omgivelser i huset. Trappen til hemsen
har solide trinn i massiv furu og enkle vaiere som rekkverk.

– Det mest spennende med oppgaven er å kunne jobbe med en byggmester og en byggherre som vil det samme som oss, nemlig å restaurere eller reparere boligen med naust skikkelig, slik at det
originale framtrer i en større sammenheng. Samtidig som det innvendig skal bli en funksjonell og varmeisolert bolig med så mange spor av fortiden som mulig, sier Rune Grov.

Rivejobben ble svært omfattende og hele den opprinnelige laftekassen måtte justeres og forsterkes. Opprinnelige vegger avdekket aviser som en gang ble brukt som isolasjon. Men for eierne ble dette en studie i gammel historie.

Bad Ydstebøhavn

Badet er holdt i himmelblå fliser, inspirert av maritime omgivelser.

– Det var veldig kjekt å se hvordan huset hadde sett ut før 1900. Dette ga oss ny giv til å fortsette med ideen om å gjenskape så mye som mulig, forteller Palle.

Eier Palle Ydstebøhavn

«Hyggelig å gjøre perlen beboelig»

Fra innkjørsel og baksiden av huset kommer man inn i en sjøgrønn entre. Overlys, åpne partier på hems, samt glass i golvet i hovedetasjen - lyset sildrer rett og slett gjennom etasjene og refleksjon av lys fra sjøen kommer, med de rette lysforholdene, opp i huset nedenfra. Hus, hav og himmel blir ett. Alle faser er viktige og for at et prosjekt skal bli vellykket er det viktig at byggmester, byggherre og arkitekt drar i samme retning.

Bislag Ydstebøhavn

Bislaget er malt i en farge som mest av alt minner om sjøgress.

Takbjelker Ydstebøhavn

Gjennom takbjelker som skiller første etasje fra den halve andre etasjen ser man rett gjennom gulvet
og ned i sjøen.

– Selv om økonomi alltid er kritisk, spesielt i rehabiliteringsprosjekter, har dette vært et svært vellykket prosjekt sier Grov. – Og så er det veldig hyggelig å få lov til å pusse opp en liten perle og gjøre den beboelig.

Naust Ydstebøhavn

Kjelleren, eller det som i praksis er et naust, er bygget for et mangfoldig bruk. Her er det også rigget
for hengekøyer mellom bærebjelkene av huset, til overraskelses-gjester.