Stemningsfult med julelys. Foto: B. Bekkedal

På låven sitter nissen...

Opp langs den 200 meter lange alleen er faklene tent. Den gamle låven er pyntet til jul. Dette er Munthegaarden  Alfheim i Elverum. Og det var i denne låven han satt med julegrøten sin, nissen i Margrethe Munthes kjente julevise.

Rottene er ikke mer bange enn at de danser rundt i ring fortsatt. Ikke i krokene, men i de kunstnerisk utformede smijernslysekronene som er spesiallaget til festsalen.

100 år uten vedlikehold

Da Berit og Geir Bekkedal tok over hennes gamle barndomshjem var den tradisjonsrike gården preget av manglende vedlikehold. På 100 år hadde ingen gjort noe spesielt med husene på tunet. Derfor var det også mye original bygningshistorie å ta vare på for ekteparet Bekkedal. I dag er Munthegaarden et populært sted å arrangere selskaper og konferanser. Det er også rom for konserter og andre kulturarrangementer. Og planene ligger klare for ytterligere bruk av husene på gården.

Jubileum

Alfheim var opprinnelig en husmansplass, som er utvidet og bygd på. Fra 1849 kom den i Munthefamiliens eie. Margrethe ble født på gården i 1860 som nr 9 i en søskenflokk på 14. Derfor har de i 2010 markert 150-årsjubileet for Margrethe Munthes fødsel på Alfheim. Etter Munthefamilien var gården på flere hender før Bekkedals bestefar kjøpte tilbake gården på tvangsauksjon i begynnelsen av 1920-årene.

 

Stallen februar 2008 Munthegaarden

I den gamle stallen er det bygget om til selskapslokaler. Foto: Munthegaarden

Stor oppgave

- Vi tok over en veldig sliten eiendom i 1998, forteller Berit Bekkedal. - Men på en måte er det jo en fordel at det ikke var revet eller skifta ut så mye. Men noe hadde jo ramlet sammen. Alfheim har en idyllisk beliggenhet, i flott natur nær Elverum. Berit kunne godt se potensialet stedet hadde. Men det var mye jobb og lang vei dit. Begge var i full jobb ved siden av restaureringen. Da kommer det ekstra godt med å ha en nevenyttig mann som er "fæl til å jobbe". Selv tok hun seg av prosjektet å administrere håndverkere og stå for transporten av materialer og utstyr.

Vanskelig å finne gode folk

- Det har vært en stor utfordring å skaffe dyktige håndverkere sier Bekkedal. - Og vi har møtt mange hindringer i møtet med det offentlige. Ingen er der for å hjelpe deg når man ønsker å utvikle næringsvirksomhet. Mattilsynet har ikke vært til hinder, verre har det vært med å oppfylle brannforskriftene. Men det gikk til slutt. Tanken om lysekroner med levende lys måtte forlates til fordel for elektriske løsninger. Og lysekronene er helt unike for låven. De er laget av en smed og viser nettopp rottene som danser rundt nissegrøten.

 

Nisser munthegaarden

På Munthegaarden er det nisser overalt i julen. Disse passer på øltønna. Foto: Munthegaarden

Gammel utedo ringsaker

Hva med å få gå på Margrethe Munthes utedo! Foto: Munthegaarden

Foredrag

Restaureringsarbeidet og utfordringene det bød på har Bekkedal også snudd til å bli et spennende innslag i gårdens virksomhet. Foredragene om arbeidene med å sette gården i stand er veldig populære. - Vi har jo tatt vare på hver eneste plankebit som lot seg bevare. Men dessverre måtte det en del nytt til. Selv om all takstein ble vasket og klargjort for gjenbruk så var den rett og slett for dårlig. - Det var hull i alle sammen, sukker hun. - Og taket, det måtte jo være tett!

Kulturskatt

- Vi ser det som en av våre viktigste oppgaver på Munthegaarden å formidle sangskatten etter Margrethe Munthe, kunstskatten etter Gerhard Munthe og ikke minst fortellingen om deres far som var en av Norges første distriktsleger. Det skal være en totalopplevelse å legge festen eller seminaret hit. Bekkedal er opptatt av at man, for å lykkes, må tilby 150 % kvalitet. Da er det ikke rart det populære stedet har hatt travle tider med julebord, trehogst og nissebesøk i tida før jul.

 Ekte julestemning

- Å selge juletrær på Elverum er vel som å selge fisk i lofoten, ler Bekkedal. - Så vi sørger for det lille ekstra som skal til for å få ekte julestemning. Nissen kommer selvsagt og det serveres gløgg og pepperkaker til barna. Om det er den samme nissen som Margrethe Munthe skrev om i sin tid? Jo, det får vi gå ut i fra…

Lysekrone munthegaarden

Lysekronen med nisse og rotter er spesiallaget og inspirert av Margrethe Munthes "På låven sitter nissen". Foto: Munthegaarden