#

Et typisk funkishus

Dronning Sonjas barndomshjem er tydelig preget av funkis-stilen som ble populær på 1930-tallet. Huset har helvalmet tak, liggende panel og vinduer trukket ut mot hushjørnene. Norske arkitekter lot seg inspirere av internasjonale tendenser, og den nye stilen var å regne som en liten arkitektonisk revolusjon. 

Horisontale linjer

Tuengen allé 1b ble tegnet av arkitekt Ernst Motzfeldt i 1934. Tegningene fra byggemeldingene har Akers bygningskontrolls stempel fra september 1934, og har tittelen: «Enebolig for disponent Haraldsen, Vinderen». 

Huset har tydelig funkis-preg, med helvalmet tak, liggende vestlandspanel, vinduer trukket ut mot hushjørnene og terrasser og altaner med stålrekkverk som understreker den horisontale linjeføringen i fasadene.

Dette området på Vinderen i Oslo ble bygget ut tidlig på 1930-tallet, og på denne tiden tegnet Ernst Motzfeldt (1903-1981) mange eneboliger og leiegårder i Oslo, enten alene eller i kompaniskap med andre arkitekter. Bygningene han tegnet kjennetegnes av enkel, funksjonalistisk formgivning. 

Motzfeldt fikk sin eksamen fra arkitektavdelingen ved NTH i Trondheim i 1926. Huset i Tuengen allé 1b tegnet han åtte år etter han var ferdig utdannet. Takformen på huset og de horisontale linjene i fasadene kan minne om boligarkitekturen til Frank Lloyd Wright, en av de fremste amerikanske arkitektene tidlig på 1900-tallet. Kanskje det var herfra Motzfeldt hentet inspirasjon?

Tegning_Tuengen_alle_Ernst-Motzfeldt.jpg

Fasadetegning av Tuengen allé 1b. Huset ble tegnet av arkitekt Ernst Motzfeldt i 1934.

Tuengen allé 1b 

Oppført: 1935  

Sted: Vinderen i Oslo

Arkitekt: Ernst Motzfeldt

Eier: Disponent Haraldsen

Flyttet til Maihaugen: Oktober 2016

Åpnet på Maihaugen: August 2018

Restaurering: Huset er tilbakeført til det originale eksteriøret og interiøret fra 1935. Hele 1. etasje er tilbakeført til 60-tallsinteriøet - den tiden Sonja og kronprins Harald møttes i hemmelighet i huset.

 

Artikkelen er hentet fra maihaugen.no

 

Andre artikler om temaet: Fargemagasinet.no  Vi besøker dronning Sonjas barndomshjem

Funkis kjøkkendør.jpg

Kjøkkeninngangen i Tuengen allé 1b har et gjennomført modernistisk utrykk. Foto: Kjell Marius Mathisen, Maihaugen 

Modernisme og funksjonalisme

Omkring 1930 skjedde det en liten arkitektonisk revolusjon. Modernismen kom til Norge inspirert av internasjonale tendenser. Gjennom tidsskrifter og studiereiser hadde arkitektene god oversikt over hva som skjedde i andre land. På engelsk ble den nye stilen kalt «international style», og i Skandinavia fikk den navnet funksjonalisme. Den ble raskt populær og fikk kallenavnet funkis.

Restaurant Skansen ved Akershus festning fra 1927, tegnet av arkitekt Lars Thalian Backer (1892–1930), regnes som den første funksjonalistiske bygningen i Norge. De andre arkitektene i Oslo fulgte raskt etter, og allerede midt på 1930-tallet tegnet og bygget byggmestere over hele landet funkishus.

 

 

 

Bevares for ettertiden

Funkisområdet på Vinderen er nå i endring. De store tre-villaene fra 1930-tallet rives, og eplehagene fortettes med små blokker av leiligheter. Den samme skjebnen fikk huset i Tuengen allè 1b, men heldigvis blir Dronningens barndomshjem nå bevart for fremtiden på Maihaugen.

Terrasse.jpg

Terrasse med glassvegg. Stålrekkverket understreker den horisontale linjeføringen i fasaden. Foto: Kjell Marius Mathisen, Maihaugen