#

Der solen strømmer gjennom

Enkelte følelser endrer seg ikke selv om ting og steder blir eldre. Ønsket om å bevare blir ofte bare sterkere. Omtrent slik er også forklaringen på ombyggingen av denne perlen, et sted der gammelt kobles sammen med nytt og skaper nye tradisjoner.

I riktig vinkel

Hytten har Grethe Særvoll vokst opp med og tilbrakt hver eneste sommer i siden hun var liten jente. Sammen med familien kom hun hit til Reilstad på Finnøy i Ryfylke hver eneste sommer, og da hun selv fikk barn og barnebarn ble det naturlig å fortsette med det. Hytten ble bygget i 1929 / 30 med en romløsning som la til grunn at mange skulle kunne oppholde seg her samtidig, noe de også har gjort. Soverommene ligger derfor på kryss og tvers i den nokså veldisponerte overetasjen i hytten.

Soverom-hytte

Morgensolen: Fra soverommet og badet er det dør rett ut til morgensolen og en fjord som blinker. En bedre måte å møte dagen på kan man vel knapt få.

Å rusle nedover stien i det grønne gresset på vei ned til Grethe og Steins nye, gamle hytte, er en fornøyelse. Sensommeren har gitt det grønne kulturbeitet nye lam og brune flotte melkekyr drøvtygger på andre siden av steingjerdet. For paret som lenge hadde gått med tanker om å modernisere familiestedet gjennom generasjoner, var det avgjørende med flinke arkitekter. Nå har et spennende gammelt utgangspunkt gitt et unikt og vakkert resultat.

To nye fløyer

En ny fløy på hver side av den opprinnelige hytten utgjør en stor forskjell arealmessig og med de innvendige lysforholdene.

Hytten ligger vendt mot fjorden og lune viker der båtfolk belegger båtene sine – en flott

plassert tomt som i sin tid ble plukket ut av Grethes bestefar.

I første etasje ligger gang, bad, stue og kjøkken. Alle disse rommene, med unntak av badet,

har forblitt uendret gjennom denne moderniseringsprosessen. Grunnen til det er at de ligger

i kjernen av den gamle hytten og at de alltid har fungert fint med den romløsningen de har.

Den gamle kjøkkenbenken fra da hytten var ny er dermed bevart, og stuen med de

smårutete vinduene ser helt lik ut som før, kun med andre møbler og mye mer lys, for når

det gjelder lyset har det skjedd mye!

Kjøkken-hytte-benk

Glidende overgang: Nytt kjøkken utført i teak glir ubemerket inn i miljøet fra begynnelsen av 1930-tallet. Kombinasjonen er eierne svært godt fornøyd med.

MG 3602
hytte-spisestue-interiør-treverk

Nordisk design som passer inn: Piet Heins Ellipse-bord og Arne Jakobsens PH-lamper passer elegant inn i interiøret og utgjør en motvekt til varmen i treverket

Bygge over, og ved siden av

Hytten ble i sin tid bygget med rundtømmer med gress på taket, en smal og lang hytte som

ikke hadde særlig tomteareal å bygge ut på verken foran eller bak. Måtte de virkelig rive

hytten for å få noe mer moderne? Eller fantes det en løsning som de ikke så selv?

Løsningen ble å kontakte et arkitektkontor.

- Etter å ha prøvd et par ulike arkitekter kom arkitektene Elisabeth Hoem og Knut Folstad

med et forslag som vi falt veldig for. Kort fortalt bestod løsningsforslaget deres i å beholde

den gamle hytten og bygge den nye utenpå, med en fløy på hver side. Det betydde at de

kunne beholde det gamle og karakteristiske inngangspartiet, kjernerommene i første etasje,

hele andre etasje, og i tillegg få følelsen av nye rom på begge sider av den opprinnelige

hytten.

- Det var som om alle brikker falt på plass, sier Særvoll. Forslaget medførte minimal

ødeleggelse av den gamle og kuperte hagen som de setter pris på å stelle og vedlikeholde.

Og i tillegg fikk de to nye solrike uteplasser, en utenfor soverommet der morgensolen

venter, og en solrik spiseplass til dag og ettermiddag. I tillegg fikk paret en alle tiders

vindusløsning som ga maksimal utnyttelse av utsikten.

 

- Dette har vært et svært vellykket prosjekt som vi har hatt stor glede av å jobbe med. Eierne

har vært veldig hyggelige og lette å samarbeide med, og ikke minst vågelige. Det har gjort at

resultatet har blitt veldig fint, sier Knut Folstad fornøyd.

hytte-tømmer-design

Nytt og gammelt: Rundtømmeret fra det som før var hyttens yttervegg er blitt en del av stuen. Det å kunne gå inn og ut av «den gamle hytten», selv om den fremstår som ny, er et viktig pluss ved denne ombyggingen.

Mest mulig lys

Ettersom arkitektene så mulighetene for å bygge tilbygg i samme stil, på hver sin side av det opprinnelige bygget, ga det også nye muligheter for å jobbe med lys og siktlinjer. Fra den ene nye delen av hytten kan man se tvers gjennom den gamle delen og inn i den nye, og faktisk få dagslys fra vinduet på motsatt endevegg. Det er snakk om en hel del metere, men det føles ikke slik. Romfølelsen er ekstraordinær, og fraværet av unødvendige dører en berikelse. De gamle ytterveggene fungerer som et spennende avbrekk og bidrar til et uforutsigbart interiør. I tilknytning til hoved soverommet i første etasje er det åpen sone mellom stue og badeværelse, og fotside vinduer som slipper masse lys inn.

- Å ha et badekar som er plassert på gulvet, utenfor badet, i nær tilknytning til vinduer og utsikt til sjøen, det synes vi var vågelig, men vi har ikke angret ett sekund, sier Særvoll tilfreds.

bad-hytte-fliser

Det måtte bli grønt: Eierne var fast bestemt på at de ville ha grønne fliser på badet og endte opp med å tømme det som var av grønne fliser i butikkene. Resultatet er superlekkert.

hytte-seng-bad

Hoved-soverommet har stor og deilig takhøyde. Den gamle ytterveggen danner nå den ene innvendige veggen, og kun en lav skillevegg skiller sengen fra nytt bad.

Badekaret er plassert på gulvet, utenfor badet, i nær tilknytning til vinduer  og utsikt til sjøen.
Badekaret er plassert på gulvet, utenfor badet, i nær tilknytning til vinduer og utsikt til sjøen.

De mange skandinaviske designmøblene som paret har hatt i mange år, gir rommene et moderne og tidløst preg, med enkelte solgule detaljer. Møblene gir også en flott kontrast til de brunbeisede veggene og det grå betong-gulvet.

I hagen er det i løpet av sommeren blitt fint og grønt og sporene etter ombyggingen er så godt som borte. Øverst på tomten finnes det både en plass for bålpanne og utsikt over fjorden, og en plass for ettermiddagskaffe og en god drøs i hagen. Og det beste av alt, den gamle eika som kaster passe stor skygge over terrassen når solen er på det høyeste, har fått stå i fred for den vellykkede ombyggingen, med andre ord, et skikkelig vinn-vinn-prosjekt for eierne.