Vest-Telemark Museum ønsker med Stålekleivprosjektet å være en bidragsyter inn mot det nye og voksende håndverksforskningsfeltet. Gjennomgang av litteratur på området viser at det er en rekke beskrivelser av hvordan middelalderens veggstokk og laft ser ut, men svært få forklaringer på hvordan arbeidet ble utført.
Hvordan ble stokkene formet? Hvordan ble de merket opp og hugget til. I hvilken rekkefølge ble de ulike prosessene gjennomført. Hvilke arbeidsstillinger, hjelpemidler og verktøy ble benyttet? Det er mange spørsmål vi ikke har svar på i dag. Noen svar kan vi finne ved å studere spor på loftets veggstokk andre svar må vi lete etter gjennom å sette oss inn i håndverkerens arbeidsdag og gjennomføre håndverksforsøk.
Etter undersøkelser av loftet har Bjørn Egil Nordgarden og Robin Lysdahl hugget til veggstokk og laftet noen omfar på forskningsbygget. Nå er de klar til å dele noen av sine tanker om forming av stokk og tilpasning til lafteknuter (findalslaft). I Om det å lafte, skrevet av J. Godal, H. Olstad og S. Moldal og gitt ut på Fagbokforlaget i 2018, s 39-73, gis det en forklaring på hvordan dette kan ha vært gjort. Gjennom sitt arbeid med forskningsbygget har håndverkerne på VTM kommet frem til en annen fremgangsmåte som imøtegår disse beskrivelsene.
Målet med utforskningen av loftet er blant annet å lage en trinn for trinn veileder eller en instruksjon for hvordan veggstokkene til Stålekleivloftet ble laget. Ved å beskrive prosessen trinn for trinn vil det være mulig for håndverksmiljøene å etterprøve, imøtegå eller lære av vår veileder.
Når vi søker ny innsikt eller kunnskap på håndverksfeltet er det viktig å få brynet tanker og kvesset spørsmålene vi stiller. Gjennom å arrangere en fagdag vil vi presentere våre spørsmål og erfaringene som er gjort hittil i prosjektet. Gjennom dagen ønsker vi deres reaksjon på våre tanker og kanskje få noen nye eller andre spørsmål.
Fagdagen finner sted i verkstedhallen på VTM med arbeidsklær på. Ta med øks og skjøve. Forming av veggstokk og findalslaftet er noe av det som utforskes.
0900-0915 Velkommen og kaffe, Trond Arild Pedersen
0915-1130 Bjørn Egil og Robin viser frem emner i ulike stadium på vei mot ferdig veggstokk og snakker om sine hypoteser og spørsmål til de ulike prosessene. Gradvis går dagen over i praktiske forsøk hvor deltakerne er med å forme veggstokk.
1130-1215 Kaffe, enkel mat og diskusjon
1215-1500 Praktiske forsøk fortsetter.
1500-1530 Felles oppsummering. Nye spørsmål? Noen svar?