Kurs
Her er kledningen festet med trenagler. Fra Bygningshistorisk park på Dovre. Foto: Bygg og Bevar

Kurs i tradisjonelle, utvendige bordkledninger

Startdato
19.06.2024
Sluttdato
23.06.2024
Sted
Smøla
Beskrivelse

Kurset inneholder sortering av kvalitet av kledning, leggemåter, bearbeiding og forskjellige festemåter for tradisjonelle typer bordkledning brukt på reiste konstruksjoner. Det vil legges stor vekt på sortering av materialkvalitet, leggemåter og innfestning som grunnlag for en langvarig, holdbar kledning. 

Du vil få kunnskap som kan benyttes ved restaurering av bygg med antikvarisk verdi. Kurset er beregnet for fagfolk, håndverkere innen bygningsvern, huseiere og alle som har interesse for tradisjonshåndverk og bærekraft. 

Ytterst på Nordmøre, på yttersida av Smøla er et lite bygg i ferd med å reise seg. Konstruksjonen er nordmørsk stavline og ble reist høsten 2023. Det er en tradisjonell konstruksjon lagd for å tåle mye vær og vind. Byggesettet ble laget under Handverksdagene 2023, i regi av Bygningsvernsenteret ved Rørosmuseet, og under kyndig veiledning av Jon B. Godal. Nå skal konstruksjonen bordkles for å tåle tidens tann og stå imot regn og vind. Bordkledningen har en vital og viktig funksjon på et bygg i nordmørsk stavline. 

Bordkledningen ligger nå til tørk, lokalt på stedet. Den er sagd av gran og i fallende lengder (topprot, dvs kantet). Bygget skal ha vinduer på alle veggene og dør på en side. Det blir god anledning til å trene øyet og bygge kompetanse på hvordan få et godt utseende på kledning og derav bygningen. 

 

Innhold:

Vurdering av materialkvalitet 
Vurdering av sagde bord
Sortering av kvalitet for over- og underbord
Hvilket materiale kan benyttes på de mest værutsatte veggene, og hvor brukes det som ikke er av så god kvalitet
Hvordan vurdere kvist, marg, mm

Kledningstyper
Underlekta parallell kledning – Elegant og estetisk fin kledning, som passer bra uansett vindforhold og er en værveggkledning. 
Sidesua mønsterlagt kledning – kledningstype som passer når vinden kommer fra en retning på veggen 

Bearbeiding
Kanting i skottbenk 
Flatehøvling
Høvling av vannspor 

Festing
Med trådspiker 
Med klypt spiker 
Hvis det er av interesse, kan prinsippene med festing med plugg vises.

Skottbenk
Bli kjent med skottbenken. 

Kursdeltakerne må selv ta med nødvendig håndverktøy. Liste blir tilsendt.

Påmeldingsfrist
17.06.2024
Telefon
95099656
Pris
Makspris for deltakerne blir kr 5500,-. Endelig pris vil bli satt senest 14 dager før kursstart og må betales innen kurset starter. Ta kontakt ved spørsmål om dette.
Kursholder
Jon Bojer Godal, tradisjonsformidler. Kristian Muhle Wærp, tradisjonshåndverker, bygge- og arbeidsleder ved Nordmørsmusea.
Mer informasjon
Lenke
Adresse
Stornesveien 30 6570 Smøla