#

Puss fasadesystem

Puss fasadesystem består av puss på isolasjon montert på utsiden av en bærende veggkonstruksjon. Isolasjonsplatene klebes til underlaget og festes i tillegg med festeplugger

Pussen består av en grovpuss og en sluttpuss. Grovpussen armeres med et armeringsnett av glassfiber. Det er også mulig å bruke pussløsninger på luftet ytterkledning av mineralske plater.

Puss systemer kan brukes utvendig på alle veggtyper, både ved fornyelse og etterisolering av eksisterende vegger og til nybygg.

Nyere puss produkter som inneholder aerogel isolasjon er nå tilgjengelige på det norske markedet, og egner seg spesielt til etterisolering av fasader. Aerogel som tilsettes puss produkter kan ha en betydelig påvirkning på produktets klimagassutslipp og ikke er medregnet i data over klimagassutslipp her.

Produktene som inngår i et pussystem produseres normalt ved ulike anlegg. Pussystemer som forhandles i Norge er i hovedsak produsert i anlegg i Norden og Europa.

Sirkulær økonomi

Kommersielle pussystemer kommer i dag ferdig blandet, og det er derfor ikke mulig å bruke lokal tilslag på stedet. Som med andre kompositt materialer, er pussystemer ikke egnet for gjenvinning siden det er vanskelig å skille materialene fra hverandre for effektiv resirkulering.

Moderate utslipp

Utslippene er moderate. 

Isolasjonplatene pussen festes på kan ha varierende utslipp ved produksjon.

Ikke fornybar men rikelig

Pussen er vanligvis basert på portlandsement og alkalibestandige glassfibre. Pussen inneholder også kopolyme bindemiddel. Ressursene er ikke-fornybare men stort sett rikelige.

I hovedsak deponi

Vedlikeholdsbehov ansees som lavt, men enkelte systemer er sårbare for spark og slag. Gjenvinning vanskeliggjøres pga. forskjellige materialer som er bundet sammen.

Lav risiko

Pussystemer inneholder normalt ingen prioriterte miljøgifter, eller andre relevante stoffer i en mengde som vurderes som helse- og miljøfarlige.

Utenlandsk EPD er tilgjengelig

Materialet er hentet fra Grønn materialguide - veileder i miljøriktig materialvalg, versjon 2.2 oktober 2017 utarbeidet av Grønn Byggallianse og Context as