Lise Enger, en av innehaverne av Fagerheim og Solberg, som blant annet selger gammeldags linoljemaling, på Staubø. Foto: Anne Karin Andersen

Fulgte drømmen og etablerte egen bedrift

- felles frustrasjon ble frøet

De to damene pusset opp hvert sitt gamle sørlandshus - og slet med å finne egnet maling og fliser. Så hoppet de i det og startet butikken de savnet.

 

 

På veggen til den gamle landhandelen på Staubø i Arendal dukket et nytt skilt opp for et års tid siden: «Fagerheim & Solberg». Og ved siden av henger et mindre skilt med oppfordringen: «Legg sjelen i tåga».

Inne i den Skomakergata-aktige butikken lukter det godt av linolje og nykokt kaffe. Vakre, gamle tapeter henger på rull, bokser med ekte linoljemaling i mange farger står på rekke og rad sammen med spesielle fliser og stabler med gammel takstein.

De to damene som eier butikken, våget å satse på drømmen - men ennå gjenstår å se om den er levedyktig.

Næringsfondet vannet frøet

- Vi ble kjent fordi vi begge holdt på med restaurering av våre gamle hus og hadde barn i samme klasse. Begge var frustrert fordi vi ante at det fantes produkter som var bedre for gamle hus, men nærmest umulig å få tak i, forteller Lise Enger.

Sammen med Elise Beate Sælid Fjøsnes begynte hun å «vanne» det frøet av en idé som var sådd: Sørlandets første bygningsvernbutikk. Med 80.000 kroner i oppstartsstøtte fra det regionale næringsfondet og tips og støtte fra Arendal kommunes næringsrådgiver turte Enger å si opp vernepleierjobben. Høsten 2012 åpnet butikken.

Skrekkblandet fryd

Etter første driftsår jobber Enger nå fulltid, mens medeier Fjøsne har arbeid utenfor bedriften.

- Det er litt skrekkblandet fryd, det er jo det. Som gründer må du ikke forvente å ta ut lønn de første årene, og du må ha is i magen, sier Enger.

Hun føler ikke at hun har risikert så mye, sier hun, men understreker at de fortsatt er i en tidlig fase. Om butikken blir en suksess, gjenstår å se.

- Det tar tid å gjøre oss kjent i markedet, men vi har veldig tro på at folk, når de får kjennskap til produktene, vil velge giftfri, miljøvennlig linoljemaling med ekte pigmenter som lar huset puste, sier gründeren på Staubø.

- Hva er fordelen med å våge å satse på drømmen?

- Du får energi når du gjør noe du brenner for og ser at du kan skape noe konkret, sier Enger, og legger til:

- Du må forvente opp- og nedturer, men det hjelper godt å ha en snill partner på hjemmebane.

 

Artikkelen sto på trykk i Agderposten 13. februar 2014 som en del av en større artikkel om gründerbedrifter i Agder. 

Bedriften Fagerheim & Solberg er med i Bygg og Bevar 

Foto: Fagerheim & Solberg
Foto: Fagerheim & Solberg
;
;