Gammelt høytspylende klosett

#

Vi har kastet et  moderne klosett fullt av plastdeler og fikk tak i (gratis) et skikkelig gammelt «evigvarende klosett» med høytspylende sisterne.

Historien om gamle vannklosetter i Norge er fascinerende. I Kristiania kom disse så smått på slutten av 1800- tallet og betydde en stor forbedring i forhold til utedoer/tørrdoer.

Det første sikkert dokumenterte vannklossettet kom allerede i 1858 i Kirkegata 6,  hos konsul og bankier Nicolai August Andresen og hans leieboere.

gammelt_klossettrom_villa_bergfall_13.jpg

Toalettrommet i Villa Bergfall, her ble etter sigende Hamars første vannklosett installert – Foto: Gamletrehus.no

Når det ble bestemt at kloakken kunne gå rett i fjorden i 1928, økte antallet i stort omfang – 75 000 i 1940. 

Fra 1945 ble alle nye boliger utstyrt med vannklosett i hovedstaden (opplysninger ovenfor hentet fra Wikpedia, Oslo Byarkiv m.fl.). 

Når de første vannklosettene ble installert i Hamar vet vi ikke. Imidlertid er vi blitt fortalt at det første vannklosettet i Hamar ble installert i Villa Bergfall.

Hvordan restaurere høytspylende klosett

Vi var så heldig å få tak i et gammelt høytspylende vannklosett, med hjelp fra rørleggerfirma Oljefyringsservice,  fra en gård utenfor Hamar. Klosettet var i svært god forfatning mens sisternen hadde temmelig mye rust innvendig.

gammelt_klossettrom_villa_bergfall_17_785pxl.jpg

Sisternen utvendig var i ganske god stand, det samme var flottøren, klokken til venstre på bildet hadde mye overflaterust – Foto: Gamletrehus.no

Fordelen med støpt sisterne at den kun overflateruster og med litt vedlikehold kan de i praksis vare evig. Spylerøret kunne man få kjøpt i bly eller stål – det er opplysninger som vi har funnet i en gammel innkjøpskatalog for rørleggere fra den tiden.

Villa Bergfall

Villa Bergfall ligger i hjertet av Hamar. Oppført i 1897/98 med et praktfullt interiør. På bloggen https://villabergfall.com deles erfaringer om restaureringen, og generelle tips til oppussing av gamle trehus. 

katalog_gamle_klosetter_2_1.jpg

Lommehåndbok for rørleggere fra 1962 utgitt av firma C. Blunck & Co A.S i 1962, etablert 1852 – Foto: Gamletrehus.no

katalog_gamle_klosetter_12_1.jpg

Tilnærmet samme type klosett som vi har montert, er vist i håndboken – Foto: Gamletrehus.no

Overflaten behandlet vi med en galvaniseringsløsning Zinga som tåler mye påkjenning. Zinga er en belgisk patent fra 1970 tallet som også benyttes mye av Jernbaneverket på master, stolper etc.

Etter innvendig sandblåsing av sisternen var det tid for montering. Vi kontaktet røleggerfirma Oljefyringsservice som synes oppdraget var spennende og morsomt.

Det gikk veldig raskt å montere klosettet da festene passet nøyaktig med de gamle hullene på veggen, det  tyder på at det har vært samme type klosett på veggen fra begynnelsen av.

Klosettet er montert i kjelleren i det gamle toalettrommet. Etter at det har  blitt brukt i forbindelse med kurs i Villa Bergfall kan vi konstantere at klosettet fungerer veldig bra og med minimalt vedlikehold kan det vare i generasjoner.

gammelt_klossettrom_villa_bergfall_21.jpg

Ved montering viste det seg at festene til sisternen og rør passet nøyaktig i de gamle hullene på veggen! Foto: Gamletrehus.no

gamle_klosetter_wc_25_12.jpg

Klosettet er montert. Dette har bakelittsete som har mange år på baken. Foto: Gamletrehus.no

gammelt_klossettrom_villa_bergfall_25_1.jpg

Den gamle høytspylende sisternen er montert – noe pussing og maling gjenstår. Flott original trekksnor med porselensgrep medfølgte klosettet. Tidsriktige bilder av av Kronprins Olav og kronprinsesse Märtha er en selvfølge på toalettrommet! – Foto: Gamletrehus.no

logo_gammel_vask_porsgrunn_13_1.jpg

Logoen på klossettet er fra Porsgrund og fabrikkmerke som illuderer en gren (porsgren) med bokstavene SP = Sanitærporselen. Produksjonsperiode 1948-1952 (jfr. «Gammelt Porsgrund» (1997) s. 142.) – Foto:Gamletrehus.no

gamle_klosetter_wc_holder_15_1.jpg

Holder til toalettrull med emajert skilt og forniklet såpeskål , antagelig montert når klosettet var nytt – Foto: Gamletrehus.no

gamle_klosetter_wc_70_1.jpg

Den gamle porselensvasken på toalettrommet er orginal i det gamletoalettrommet – vi håper å få byttet ut venstre kran (varmtvann) med en gammel kran lik den til høyre. Det kan se ut som kranene er i forniklet messing – Foto: Gamletrehus.no

gamle_klosetter_kaldvann_kran_12_1.jpg

Kaldvannskranen, vi skulle gjerne hatt en lik til varmtvann – og har godt håp om å få tak i en før eller senere. Foto: Gamletrehus.no

gamle_vasker_bad_13_2.jpg

Vi har ikke bestemt oss for plassering av denne flotte vasken. Porselensvasken fikk vi i gave og har i sin tid stått på et sjefskontor på gamle Hamar Bryggeri.

logo_gammel_vask_13.jpg

Logoene er det ikke noe å si på ! Firmaet som solgte vasken var «E.Sunde & Co» ble grunnlagt på 1870 tallet. » Dieu et mon droit» (Gud og min rett) står det på logoen på undersiden av vasken. Det er valgspråket på det engelske riksvåpen. Den flotte vasken ble i sin tid laget i England og nok fra tidlig 1900 tallet – Foto: Gamletrehus.no