#

Gamle hus – det er greia mi!

Klara blir ikke bare glad i å se på gamle hus, hun drømmer om å sette dem i stand. Og etter hvert som fagbrevet er i boks er det nettopp restaurering hun vil drive med. Men først må hun få seg lærlingeplass, og Klara håper på en bra bedrift med spennende oppdrag innen bygningsvernet.

Det var ingen selvfølge at Klara Bjørn-Hansen skulle bli tømrer. Begge foreldrene er vel og merke håndverkere, men for Klara startet videregående med et ønske om tid og plass til hest, i tillegg til et ønske om et nytt og spennende miljø med praktisk opplæring. Valget falt på Tomb videregående skole i Råde der hun begynte på «Naturbruk med fordypning i hest».

– Etter hvert fant jeg ut at hesten tok for mye tid, så jeg byttet linje til «Landbruk» blant annet fordi jeg ville kjøre mer traktor, forteller hun med en liten latter.

Fra hest til tømrer

Da 2. klasse kom, begynte tankene om fremtiden å komme til overflaten. De fleste av klassekameratene kom fra gård, og skulle tilbake for å jobbe der. Klara har ikke gård, og ingen stor drøm om å bli bonde, så da ble det en tur til rådgiveren på skolen.

– Jeg fortalte at jeg trodde jeg ville bli tømrer, og siden de har tømrerlinje på skolen, så kunne jeg tenke meg å bytte over dit. Noen dager senere var jeg på plass i 1. klasse på bygg- og anleggsteknikk. Nå har det gått et år, og det føles veldig riktig!

Forkjærlighet for gamle hus

I følge Klara selv har fasinasjonen for gamle hus alltid vært der. Hun har alltid vært nysgjerrig på hvordan håndverket ble utført før i tiden.

- Også er jo gamle hus veldig fine da, legger hun til.

I tillegg til å ha bodd i flere gamle hus, så har familien hennes en hytte i Folldal ved Rondane.

- Når vi har kjørt opp til hytta, har vi alltid passert gamle falleferdige hus. Da har jeg alltid tenkt – hvorfor kan ikke noen ta vare på disse fine husene?

Variert erfaring på utplassering

Gjennom utplassering hos ulike bedrifter har Klara fått prøve seg på ulike typer oppdrag som tømrer. Både store og mindre prosjekter, samt et opphold hos Norsk Folkemuseum. Det falt i smak.

- Da jeg var på Folkemuseet fikk jeg jobbe med skikkelig tradisjonshåndverk og gamle verktøy og metoder. Målet er å gjøre ting så likt som det ble gjort originalt som mulig, og det falt veldig i smak. Da jeg var der tenkte jeg – dette er greia mi!

Klara ser mange fordeler ved denne erfaringen som hun tar med seg når hun skal jobbe med mer moderne verktøy og metoder.

– Det er lettere å jobbe med moderne verktøy når man har jobbet med tradisjonelle teknikker og verktøy. Når man jobber med håndverktøy er det treverket som styret hvordan det går, og man får en helt annen forståelse for materialene. Dette kommer godt med også når jeg bruker elektriske verktøy.

Drømmer om læreplass

Snart går løpet videre som lærling i bedrift. Klara håper hun kan finne en bedrift der hun får lov å jobbe med gamle hus og teknikker.

- Drømmen er å finne en mellomstor bedrift som har variasjon i oppdragene sine. Jeg kan jobbe både med nybygg og med eldre hus og restaurering. Hvis jeg er heldig kan jeg kanskje finne en bedrift som satser på tradisjonell kompetanse.

 

Interesse for båt

På fritiden går det mye i tradisjonelle båter i familien til Klara. Faren er en ivrig robåtentusiast og de har en spisse som er spesialbygget til familien, samt en 28 fots halvdekker som hun og faren jobber med hvert år.

- Jeg har lekt med tanken om å bli båtbygger, men akkurat nå vil jeg fokusere på å få startet en karriere som tømrer.

Ta gjerne kontakt

Klara blir veldig glad dersom det finnes en bedrift som synes hennes kompetanse og interesse virker spennende. Det spiller liten rolle hvor i landet det måtte være.

- Hvis den rette bedriften skulle vært interessert, så flytter jeg gjerne. Jeg har innredet en varebil som jeg gjerne kjører dit jobben tar meg, avslutter hun med et smil.