#

Et møte med Bøylestad og Moen

Vinner av Bygg og Bevarprisen 2021

På en strålende augustdag reiser Bygg og Bevar til Tvedestrand for å besøke vinnerne av Bygg og Bevarprisen 2019, Bøylestad og Moen AS. Vi traff den allsidige bedriften med 30 års erfaring, på arbeidsplassen på Holt kirke. Med kunnskap som vitner om flere tiår i bransjen og et like stort engasjement for arbeidet gir de oss et innblikk i arbeidene på Holt kirke, hvor de har restaurert trinnvis over fire år. Vi blir møtt av Ragnar Bøylestad og Asbjørn Moen. 

– Akkurat nå står vi ved Holt kirke, som har stor betydning for lokalsamfunnet, også for dem som ikke besøker kirken regelmessig. Nå stråler Holt kirke i ny prakt, noe som gleder mange. Det er viktig for vår kultur og kulturarv, sier Bøylestad. 

Mens vi klatrer opp i kirketårnet, går samtalen livlig. Bøylestad og Moen viser frem det grundige arbeidet de har utført. De massive bjelkene og det gamle treverket imponerer, og hver detalj forteller en historie. Ragnar forklarer stolt deres miljøbevisste praksis. 

Holt-Kirke-ytterveggskonstruksjon-foto-bygg-og-bevar

- Miljøperspektivet er noe vi er stolte av og gjerne skryter av. Vi bruker lokale håndverkere, samarbeider med lokale sagbruk og finner tømmer av høy kvalitet i området.

Bøylestad Moen AS

– Miljøperspektivet er noe vi er stolte av og gjerne fremhever. Vi bruker lokale håndverkere, samarbeider med lokale sagbruk, og finner tømmer av høy kvalitet i området. Alt dette bidrar til at materialene er kortreiste, og vi bruker dem i byggene i vårt nærmiljø. Målet er å bygge noe som varer lenge og kan vedlikeholdes over tid. Å være restaureringshåndverker er en viktig del av det grønne skiftet. Det er bærekraftig og noe vi virkelig kan være stolte av, sier Bøylestad. ​

​– Å ta vare på gamle hus er blant det viktigste vi kan gjøre. Disse bygningene, som allerede har stått imot tidens tann, er ofte bygget med sjel og av gode materialer. Det er avgjørende å bevare dem. De representerer vår identitet og utgjør mange av våre kulturskatter. Når de får muligheten til å bli restaurert, påvirker det både hverdagen vår og samfunnet på en positiv måte, sier han.

Holt-Kirke-Ragnar-Boeylestad-og-Asbjoern-Moen-foto-bygg-og-bevar

I toppen av tårnet, Ragnar Bøylestad og Asbjørn Moen, Holt Kirke Tvedestrand. Foto Marlen L Hagen Bygg og Bevar

 

Bøylestad trekker frem Lassens hus i Arendal som et eksempel når han blir spurt om gjenbruk av bygg og byggematerialer. Bedriften har nylig ferdigstilt prosjektet med Lassens hus, og resultatet er svært vellykket.

- Utvendig har bygget beholdt sitt originale og sjarmerende preg, mens det innvendig er gjort justeringer.  Vi har bevart mye, men det var blant annet nødvendig å installere et nytt ventilasjonsanlegg, noe som krevde flere dispensasjoner.  

​– Nå er huset i bruk som en del av et lavterskeltilbud for innbyggerne i Arendal. Det er et bygg med sjel, med lave dører og slitte terskler som forteller en historie. Å bevare et slikt hus i stedet for å rive det, er en gevinst for alle, sier Bøylestad. 

Holt-Kirke-vedlikehold
Holt-Kirke-restaurering-snekker
Holt-Kirke-vedlikehold-treverk

 

Når jeg spør Bøylestad om hva som kreves for å lykkes i restaureringsmarkedet, svarer han:

​– Mange håndverkere har ferdighetene som trengs, men de trenger riktig veiledning. Det handler først og fremst om kunnskap og interesse for det gamle håndverket. Hvis man mener at alt gammelt bare bør kastes, er det en holdning som må endres. Når man har restaurert et bygg, skal resultatet ikke bare være preget av nye materialer. ​​

​- Det bør være en balanse, der mye av det gamle er tatt vare på og gjenbrukt. Uten tilstrekkelig kunnskap og forståelse kan man fort ende opp med å rive alt fra A til Å, og da står man igjen med et gammelt bygg som kun består av nye materialer – og hele byggets identitet og sjel er borte. 

Holt-Kirke-vedlikehold-toemmervegg

Den råtne syllstokken på prestegården på Holt kirke ble skiftet. Foto: Marlen L Hagen, Bygg og Bevar

 

Dere ble nominert og vant i 2019. Hva mener du kreves for å bli nominert til Bygg og Bevar-prisen?

– For å lykkes må man være tro mot håndverket. Det handler om å være dedikert til det du driver med, enten det er smiing, tømring eller annet tradisjonshåndverk. Man må alltid strebe etter å utføre arbeidet på best mulig måte og legge sjelen i det man gjør. Det handler om å være en stolt håndverker.

- Jeg mener at hvis du har et solid fundament og et oppriktig ønske om å gjøre ditt beste, med de rette materialene og fokus på godt håndverk, vil det alltid være etterspørsel etter det du tilbyr. Og kanskje fortjener du en pris en dag, sier Bøylestad og smiler.

Vi får også høre om Nes Verk og den høytidelige åpningen som skjer samme dag. 

​– Nes Verk var en betydningsfull arbeidsplass på 1600- og 1700-tallet, som sysselsatte flere hundre personer. Her produserte de ovner, ovnsplater og krigsmateriell ved hjelp av malm fra Arendalsområdet. Selv om vi ikke har stått for alt i restaureringen, har vi bidratt i flere faser av prosjektet. Nå er det et spennende prosjekt kalt "Hammer i drift", hvor man kan oppleve hvordan smiingen faktisk fungerer, sier Bøylestad. 

Etter en inspirerende omvisning er det tid for Bøylestad og Moen å dra videre til åpningen av Hammer’n. Deres lidenskap for håndverket er smittende, og viser hvordan tradisjonelt håndverk kan være en nøkkelkomponent i det grønne skiftet, samtidig som det bevarer viktig kulturarv. 

– Det handler om å vite hva som kan gjenbrukes, hva som kan repareres, og hva som bør tas vare på for fremtiden. Med riktig kunnskap kan man for eksempel skjøte en stolpe, og det vil være mer enn godt nok.

Ragnar Bøylestad
Holt-Kirke-restaurering (1)
Holt-Kirke-trapp-vedlikehold
Holt-Kirke-doer-vedlikehold