#

10 gode grunner for å søke fagskole

Studier med vekt på eksisterende bygninger, klima og miljø og bygg med vern

Søknadsfristen til høyere yrkesfaglig utdanning nærmer seg. Som håndverker kan det være smart å få en kort og praktisk fordypning i deler av sitt fag. Vi vet blant annet at det kommer strengere krav innenfor klima og miljø, at det skal jobbes mer på eksisterende bygningsmasse og at markedet for arbeid på eldre bygg, også med vern, er økende. Å spesialisere seg nå, gir er konkurransefordel i fremtiden.  

Kan du utføre en ombrukskartlegging? Hva er reglene for ombruk av byggevarer? Hva er de beste løsningene i ROT markedet? Hvordan kan jeg få jobber i det store kirkebevaringsprogrammet? Svaret er kort – på fagskolene. Å kunne løse disse oppgavene vil gi deg store fordeler i fremtidens arbeidsmarked og sikre bedriften din flere oppdrag.

 

Hva er en fagskole?

Fagskolene er på et nivå høyere enn videregående skole, og betegnes ofte som høyere yrkesfaglig utdanning. Omtrent halvparten av fagskolene eies av fylkene og de resterende er i hovedsak private. Felles for dem er at de har sterke bånd til arbeidslivet. De tilbyr utdanninger som blandet teori og praksis og utdanningene skal ha en relevans til behovene som finnes hos næringslivet. De senere årene har det vært en vekst i tilbudet av korte og studier.

 

Hvorfor lønner det seg med en fagskoleutdanning?

Verden blir mer og mer komplisert og oppgavene mer spesialiserte. En håndverker må forholde seg til at arbeidslivet man startet i, er ikke det samme som når man har kommet lengre ut i yrkeskarrieren. Årsakene er mange, men stadig nye regler og krav fra myndighetene spiller en stor rolle. En annen er krav fra byggherrer og markedet i helt. Utviklingen innenfor fagskolesektoren har imidlertid gått mot kortere og mer fleksible utdanninger som er tilpasset studenter i full jobb. Det har gitt håndverkere en mulighet til videreutdanning, som tidligere var vanskelig å benytte seg av.

 

10 gode grunner for å søke fagskolen

  1. Fagskolene har et praktisk fokus og tett oppfølging. Klassene er små, og det du lærer kan du ta i bruk rette etter endte studier
  2. Nå det er mindre å gjøre – bør man benytte sjansen til å videreutdanne seg. De gode tidene kommer tilbake og da er du klar
  3. Det er et økende behov for spesialisering innen yrkesfag. Vi vet det kommer flere og flere krav innenfor for klima- og miljø, samt for transformering av eksisterende bygningsmasse. Vær forberedt før de andre - gi deg selv og din bedrift en konkurransefordel
  4. Riksantikvaren kan kreve at du har fagskoleutdanning for å kunne jobbe på fredete bygg
  5. Man kan ta fagskoleutdanning ved siden av full jobb. Mange studier er på deltid og er nettbaserte
  6. Det er vekst i markedet for kirkerestaurering – du kan sikre deg kompetanse på dette feltet
  7. Fagskoleutdanningene er korte. Det finnes tilbud mellom 10 og 60 studiepoeng
  8. Fagskoleutdanning er opprettet i samarbeid med næringen – det du lærer har de behov for. Du utdanner deg dermed til noe samfunnet faktisk trenger
  9. Du får deg et stort nettverk av medstudenter som er interessert i det samme som deg
  10. Du blir ikke erstattet av kunstig intelligens som håndverker med fagskoleutdanning (i motsetning til artikkelforfatteren)

Fakta om fagskoletilbud

Fagskolen innlandet tilbyr to halvårsenheter i bygningsvern som gir 30+30 studiepoeng. 

Fagskolen Vestland tilbyr et toårig deltidsstudium i klassisk bygningshåndverk og restaurering som gir 60 studiepoeng.

Fagskolen Vestfold og Telemark tilbyr et deltidsstudium i Rehabilitering av verna konstruksjoner i betong, mur og puss

Fagskolen Vestfold og Telemark tilbyr deltidsstudium i Rehabilitering av verna mekaniske konstruksjoner

Fagskolen Nord tilbyr 30 studiepoeng i teoretisk bygningsvern. Studiet tar for seg lover, forskrifter og regler relevant til bygningsvern. Nordnorsk, samisk og kvensk  og materialkunnskap. 

Fagskolen i Agder tilbyr 30 studiepoeng i Bygningsvern og tradisjonshåndverk. Studiet går over 1 år og er på deltid

 

Andre relevante studier

Oslo Met tilbyr videreutdanning i Sirkulær bygningsforvaltning

Fagskolen Vestland tilbyr fagskolestudie i Grønn omstilling

Fagskolen Vestland tilbyr et 10 stp. studie i Sirkulær økonomi og ombruk

Fagskolen Viken tilbyr et 5 stp. studie i Praktisk ombruk og sirkulærøkonomi

Fagskolen Rogaland tilbyr studie i Grønn omstilling i industri og byggenæring

Fagskolen Vestland tilbyr et 30 stp. studie i Fartøyvern