Linoleumsgolv -fragmenter. Det skal ikke store resten til for å rekonstruere et mønster. Foto: Handtryckta Tapeter

Linoleumsgulv med gamle mønstre

Nå kan du få laget kopi av det originale gulvbelegget

Linoleum med mønster? Noen som selger det fortsatt? Vi har fått flere henvendelser - og lett med lys og lykte: Så viser det seg at ikke bare får man tak i slike gulv, men det er også mulig å gjøre opptrykk av det mønsteret du har funnet rester etter under oppussingen din!

De siste årene har interessen her i Norge for marokkanske sementfliser gjort at det i dag finnes mange mønstre å velge mellom. Flisene ble opprinnelig valgt til trapperom, og kan egne seg i moderne våtrom. På øvrige gulv leiligheten lå det gjerne linoleum med ulike fargeglade mønstre. Belegget hadde, i tillegg til å være vakkert, en funksjon som vindsperre.

For du har kommet over flere typer på vei ned mot tregulvet, ikke sant? Nå er fler og fler klar over at disse tregulvene ofte bare var undergulv for noe mye mer dekorativt. Men tør du rekonstruere gulvet?

Vi hadde noen spørsmål å stille Mats Qwarfordt, Handtryckta Tapeter Långholmen AB, en av bedriftene som tar vare på tradisjonen å trykke tapeter og gulvbelegg. 

Hvordan er interessen i Sverige?

- Interessen blant bygningsvernere og innredningsintresserte i allmenhet er selvsagt størst, men også blant folk som vil velge miljøvennlig. Linoleum er jo et naturprodukt.

I hvilke hus legger man linoleum med mønster?   

- I hus, leiligheter og sommerstuer der det tidligere har vært linoleumsgulv. Der man vil ha et fint gulv :-) Jeg har ikke direkte en kolleksjon, for jeg rekonstruerer og trykker på nytt ut fra fragmenter - direkte til bestilleren. 

Hvordan vedlikeholder man linoleumen? 

- Linoleumgulv skal fernisseres dagen før Julaften - ifølge tradisjonen. Det finnes ferniss og gulvlakk som er tilpasset linoleumsgulv.

Hvordan er slitestyrken og toleranse for for eksempel vannsøl?

- Jeg trykker med en moderne, vannbasert gulvmaling som er svært slitesterk og gulvet kan benyttes i kjøkken.

Kan man få laget opp mønster etter funn i bygningen?

- Ja, det er det vi har spesialisert oss på. Handtryckta Tapeter Långholmen AB foretningside er jo å nytrykke ditt tapet, bord, rullegardin eller golv, forteller Mats Qwarfordt. - Vi kan ikke trykke store volumer, men produserer til et rom av gangen. Fordelen blir at kunden har mulighet til å påvirke fargesammensetningen på belegget eller tapeten om man vil. Det begrenses ved at vi må holde oss til den tidstypiske fargeholdningen. Har man ikke et eget mønster, så har jeg begynt å samle på fragmenter som kan nytrykkes. 

Tapeter med norske mønstre

Historiske Hus ved tapetmaker Victoria Brand Munthe-Kaas kan også trykke tapeter etter originale funn eller eget design i sitt verksted.

Norsk Arv er en tapetkolleksjon med norske mønstre innsamlet av Else "Sprossa" Rønnevig. Kolleksjonen er å finne i utvalgte interiørbutikker og i bygningsvernbutikker. Den eies i dag av TSH Interiør.

Linoleum 1906.jpg

Linoleum med mønster fra 1906. Foto: Handtryckta Tapeter

Banckska Villan Hälsingborg 1873.jpg

Gulv med mønster fra 1873, laget til Banckska Villan Hälsingborg. Foto: Handtryckta Tapeter