Jos Otten må skifte ut mye av klebersteinen i tårnet på Stavanger domkirke - skulptøren er deltidsansatt steinhugger hos malermesterbedriften Bergblaa. Foto: Georg Mathisen, Maleren

Hugger i stein for malermesteren

Bergblaa har restaurert den ene kirken etter den andre i det siste, inkludert Stavanger domkirke. Nå satser bedriften på å hjelpe andre malermestere som trenger spisskompetanse - for eksempel en egen steinhugger.

- Det blir endel hugging her, konstaterer Jos Otten. Når skulptøren ikke er opptatt med nye kunstverk, er han ansatt som steinhugger hos en malermesterbedrift. Bergblaa i Stavanger ser lenger enn til bare rene maleroppdrag. Otten er i god gang med arbeidet i et domkirketårn som begynner å bli slitt.

Smuldrer opp

Tidligere oppussinger har sørget for fuger i sement som ikke slipper ut fuktigheten. Dermed begynner deler av den gamle klebersteinskirken å smuldre opp, og veggene tar inn vann. Otten har blant annet arbeidet på Utstein kloster, et annet av de viktigste klebersteinanleggene i Norge. Nå er han deltidsansatt i Bergblaa.

- Dette er en av de flotteste middelalderkirkene i Norge. Den er veldig viktig å ta vare på, sier Jos Otten mens han viser frem stein som er så nedslitt at den må erstattes med ny. - Det er utrolig synd, men når det først må gjøres, er det kanonspennende å være med på!

Bergblaa er et resultat av at malermesterne Morten Sørensen og Einar Syrstad slo seg sammen. - Nå sitter vi med kompetanse som vi gjerne vil dele med andre malermestere, sier Sørensen, som er daglig leder. Han samarbeider gjerne med kolleger som måtte ha behov for steinhugger.

- Vi har prøvd å få til mer samarbeid med andre mestere. På dette området skal vi ikke være en konkurrent, men kompetanse som andre kan benytte seg av, supplerer Anders Hemstad.

30-verksted-lo.jpg

Simon Atkins maler vinduer på verkstedet til Bergblaa. Foto: Georg Mathisen, Maleren

Verksted

Og ellers er Bergblaa etablert med eget verksted, også. Møbler, lister, vinduer og dører er blant det som Stavanger-bedriften tilbyr seg å restaurere - alene, men gjerne også i samarbeid med andre malermestere.

Bedriften tar helt vanlige malerjobber, og har mange servicekunder. Men de siste årene er det den antikvariske avdelingen som først og fremst skiller Bergblaa fra andre. - St Petri kirke er for eksempel ett av de store prosjektene vi har gjort her i byen, forteller Hemstad, som arbeider på den antikvariske avdelingen.

Arkitekturpris

Restaureringen av den kirken ble belønnet med den engelske arkitekturprisen The Civic Trust, City of Culture Award. Nå er det Frue kirke i Stavanger som står på programmet, i tillegg til Orre gamle kirke og altså Stavanger domkirke.

- Dekorasjonsmaling holder vi også på med. Men der er det veldig mange som markedsfører at de kan gjøre jobben, og veldig få jobber, fastslår Anders Hemstad.

Uansett: Med trehusbyen Stavanger som den sentrale delen av nedslagsfeltet, bør det være muligheter for den som satser på å bevare de gamle løsningene. - De seneste årene har vi jobbet veldig mye med kommunen og sett mye av synsvinkelen deres på hva som er viktig å ta vare på, understreker han.

Miljøkirke

Frue kirke, ofte omtalt som Hetlandskirken, er et helt annet slags prosjekt enn domkirken. Trekirken fra 1854 er malt så mange ganger at malingen ikke fester lenger.

- Det er bygd opp spenninger i malingsfilmen, og til slutt orket ikke bunnsjiktet å holde alle de lagene med maling. Da løsner det, forklarer Anders Hemstad, som måtte fjerne mer av den gamle malingen enn planlagt for å få godt resultat.

Det første av de 14-15 malingslagene var linoljemaling, og nå males kirken på nytt med linoljemaling. Løsemiddelfri.

Private linoljekunder

- Løsemidler har ingenting i linoljemaling å gjøre, sier Hemstad. Nå har Bergblaa begynt å få bestillinger på den samme behandlingen - løsemiddelfri linoljemaling - også fra privatkunder i stavangerske trehus. - Det er kjekt at folk ønsker det selv, og det er riktig å bruke linoljemaling rent tidsmessig i forhold til bebyggelsen i byen. Dessuten er det jo bra for oss som jobber med malingen, sier han, og kommer med kraftig linolje-reklame:

30-linoljeforkjemper-lo.jpg

LINOLJEFORKJEMPER: Anders Hemstad snakker varmt for løsemiddelfri linoljemaling, som blant annet brukes her på Frue kirke i Stavanger.

- Dette er bedre enn vannbasert maling: Den avdamper veldig mye vann, og det finnes mye i malingen som ikke er bra for kroppen. Linoljemalingen har på sin side ikke slik avdamping. Den er veldig undervurdert, og har fått ufortjent dårlig rykte. Det er bare at dårlige håndverkere ikke klarer å utføre jobben skikkelig, fordi det er litt mer jobb å påføre malingen og fordi man trenger å vite litt mer om kjemien i malingen, sier Anders Hemstad hos Bergblaa.

Fakta:

Bergblaa AS

Etablert: 2008

Tidligere navn: Sørensen & Syrstad AS

Omsetning 2010: 7,5 millioner kroner

Ansatte: 12

Eiere: Morten Sørensen og Einar Syrstad (50 % hver)

Aktuell fordi: Tilbyr steinhugging og annen spisskompetanse til andre malermesterbedrifter

Artikkelen har tidligere stått i Maleren 8-2011