#

Folkevakkert vs. Elitestygt?

Bygg og Bevar-treffet 2021

Arkitekturopprøret har bragt et viktig tema på banen, men betyr det at vi skal rive ned alt modernistisk som er bygget? Hvor blir det av mangfoldet i arkitekturen? På 50-tallet da man rev mye klassisk arkitektur syntes befolkningen det gamle var stygt. Kan vi rive bygg i dag som vi ikke vet om vil ha verdi for folk i fremtiden? Kan det være sånn at gammelt blir kult etter ett visst antall år, og smaken endrer seg? 

 

Skal ikke dagens arkitekter få sette NOE preg på sin samtid? Og hvis vi skal rive ned bygg som kun har stått i noen få år (30 år, 20 år, tre år) for å byge historisme? Hvordan passer dette inn i det grønne skiftet? Det er lite miljøvennlig å bygge nytt, og er ikke noe av ansvaret vårt å passe på at det som faktisk er bygget og står, blir tatt vare på. Også de som vi synes er stygge fordi det er det beste for miljøet?

Arne Lie Christensen skriver i siste nummer av "Fremtid for fortiden" at man vel egentlig aldri har sluttet å bygge i historiserende stil. På 1980-tallet bygget man postmoderninstisk, den folkelige villastilen kaller han "nyhistorisme" som illustrasjonsbildet viser eksempler på. Postmodernismen i karakteristisk rosa og nyhistorismen i standardfargen grått.

Hva med laft? Spesielt har vi vel aldri sluppet taket i den tradisjonelle byggeskikken når vi kommer til hyttemarkedet ...

Smak og behag kan visstnok ikke diskuteres, men det skal vi altså likevel den 10. desember på Litteraturhuset! 

 

Treffet streames live på Bygg og Bevar sin Facebookside. 

 

Program BYGG OG BEVAR-TREFFET Litteraturhuset 10. des 2021

14:00 – 14:30    Arkitekturopprøret – Folkets «nei» til stygge bygg!  Saher Sourouri, Arkitekturopprøret

14:30 – 15:00    RAs bystrategi. Kontrast eller tilpasning? Vignir Freyr Helgason, Riksantikvaren 

15:00 – 15:30    Telegrafen i Drøbak. En simpel kopi eller ekte tradisjonsbygg? Per-Willy Færgestad, Akershus bygningsvernsenter /MiA og Sindre Sandberg byggmester i Frank Kristiansen AS/Mesterhus

15:30 – 15:40    Pause       

15:40 – 16:10    Hva er tidsmessig arkitektur? Modernismens manifest  Eskild Narum Bakken, NTNU 

16:10 – 16:40    Modernismens svanesang? Janne Wilberg Bya Oslo 

16:40 – 17:10    Må vi bygge så stygt? Hvem bestemmer hvordan omgivelsene våre skal se ut? Per Jæger, Boligprodusentene 

17:10                  Vi deler ut BYGG OG BEVAR-PRISEN for 2021

 

Velkommen!

 

Stream her fredag 10.12.21 fra kl. 14.00!