Linoleumsgulv fra 1906. Foto: Jon Brænne

Linoleumsgulv

Mange forbinder kanskje linoleumsgulv med et moderne materiale fra nyere tid. Visste du at den ble oppfunnet for hele 146 år siden? Og at den er miljøvennlig?

 

Den første linoleumen ble oppfunnet i England i 1863. Så det er altså ingen nykommer vi har med å gjøre. Dessuten er den et godt valg som gulvmateriale dersom du vil ha noe som er både slitesterkt og miljøvennlig. Det eneste du må passe godt på er at underlaget er knusktørt, slik at det ikke er fare for sopp og råteangrep.

- Teknikken holder seg forholdsvis uendret fra 1863 og fram til 1920 årene, og det skjer bare små endringer fram til andre Verdens krig, forteller Jon Brænne, forsker og konservator ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

 

Naturlige materialer

Linoleum blir fremstilt av spesialbehandlet linolje som utsettes for høy varme. Deretter blåses det luft gjennom linoljen slik at den blir seig, deretter blandes det inn finmalt kork, og noen ganger læravfall. Denne seige massen påføres så et grovt lerret av hamp, jute eller hessian, alle disse er fremstilt av plantemateriale. Massen påføres lerretet med maskin, eller som tidligere for hånd, og kjøres med høyt trykk gjennom varme valser. Deretter behandles overflaten med blant annet linolje.

- Du kan skille en ekte linoleum fra en uekte ved å se på slitasjen. Dersom mønsteret er like fint, tross slitasje, er det en ekte, gjennomfarget linoleum. En uekte linoleum har bare mønster i øverste sjikt og vil dermed bli mindre pen ved slitasje, forteller Brænne.

 

Linoleum i gamle hus 

Det er ifølge Jon Brænne, helt uproblematisk å legge linoleum i gamle hus, men du må være 100 prosent sikker på at det er knusktørt underlag, hvis ikke risikerer du å kunne få problemer med sopp og råteskader.

- Dersom du er så heldig å ha et gammelt linoleumsgulv m du ikke finne på å fjerne det dersom det er I god stand. Gode, ekte linoleumsgulv er nærmest uslitelige, og det er et miljøvennlig produkt. Men du må være nøye med å behandle gulvet på riktig mate. Et linoleumsgulv må kun vaskes med pH-nøytrale midler. Alkaliske vaskemidler, som soda, grønnsåpe og salmiakk, er strengt forbudt, da det bryter ned og ødelegger linoleumsbelegget. Et linoleumsgulv skal om man ønsker en blankere overflate, bones og ikke lakkes. Gulv som har vært helt sorte av bonevoks, kan faktisk bli like fine igjen dersom de renses på riktig måte av en fagperson, forteller Brænne.

Linoleumsgolv -fragmenter. Det skal ikke store resten til for å rekonstruere et mønster. Foto: Handtryckta Tapeter
Linoleumsgolv -fragmenter. Det skal ikke store resten til for å rekonstruere et mønster. Foto: Handtryckta Tapeter
Norske Hjem

I magasinet Norske Hjem kan du lese om levende hjem med en historie, byggeskikk og arkitektur – alt fra husmannsplasser til herregårder.

 Alt som gjør gamle hus så spennende!

Etter flere års erfaring med restaurering av egne hus savnet Kari-Marte og Tor Harald Frøyset et norsk interiørblad med fokus kun på eldre boliger.

Så da laget de et riktig godt et! 

Les mer om Norske Hjem

Enkel å legge

I følge Jon Brænne vil man fint klare å legge et linoleumsgulv på egenhånd om man er litt hendig.

- Det er viktig å passe på at underlaget er jevnt, linoleumen bør helst ligge og avklimatisere seg før den festes. Det er også viktig å passe på at underlaget er jevnt og font. Linoleum er svakt plastisk, og vil forme se getter ujevnheter. Legges det for eksempel på et plankegulv, vil du etter hvert kunne se avtrykk av plankene i belegget. Det er veldig viktig at gulvet avrettes før linoleumen legges på. Du kan få kjøpt fleksible avrettingsmasser i butikken, som helles på underlaget og underlaget blir deretter flatt av seg selv, sier Brænne.

Et godt herdet linoleumsgulv er hardt og har stor motstandskraft, og du kan vurdere alder ved å se på kvalitet, slitasje og tykkelse. Noen ganger kan man oppleve seige linoleumsgulv, og noen gulv vil være umulig å gjøre noe med, da heller ikke maling vil kunne feste seg. Disse kan knapt forsvares at blir liggende, mener Brænne.

 

Godt bevart linoleum

- Det finnes noen godt bevarte linoleumsgulv rundt omkring i dette landet. I den gamle regjeringsbygningen fra 1904-1905, tegnet av Henrik Bull er det godt bevarte gulv. Og også på Gamlehaugen i Bergen, bygget av Christian Michelsen i 1900, finner vi vel bevarte linoleumsgulv, forteller Brænne.

Jon Brænne trekker også frem Bårdshaug herregård på Orkanger i Sør-Trøndelag og villaen Breidablikk ved Stavanger museum, bygget av Arkitekt Henrik Nissen i 1881, som eksempler på hvor man kan se godt bevarte linoleumsgulv fra samtiden. På Breidablikk fines det blant annet en hvit linoleum, med blå Delft mønster, som en etterligning av hollandske fliser, på kjøkkengulvet. Det var også vanlig å legge linoleum som et teppe midt på gulvet og male rundt med to eller tre farger, i et mønster.

Før i tiden ble det produsert linoleum i Norge. Brænne har selv en katalog fra 1920-tallet, fra en fabrikk som produserte linoleum i Drammen.

- Fritz Heinrich Frölich, den første tapettrykkeren i Norge grunnla sin tapetfabrikk i 1847 og jeg er overbevist om at han også har laget linoleum. Per i dag er jeg usikker på om det fremdeles produseres ekte linoleum i historiske mønster. Jeg vet at det ble laget både i England, USA og Tyskland for få år tilbake laget ensfarget og marmorert linoleum av høy kvalitet. Men det er nok mulig å bestille en kopi dersom det skulle være aktuelt for noen. Det vil nok koste litt, men er man villig til å betale får man jo alt, avslutter Brænne.

 Artikkelen er hentet fra Magasinet Norske Hjem