Historiske gulvfliser, Portogisisk blomst. Gamletrehus.com. Foto: Sturla Bakken

Gulv - fliser

Fliser i skifer, sement, keramikk og marmor har vært benyttet som gulvmateriale i Norge.

I hallen ved Hafslund hovedgård i Sarpsborg ligger et flott sjakkrutet gulv i norsk marmor fra  rundt 1760. Norsk marmorindustri går tilbake til middelalderen. Landets største marmorfelt ligger på Fauskeiedet i Salten.
Fra hallen på Hafslund hovedgård. Gulv i sorte og hvite marmorfliser. Foto: Norske Hjem
Fra hallen på Hafslund hovedgård. Gulv i sorte og hvite marmorfliser. Foto: Norske Hjem

Det er også store skiferforekomster her i landet og det har vært mange skiferbrudd i drift opp gjennom årene. Bruddene i Otta, Alta og Oppdal er kanskje blant de mest kjente. Skifer ble brukt på vegger, tak og som tråkkheller på gulv og utendørs.

Etter hvert ble skifer bearbeidet og benyttet som gulvflis, da helst i entré og inngangspartier.  

Norske Hjem

I magasinet Norske Hjem kan du lese om levende hjem med en historie, byggeskikk og arkitektur – alt fra husmannsplasser til herregårder.

 Alt som gjør gamle hus så spennende!

Etter flere års erfaring med restaurering av egne hus savnet Kari-Marte og Tor Harald Frøyset et norsk interiørblad med fokus kun på eldre boliger.

Så da laget de et riktig godt et! 

Les mer om Norske Hjem

Steingulv-kjeller,-fra-1600-tallet.-Foto:-Norske-Hjem

Steinlagt gulv i kjeller fra 1600-tallet. Foto: Norske Hjem

Tegl kom i bruk i Norge rundt år 1300, men da helst i kirker og slott. Fra midten av 1700-talet kom flere teglverk i drift. Man kan se eksempler på teglgulv, gjerne lagt i fiskebensmønster, i eldre kjellere og bryggerhus.

   Sommeren 1991 ble det foretatt arkeologiske undersøkelser i Erkebispegårdens myntverksted i Trondheim. Det eldste verkstedet dateres til siste halvdel av 1400-  tallet. Her fant man et sjakk-mønstret gulv (tavlegulv) dekket av mer enn 600 små grønne og gulglaserte fargede teglflis, lagt i sand. De fleste flisene var 15 x 15 cm, noen var 12 x 12 cm.

   - Glaserte keramiske fliser ble nok først og fremst benyttet i institusjonssammenheng. Vi har ikke hatt produksjon av slike fliser her i landet. Utover på 1900-tallet ble det mer fokus på hygiene og glaserte, keramiske fliser ble tatt i bruk på badeværelser, men var fremdeles et luksusmateriale.  Ibsens badeværelse anno 1895, som var hypermoderne for sin tid, hadde ikke flise, men gulv av blyplate med løse trerister, forteller han.

Fliser i gang fra rundt år 1900. Foto: Norske Hjem
Fliser i gang fra rundt år 1900. Foto: Norske Hjem

Da Jan Petter Brennsund og hans kolleger skulle tilbakeføre interiøret fra Holmestrand vinmonopol anno 1922, i OBOS-gården på Norsk Folkemuseum, fikk de en utfordring. Det fantes bare noen få bevarte originale sementfliser igjen. Løsningen den gang ble å lage sine egne.

Sementflis anno 1922, Holmestrand vinmonopol. Nå på Folkemuseet på Bygdøy. Original flis til venstre, ny kopi til høyre. Foto: Norske Hjem
Sementflis anno 1922, Holmestrand vinmonopol. Nå på Folkemuseet på Bygdøy. Original flis til venstre, ny kopi til høyre. Foto: Norske Hjem

- Sementfliser av denne mønstrede typen er egentlig meget kostnadseffektivt å produsere. Du trenger bare å støpe en fli, som deretter vinkles for å få et intrikat mønsteret. Vi støpte fliser med et farget sjikt på 1-2 centimeter som deretter ble slipt og behandlet med voks, forklarer han.

Oppgang i Oslo, villa på Bestum fra 1897. Foto: Norske Hjem
Oppgang i Oslo, villa på Bestum fra 1897. Foto: Norske Hjem

Produksjon av sementfliser startet i Sør-Frankrike på midten av 1800-tallet. Flisene ble laget for hånd i hydrauliske presser - derav navnet hydrauliske flise. Denne type mønstrede sementfliser ar et byfenomen og har tradisjonelt vært brukt i trappeoppganger og butikkloka-ler, særlig i tiden rundt forrige århundreskifte. Populariteten avtok i løpet av 1900-tallets første halvdel. Mønstrede sementfliser har fått et veldig oppsving de seneste årene.

Artikkelen er en del i en serie om ulike gulv, som vi har laget ut i fra en artikkel som først ble publisert i Norske Hjem 2-2015