Bli maler!

- Med vekt på tradisjonelle teknikker og materialer

#

Nå kan du utdanne deg til maler ved Handverksskolen på Hjerleid. I tillegg får du en fordypning i tradisjonelle teknikker - alt fra gamle malingsstyper, ulike stilarter, fargelære, dekorasjonsmaling pluss mye mer. I tillegg får du en studietid i et spennende miljø - blant smeder, tømrere og treskjærere! 

Handverksskolen på Hjerleid tilbyr nå videregående opplæring i overflateteknikk med fokus på tradisjonelle teknikker. Etter læretiden får du et svennebrev som maler og i tillegg kunnskap om tradisjonell teknikker som er etterspurt.

Dette lærer du på Vg2 Overflateteknikk

  • Lage flere typer overflatebehandling fra grunnen av. Som linoljemaling, beis, lakk, komposisjonsmaling, lasur, limfarge, egg-tempera, oljemaling, og lære system for oppbygging av ulike behandlinger.
  • Tapetsering, golvbelegg, penselføring og arbeidsteknikker, fargelære
  • Dekorasjonsmaling: sjablongmaling, ådring, marmorering, rosemaling, lasering, forgylling
  • Restaurering, fjerne maling og sopp og mugg, problemløsning, interiør-design, stilhistorie

Hvordan er maleryrket?

Det er spennende og variert! Du kan jobbe inne eller ute, på moderne bygg eller i gamle kirker og verneverdige hus. Du kan male digre veggflater, eller jobbe med detaljarbeide på en veggdekorasjon. Du bruker din estetiske sans, fargekunnskap, praktisk erfaring og egne vurderinger.

Er det behov for malere? 

Ja! Det er et stort behov for faglærte malere, både innen nybygg og på gamle bygg/restaurering. Mange malerfirma har ufaglærte og ønsker å gi disse utdanning. Det er derfor gode muligheter for lærlingeplass. 

Rosemaling2 Bruk Fotograf Even Hansen

Malerfaget er omfangsrikt. Du lærer deg mye om ulike overflater og materialer, om kjemi, ulike malingstyper, teknikker, form og farge.. pluss mye mer. På bildet er det rosemaling - som sammen med annen type dekorasjonsmaling er en stor del av det tradisjonelle malerfaget. Foto: Even Hansen

Inntakskrav for linjen

Det er mulig å komme inn på realkompetanse, eller omvalg fra Studiespesialisering. Voksne kan også søke, Handverksskolen har godkjenning for voksne uten rett til videregående opplæring.

Slik kan en malers arbeidshverdag se ut 

  • Utendørs arbeid om sommerhalvåret, med for eksempel nybygg, murer, gjerder og restaurering.
  • Innendørs, med maling av for eksempel interiør, møbler, tapeter, dekorering.
  • Jobber i team sammen med andre håndverkere, eller selvstendig arbeid.
  • Egen bedrift eller ansatt i et malerfirma.

Søknad

Du søker direkte til Handverksskolen på et eget søknadsskjema. Du kan sende skjemaet til oss i posten til Handverksskolen, Hjerleid, 2662 Dovre eller via e-post: post@hjerleid.no  Søknadsfrist er 1. mars, men vi har fortløpende opptak fram til skolestart, så det er mulig å søke senere også.

 

Handverksskolen

Hjerleid er kjent som ”treskjæringens Mekka”. Landets eldste skule for handverk og husflid starta her i 1886. Skulen har ei lang historie og ønskjer å bære denne vidare inn i framtida.

For at kulturarven og tradisjonane skal leve vidare og vidareutviklast, må nye generasjonar få opplæring i desse. Hjå oss blir handverkstradisjonane halde i hevd. Samtidig er vi bevisste på at handverket må vidareutviklast for å tilpasse seg samtid og framtid.